Băsescu: Nu statul controlează presa, ci privaţii. Un trust are proprietar un potenţial infractor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu statul controlează presa, acest lucru făcându-l privaţii care folosesc mass-media în interes propriu, el nominalizând trustul Intact care are ca proprietar "un potenţial infractor" şi postul RTV, deţinut de un senator PSD.

483 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu statul controlează presa, ci privaţii. Un trust are proprietar un potenţial infractor

Băsescu: Nu statul controlează presa, ci privaţii. Un trust are proprietar un potenţial infractor (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Cred că la nivelul UE a fost o formidabilă bătălie pentru libertatea presei. Sigur, când un trust de presă are ca proprietar un potenţial infractor care utilizează mijloacele mass-media pentru a decredibiliza exact pe aceia care urmează să-l judece, CE reacţionează. Ăsta e comentariul meu. Vorbesc de un potenţial infractor, devenind infractor după ce constată instanţa, dar un potenţial infractor", a afirmat Traian Băsescu.

Întrebat despre faptul că cel mai recent raport al organizaţiei Reporters sans Frontieres plasează România în ceea ce priveşte libertatea presei între Papua Noua Guinee şi Niger, preşedintele a răspuns: "Este corect, pentru că un trust spre exemplu ca Intact este controlat de un om cu probleme dificile cu instanţele. Aşa mi se pare mie, după cum fuge. Un alt trust, o altă televiziune, RTV, este controlată de un senator PSD - da? - deci tot politic. Şi trustul Intact şi RTV sunt controlate politic, deci nu mai putem vorbi de acel privat care e liber de constrângeri şi nu-şi pune trusturile de presă în slujba interesului politic sau al interesului de a denigra justiţia. Şi cred că este pe bună dreptate o astfel de observaţie. N-am constatat ca acest raport pe care îl menţionaţi să fi spus că statul controlează presa. Nu, privaţii, şi adesea o folosesc în interes propriu".

Întrebat dacă, atunci când vorbeşte despre presă, se referă la patroni şi nu la jurnalişti, preşedintele a precizat: "Categoric, la patroni şi la jurnalişti care se supun, ce să facă? Că nu patronii vorbesc. De regulă, vorbesc jurnaliştii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici