Băsescu: Prevederea din noua Constituţie că partidul cu cele mai multe mandate dă premier, o trăsnaie

Şeful statului a declarat, marţi, că USL a stipulat în proiectul de modificare a Constituţiei că partidul cu cel mai mare număr de mandate dă automat prim-ministrul şi că Parlamentul poate respinge intenţia preşedintelui de organizare a unui referendum, el catalogând propunerile drept "trăsnăi".

527 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Prevederea din noua Constituţie că partidul cu cele mai multe mandate dă premier, o trăsnaie

Băsescu: Prevederea din noua Constituţie că partidul cu cele mai multe mandate dă premier, o trăsnaie (Imagine: Shutterstock

"Mai văd o trăsnaie, care este exact ca cea prin care Năstase îşi făcuse Constituţie cu cinci ani de mandat, prevederea prin care partidul cu cel mai mare număr de mandate să dea automat prim-ministrul, luând preşedintelui atributul de a desemna un prim-ministru. Vreau să ştiţi că, în foarte multe democraţii, mandatul se poate da şi celui mai mic partid intrat în Parlament, dacă asta este soluţia să strângi 51%, pot fi două partide mai mari, echilibrate, care nu se înţeleg asupra desemnării premierului şi, atunci, se dă mandatul reprezentantului celui mai mic partid, sunt foarte multe cazuri în Europa", a spus Băsescu.

Potrivit lui Băsescu, propunerea PSD va genera instabilitate.

"Pe propunerea PSD, cu certitudine, vom avea situaţii când după alegeri, în baza înţelegerii partidelor de pe locul doi, trei, patru, nimeni nu se va duce la guvernare şi cu un partid care a luat treizeci şi ceva la sută nu poţi să faci guvern, cade guvernul şi se reiau alegerile. Or, asta ar însemna instabilitate. Este o mare greşeală. PSD se gândeşte la el azi, poate ar fi bine să se gândească la ţară, nu numai la interesele de a se perpetua la guvernare, pentru că nu va reuşi. Nu va reuşi. Niciun partid nu va fi dispus să dea un cec în alb PSD: «Du-te şi fii tu veşnic la guvernare, iar noi, cât om trăi, om sta pe lângă tine»", a spus Băsescu.

Potrivit acestuia, "nu se va întâmpla acest lucru şi va fi sancţionat la primele alegeri, vă asigur".

"Bun. Sunt multe alte observaţii, le-am făcut la timpul respectiv, să vedem ce schimbări vor mai face în perioada următoare la proiectul de revizuire a Constituţiei, dar, personal, cred că au o mare problemă, la stadiul acesta, cu ideea de a face un referendum de revizuire a Constituţiei odată cu europarlamentarele. Lucrurile sunt mult prea complicate. Ceea ce au scris până acum este de mult prea proastă calitate, nu trebuie să facem o Constituţie pentru interesele lui Ponta şi Crin de astăzi, ci ne trebuie o Constituţie pentru viitorul României. Şi eu vă spun următorul lucru. Curtea Constituţională a creat foarte multă jurisprudenţă în interpretarea Constituţiei. Dacă revizuirea Constituţiei nu se face pentru a pune în aplicare referendumul din 2009, nu se justifică revizuirea Constituţiei pentru că la ce era neclar Curtea Constituţională a emis deja jurisprudenţă care acoperă toate interpretările din Constituţia actuală a României", a spus Băsescu.

El a criticat şi "ideea hilară promovată de cei doi lideri ai USL" legată de posibilitatea ca Parlamentul să nu aprobe o eventuală solicitare a viitorului preşedinte pentru organizarea unui referendum.

"Atunci nu mai există instrumentul referendumului prin care preşedintele să se poată adresa poporului şi poporul suveran să înfrângă eventual voinţa Parlamentului, atunci când este cazul, când Parlamentul îşi pierde orizontul şi nu mai răspunde solicitărilor poporului suveran. Sigur, cu respectarea criteriilor de valabilitate a referendumului", a spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici