Băsescu: Legea educaţiei este una dintre cele mai deschise legi din interiorul UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Strasbourg, în plenul APCE, că noua Lege a educaţiei din România este "una dintre cele mai deschise legi din interiorul UE", apreciind că nu există "oprelişte" de utilizare şi învăţare a limbii materne în cazul minorităţilor.

18 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Legea educaţiei este una dintre cele mai deschise legi din interiorul UE

Băsescu: Legea educaţiei este una dintre cele mai deschise legi din interiorul UE (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Îmi permit să afirm aici, cu toată responsabilitatea, că noua Lege a educaţiei este una dintre cele mai deschise legi din interiorul UE, în acest moment. Nu există oprelişte de utilizare a limbii materne şi de învăţare în limba maternă, la nici un nivel al sistemului de educaţie românesc. Aceasta este noutatea pe care noua Lege o aduce din punctul de vedere al minorităţii. Mai mult decât atât, pentru comunităţile în care nu ar exista o şcoală care să permită aplicarea noii Legi a educaţiei, statul îşi asumă responsabilitatea transportului, dintr-un sat în alt sat sau la o oarecare distanţă, unde există o şcoală unde copilul minoritar poate să înveţe toate materiile în limba maternă", a precizat Traian Băsescu.

El a fost întrebat de unul dintre parlamentari cum a abordat România învăţământul pentru minorităţi.

Totodată, el a mai spus că nu au existat ecourile la nivel european cu privire la această lege. "Dacă vorbim despre ecouri, nu avem niciun ecou. De regulă politicienii din UE, parte din ei, desigur, aduc ecouri legate de lucruri negative, de lucruri pozitive nu", a conchis Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici