Băsescu: România a făcut tot ce a trebuit în 2010, proba e creditul ce trebuie luat pe 25 noiembrie

Şeful statului a declarat, joi, la TVR, că România va trebui să se împrumute pe piaţă, în jurul datei de 25 noiembrie, cu circa un miliard de euro, menţionând că dacă acest credit va fi pe trei ani, cu dobânzi mai mici de 5% şi suprasubscris, înseamnă că ţara noastră a redevenit credibilă.

14 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România a făcut tot ce a trebuit în 2010, proba e creditul ce trebuie luat pe 25 noiembrie

Băsescu: România a făcut tot ce a trebuit în 2010, proba e creditul ce trebuie luat pe 25 noiembrie (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Relansarea economică temeinică este legată de investiţii. Investiţii directe ale statului, nu consum pe care să-l stimuleze statul", a spus Traian Băsescu la TVR.

El a mai afirmat că nu va mai dura mult criza în ţara noastră. "România a făcut tot ce a trebuit în 2010. Sper să finalizeze tot ceea ce are de făcut şi să nu fim afectaţi de vârtejul acesta în care se intră ca urmare a datoriilor suverane foarte mari", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a mai spus că proba va fi împrumutul de un miliard de euro pe care statul român trebuie să-l facă în jur de 23-25 noiembrie. "Este scadent, cam 1,2 miliarde, pe care i-am împrumutat acum un an din sistemul bancar. România să ştiţi, neavând bănci româneşti, este ca şi cum te-ai împrumuta la Londra. Dacă noi vom reuşi să luăm acest credit de circa un miliard de euro cu dobânzi sub cinci procente, înseamnă că România a redevenit credibilă", a conchis Băsescu.

El a precizat că îşi doreşte ca acest credit să fie cu dobândă mai mică de 5%, pe trei ani şi "suprasubscris - să cerem un miliard şi să avem ofertă de un miliard şi jumătate".

Preşedintele a apreciat că dacă nu ar fi fost decizia Curţii Constituţionale împotriva diminuării "temporare" a pensiilor, care a dus la creşterea TVA, România ar fi avut şanse să iasă mai repede din criză şi să nu se confrunte cu creşterea inflaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici