Băsescu, replică la Iohannis: Nu am auzit prostie mai mare debitată de un şef de stat din Europa

Fostul preşedinte Traian Băsescu s-a arătat extrem de nemulţumit de afirmaţia şefului statului, Klaus Iohannis, conform căreia România ar fi fost izolată internaţional înainte ca acesta să preia mandatul, Băsescu declarând că nu a "auzit prostie mai mare debitată de un şef de stat din Europa".

15671 afișări
Imaginea articolului Băsescu, replică la Iohannis: Nu am auzit prostie mai mare debitată de un şef de stat din Europa

Băsescu, replică la Iohannis: Nu am auzit prostie mai mare debitată de un şef de stat din Europa (Imagine: Sebastian Tătaru / Mediafax Foto)

"Domnul preşedinte Iohannis a simţit că România a fost izolată până la venirea lui la Cotroceni. N-am auzit prostie mai mare debitată de un şef de stat din Europa decât ceea ce a glăsuit domnul Iohannis de la tribuna Parlamentului legat de izolarea României şi i-aş aduce aminte că anul acesta, de când este preşedinte, valorifică capacitatea României de a negocia din anii trecuţi", a declarat Traian Băsescu, vineri, într-o conferinţă de presă.

Pentru a-şi susţine afirmaţiile, fostul şef al statului a venit cu câteva exemple, menţionând că începând de vineri scutul antirachetă de la Deveselu este operaţional. "Mi se pare că a fost un efort de politică externă româno-americană care arată că România nu era izolată sau necredibilă. Astăzi este în funcţiune acest scut", a adăugat Băsescu.

Acesta a amintit şi de faptul că ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a semnat zilele trecute la Bruxelles, condiţiile de funcţionare ale unui comandament de batalion NATO în România şi ale unui comandament de divizie, Băsescu subliniind că "acest lucru a fost obţinut la summitul NATO din 2014 şi dacă România era o ţară izolată am fi avut cel mult comandamentul de batalion".

Mai mult, Traian Băsescu a declarat că România şi-a pierdut masiv din influenţa în ceea ce priveşte Republica Moldova de când "diriguitorul politicii externe este Iohannis", arătându-se nemulţumit şi de faptul că România nu a intervenit atunci când Comisia Europeană a decis să negocieze cu Serbia. "Domnul Iohannis a dormit liniştit, iar Serbia începe negocierile de aderare fără să ţină cont de acordul cu România", a spus liderul Mişcării Populare.

Totodată, Traian Băsescu s-a arătat deranjat de vizita pe care a făcut-o preşedintele Dumei ruse de Stat, Serghei Narîşkin, în Parlamentul României pe 26 noiembrie. "Dacă aş fi fost preşedintele României, Narîşkin n-ar fi ajuns să vorbească de la tribuna de la care a vorbit şi Iohannis la implinirea unui an de mandat", a conchis el.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, în discursul susţinut în Parlament la un an de la preluarea mandatului, că România s-a aflat în ultimii ani într-o "oarecare izolare" pe plan extern, din motive pe care spune că nu vrea să le comenteze, însă a încercat să schimbe acest lucru prin "dinamica" acţiunilor sale în afara graniţelor. "Vizitele externe pe care le-am făcut anul acesta, precum şi primirea în România a numeroşi şefi de state şi de guverne a avut tocmai această menire, de a da ţării noastre o voce mai puternică, de a întări relaţii cu aliaţi tradiţionali, de a reface legături strategice, de a ne apropia de state din regiune", a afirmat preşedintele.

Şeful statului a spus că obiectivele sale au fost consolidarea şi extinderea parteneriatului strategic cu SUA, precum şi întărirea parteneriatelor strategice sau a relaţiilor privilegiate cu ale state membre UE şi NATO, precum Franţa, Polonia, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie şi Turcia, dar şi consolidarea raporturilor cu ţările din vecinătate, precum Ucraina, Bulgaria şi Serbia. Iohannis a arătat că aceste acţiuni au venit în contextul în care România a fost "oarecum" izolată pe plan extern în timpul mandatelor predecesorilor săi. "Din diverse motive, pe care nu doresc să le comentez aici, România s-a aflat într-o oarecare izolare în anii anteriori. Am dorit să schimbăm cu totul această stare de fapt în 2015, ceea ce explică şi dinamica mai mare din acest an în actitivitatea de politică externă", a spus Klaus Iohannis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici