Rasmussen: Sper că la Lisabona se va decide că apărarea antirachetă este o misiune comună a Alianţei

Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, joi seară, că speră că la summit-ul NATO de la Lisabona se va decide că apărarea antirachetă este o misiune comună a Alianţei, el menţionând că există o ameninţare în creştere a riscurilor unor atacuri cu rachetă.

13 afișări
Imaginea articolului Rasmussen: Sper că la Lisabona se va decide că apărarea antirachetă este o misiune comună a Alianţei

Rasmussen: Sper că la Lisabona se va decide că apărarea antirachetă este o misiune comună a Alianţei (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)

El a făcut declaraţia la finalul întrevederii de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu.

"Avem nevoie de capacitatea necesară pentru a ne apăra şi de a apăra populaţia de ameninţările existente în prezent. Adevărul este că ne confruntăm cu o ameninţare crescândă a atacurilor cu rachetă şi pentru a proteja eficient populaţia avem nevoie de un sistem antirachetă modern", a spus Rasmussen.

El a subliniat că speră că la summit-ul NATO de la Lisabona se va decide că apărarea antirachetă este o misiune comună a Alianţei.

"Prin combinarea sistemului de apărare antirachetă al SUA cu unul creat în cadrul NATO putem oferi o apărare eficientă popoarelor noastre", a spus oficialul NATO.

El a adăugat că speră ca Rusia să fie invitată să coopereze la crearea acestui sistem, fapt care ar contribui la dezvoltarea unui mecanism eficient pentru întregul spaţiu euroatlantic.

La rândul său, Traian Băsescu a declarat că în discuţia cu liderul NATO au fost abordate modernizarea Alianţei şi situaţiile din Balcanii de Vest, din zona Mării Negre şi Afganistan.

Şeful statului a spus că s-a discutat şi despre elaborarea unui nou concept strategic de securitate.

Băsescu a mai spus că i-a transmis secretarului general al NATO că România conştientizează faptul că în calitate de membru al Alianţei beneficiază de garanţii de securitate, dar are, în acelaşi timp, şi obligaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici