Băsescu le-a spus localnicilor să nu mai scoată mâlul din case, ci să recupereze "tot ce se poate"

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus localnicilor din Pătrăuţi ale căror case au fost distruse de inundaţii să înceteze acţiunea de scoatere a mâlului din locuinţe şi să încerce să recupereze "tot ce se poate", inclusiv cărămizi, pentru construirea de noi case în zone neinundabile.

73 afișări
Imaginea articolului Băsescu le-a spus localnicilor să nu mai scoată mâlul din case, ci să recupereze "tot ce se poate"

Băsescu le-a spus localnicilor să nu mai scoată mâlul din case, ci să recupereze "tot ce se poate" (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"Mare rugăminte: găseşte petice de pământ în zona neinundabilă", i-a spus Băsescu primarului din Pătrăuţi, adăugând că nu are sens să mai continue cu scoaterea mâlului din gospodării întrucât casele sunt distruse, ci trebuie să încerce să recupereze bunuri din acestea, inclusiv materiale de construcţie, în scopul construirii unor locuinţe noi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În timp ce preşedintele inspecta casele distruse de apele revărsate, o femeie a venit plângând la şeful statului întrebându-l ce să facă. Preşedintele i-a răspuns: "Te muţi, te muţi mai sus. Nu mai construieşti aici. Recuperaţi ce se poate recupera din casă, că o să faceţi alta (...). O să vină materiale, bolţari, lemn şi faceţi unde vă dă primarul".

El i-a mai spus primarului să le transmită oamenilor că "nu construieşte statul". Băsescu a subliniat că statul o să facă tot ce se poate pentru a trimite în zonele afectate de inundaţii materiale de construcţii, dar că oamenii sunt cei care trebuie să-şi refacă locuinţele, ajutându-se unii pe alţii.

Şeful statului a inspectat şi câteva case situate pe malul pârâului Pătrăuceanca, distruse de inundaţii, una dintre acestea fiind a unei familii cu 11 copii, Băsescu spunându-le membrilor familiei că, dacă tot o să facă o altă casă în locul celei distruse, să o facă mai mare ca să încapă toţi.

Traian Băsescu s-a întâlnit apoi cu o altă familie, cu doi copii, care locuia în casa socrilor şi care avea o casă în construcţie, aproape terminată, ale cărei ziduri au fost distruse de buşteni. Femeia i-a spus şefului statului că şi-a făcut singură casă şi că nu a ajutat-o nimeni, Băsescu răspuzându-i că "tot singură" şi-o va face şi că statul o să îi dea materiale. Femeia s-a plâns şefului statului că aproape ridicase această casă şi că i-a fost distrusă, la fel şi casa socrilor, rămânând şi fără animale şi adăpost pentru acestea.

De asemenea, Băsescu a mai fost la femeia a cărei casă a fost luată complet de viitură şi a întrebat-o cum de şi-a făcut casă pe malul apei, spunându-i că trebuie să şi-o reconstruiască într-o zonă neinundabilă, şi nu pe malul pârâului Pătrăuceanca.

La ora transmiterii acestei ştiri, preşedintele Traian Băsescu părăsea localitatea Pătrăuţi şi se îndrepta spre Dorneşti, o altă comună afectată de inundaţii.

La sosirea în localitatea Pătrăuţi, Băsescu i-a spus primarului să asigure oamenilor ale căror locuinţe au fost distruse de apele revărsate terenuri în zonele neinundabile pentru a-şi putea reconstrui locuinţele şi s-a interesat de situaţia în care locuiesc, în prezent, aceştia, fiind informat că în cursul zilei de vineri urmează să sosească la Pătrăuţi, de la Consiliul Judeţean Suceava, locuinţele modulare pentru persoanele rămase fără case.

Traian Băsescu le-a spus oamenilor că important este să le fie asigurată cazarea, în condiţiile în care nu este o problemă cu asigurarea alimentelor.

Preşedintele Traian Băsescu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, au ajuns, vineri după-amiază, în jurul orei 14.30, în localitatea suceveană Pătrăuţi, grav afectată de inundaţii. Aceştia, însoţiţi de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, s-au dus să inspecteze casele din localitate distruse de apele revărsate.

În localitatea suceveană Pătrăuţi, care a fost grav afectată de inundaţii şi unde zeci de persoane au rămas fără case, s-a aflat, marţi după-amiază, şi premierul Emil Boc, care a vizitat două familii ale căror case au fost grav afectate de viituri. În timpul vizitei premierului, unei femei din localitatea suceveană a cărei casă a fost grav afectată de inundaţii i s-a făcut rău. În timp ce vorbea cu Boc, venit să evalueze pagubele inundaţiilor, femeii i s-a făcut rău. Ea a fost ţinută să nu cadă de către premier, care a cerut să i se dea apă femeii.

Potrivit autorităţilor locale, în Pătrăuţi cinci case au fost distruse total de ape, 12 au fost distruse parţial, iar o fermă zootehnică a fost distrusă în proporţie de 50 la sută. De asemenea, au fost distruşi 20 de kilometri de drum comunal. Un număr de 45 de persoane sinistrate, între care 17 copii, care au rămas fără case sunt cazaţi la şcoala şi grădiniţa din localitate.

Primarul comunei, Dragoş Jureschi, a spus că marele noroc a fost că viiturile nu au venit pe timpul nopţii, pentru că în mod cert ar fi existat victime.

După vizita la Pătrăuţi, preşedintele Traian Băsescu merge la Dorneşti, unde este un pod rupt de ape şi 300 de gospodării inundate, iar apoi se va deplasa în municipiul Dorohoi, din judeţul Botoşani.

Potrivit Prefecturii Suceava, inundaţiile din această săptămână au afectat 81 de localităţi din judeţ, fiind evacuate 1.610 persoane, 63 de case fiind distruse, un număr de 4.949 de case fiind afectate atât de inundaţii, cât şi de alunecările de teren, iar 602 case fiind izolate.

Cel mai grav afectate de inundaţiile puternice, ca urmare a revărsării Siretului, care a înregistrat debite istorice, au fost judeţele Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ şi Bacău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici