Băsescu: Premierul s-a opus în CSAT desecretizării ultimei părţi din arhiva ICE Dunărea. REPLICA premierului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că premierul Victor Ponta s-a opus în CSAT desecretizării ultimei părţi a arhivei ICE Dunărea, însă urmare a declanşării unei proceduri ulterioare SIE va preda CNSAS respectivele documente.

1025 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Premierul s-a opus în CSAT desecretizării ultimei părţi din arhiva ICE Dunărea. REPLICA premierului

Băsescu: Premierul s-a opus în CSAT desecretizării ultimei părţi din arhiva ICE Dunărea

Preşedintele a menţionat că a iniţiat o hotărâre CSAT de desecretizare a ultimei părţi a arhivei Dunărea, însă solicitarea a fost respinsă ca urmare a opoziţiei premierului.

Traian Băsescu a precizat că, urmare a declanşării unei proceduri ulterioare, a fost informat vineri că SIE este gata să înceapă predarea respectivelor documente către CNSAS.

"N-aş vrea să creez aşteptări, Dunărea nu este Crescent, arhiva Crescent nu e în ţară", a mai spus el.

"Am văzut solicitarea verişoarei domnului Voiculescu, cea care a fost turnată de turnătorul Voiculescu, când trăia în România, am văzut solicitarea de desecretizare a Dunărea Operative, pe care dânsa a transmis-o ieri, şi aş vrea să îi dau următoarele informaţii", a spus şeful statului, precizând că în şedinţa CSAT din 1 octombrie a iniţiat o hotărâre de desecretizare a ultimei părţi a arhivei Dunărea, aşa-numita Dunărea Operative.

El a menţionat că solicitarea a fost respinsă ca urmare a poziţiei premierului Ponta, care nu a fost de acord, deşi arhivele fostei securităţi vizează perioada până la Revoluţie.

Şeful statului a mai arătat că a încercat pe urmă să obţină semnăturile membrilor CSAT pe o altă variantă, prin care un proiect de hotărâre se transmite miniştrilor membri ai CSAT, această variantă fiind semnată de serviciile secrete, dar nu şi de premier şi de ceilalţi miniştri.

"Pe data de 30 octombrie, am transmis o adresă SIE şi CNSAS, primului să treacă la predarea arhivei Dunărea Operative, iar CNSAS informaţia că poate începe să preia arhiva. Am fost informat astăzi de SIE că sunt gata să înceapă predarea şi sper ca săptămâna viitoare acest proces să fie declanşat, pentru a închide, definitiv, şi ultima rămăşiţă de arhive ale fostei Securităţi", a mai spus Traian Băsescu.

Ponta: Desecretizarea arhivei Dunărea nu a fost pe ordinea de zi a CSAT, Băsescu să spună adevărul

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că desecretizarea ultimei părţi a arhivei IC Dunărea nu a figurat pe ordinea de zi a şedinţei CSAT, el arătând că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să spună adevărul şi să nu "vină cu şmecherii", întrucât nu îi va fi complice la "şmecherii".

Întrebat de ce a respins hotărârea CSAT de desecretizare a ultimei părţi a arhivei IC Dunărea, aşa cum îl acuză şeful statului, Ponta a răspuns: "Pentru că nu era pe ordinea de zi. Domnul preşedinte ar trebuie să vă spună adevărul. Dacă vine cu şmecherii, aşa, în ultima secundă, eu nu sunt complice cu domnia sa la şmecherii".

"Nu vii la CSAT, dacă nu e pe ordinea de zi, nu vii cu un document, aşa, fără să ... CSAT e o instituţie serioasă, chiar dacă e condusă de un preşedinte neserios. CSAT, o instituţie serioasă, a fost dusă în derizoriu în momentul în care te apuci să convoci CSAT când se urcă primul-ministru în avion să plece în vacanţă sau dacă vii cu hârtioare pe la sfârşitul şedinţei, când nu e lumea atentă. Nu votez ceva ce nu e pe ordinea de zi", a spus Ponta.

El a arătat, întrebat dacă este de acord cu desecretizarea ultimei părţi a arhivei IC Dunărea, că nu ştie despre ce este vorba.

"Sunt chestii de Securitate şi domnul preşedinte Băsescu are atâtea chestii cu Securitatea, eu nu vreau să am de-a face cu ele. Nu ştiu despre ce e vorba. Aveam 17 ani la Revoluţie, domnul preşedinte Băsescu era la Securitate atunci. Nu ştiu exact ce răfuieli are el cu foştii săi colegi", a adăugat Ponta.

Întrebat de unde ştie că Băsescu ar fi fost atunci la Securitate, Ponta a răspuns: "Din documente prezentate public chiar de domnul Ciuvică".

Întrebat de jurnalişti dacă are încredere în acele documente, care nu au fost dovedite niciodată, Ponta a răspuns: "Dacă vă deranjează că îmi spun o părere, nu mi-o mai spun. Eu am încredere".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici