Băsescu: Pensionările de invaliditate - o reţea de corupţie demonstrată

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la RRA, că sistemul pensionărilor pe caz de invaliditate reprezintă o adevărată "reţea a corupţiei", dovadă fiind că, din cele 12.000 de dosare controlate până acum, 3.000 au fost trimise la reexaminare.

31 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Pensionările de invaliditate - o reţea de corupţie demonstrată

Băsescu: Pensionările de invaliditate - o reţea de corupţie demonstrată (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Preşedintele a susţinut că problemele fondului de pensii sunt cauzate şi de majorarea, în numai câţiva ani, de la 400.000 la 900.000 a dosarelor pentru pensionare pe caz de invaliditate, ceea ce ridică unele semne de întrebare.

"Aici este un tandem al furtului între beneficiarul de pensie de invaliditate, medici şi oameni din aparatul de stat, e o reţea întreagă, pentru că se duce dosarul şi la cei de la Ministerul Muncii, care pun şi ei un «văzut». Deci, este o reţea a corupţiei în sectorul pensiilor de invaliditate", a spus Băsescu.

El a adăugat că sistemul pensiilor de invaliditate ar fi "una din marile zone de fraudă", adăugând că în unele cazuri s-a şi demonstrat asta, argumentul adus de el fiind că, din cele 12.000 de dosare controlate până acum, 3.000 au fost deja trimise la reexaminare.

"Dacă au văzut (guvernele - n.r.) că li se umflă numărul de pensionari de invaliditate, dintr-odată, măcar mergeau pe stradă şi vedeau că nu sunt atâţia invalizi. Dacă ai 900.000 de pensionari de invaliditate, atunci vedeau numai oameni care nu mai un picior. Or, unii nu au amigdalite şi sunt pensionaţi pe caz de boală. Alţii sunt pensionaţi pentru că nu văd, dar ei conduc, îi vezi la volan", a mai afirmat Băsescu.

El a opinat că şi pensionarii din categoriile speciale - magistraţi, poliţişti, angajaţi ai serviciilor speciale - ar trebui să primească pensia publică de la aceeaşi vârstă cu ceilalţi pensionari.

Preşedintele a apreciat că pensionarii din categoriile speciale ar putea să se încadreze în muncă, precum orice disponibilizat, după ce se pensionează, "la 40 şi ceva de ani", urmând ca abia la împlinirea vârstei uzuale de pensionare să primească drepturile ce i se cuvin de la stat.

"Pensia ţi-o dau când împlineşti vârsta de pensionare, de 67 de ani. Acum te duci în câmpul muncii, ca orice disponibilizat. De ce se numeşte atunci vârstă de pensionare? Ca să nu iau pensie de la 18 ani, pentru că mă fac pensionar de invaliditate la 18 ani şi primesc pensie până la 90 de ani", a explicat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici