Băsescu: România nu vizează "o autonomie regională, ci o autonomie a comunităţilor"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută alături de omologul său ungar, Pal Schmitt, că România nu vizează "o autonomie regională, ci o autonomie a comunităţilor în raport cu guvernul central".

30 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România nu vizează "o autonomie regională, ci o autonomie a comunităţilor"

Băsescu: România nu vizează "o autonomie regională, ci o autonomie a comunităţilor" (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Am să îndemn oamenii de aici (din România - n.r.) să fie cetăţeni buni, să respecte regulile, să crească copiii pentru ordine, să fie plătitori de impozite corecţi şi după aceea astfel de înlesniri, ca să folosească limba aproape de inima lor, ca să primească în unele teritorii, dacă ne place cuvântul - autonomia", a declarat, potrivit traducerii oficiale, Pal Schmitt.

Întrebat dacă va exista înţelegere în problema autonomiei teritoriale în Ardeal, şeful statului ungar a precizat că este o problemă ce va fi abordată în discuţiile bilaterale.

"Domnul Băsescu a vorbit despre autonomie şi a abordat din punct de vedere al subsidiarităţii. În concepţia domniei sale, este vorba de regiuni autonome care pot rezolva probleme, nu pe căi etnice (criterii etnice - n.r.). Eu am spus că sunt zone unde trăiesc maghiari şi aş dori să se trateze şi din acest punct de vedere, dar probabil că într-o perspectivă vom discuta pe tema asta. Noi am sprijini cu mare plăcere ca să aibă un drept de autodeterminare mai mare în cele trei judeţe, dar desigur este o răspundere foarte mare. Nu este vorba numai de drepturi şi libertăţi, ci este o răspundere foarte mare", a adăugat Schmitt.

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut să specifice faptul că România nu vizează "o autonomie regională, ci o autonomie a comunităţilor în raport cu guvernul central".

"Pentru a fi mai uşor de înţeles, vă dau câteva repere. Spre exemplu, în afară de taxele locale, un important procent din taxele naţionale rămâne la nivelul comunităţilor, ceea ce înseamnă o autonomie financiară crescută şi decizie pe plan local asupra a ceea ce se face cu banii. Un alt exemplu: copiii pot opta pentru limba în care învaţă. Mai mult, noua lege a educaţiei stabileşte şi transferul şcolilor către administraţiile locale. Un alt element, acum trei luni au fost transferate spitalele către administraţiile locale. Un alt element - administraţia locală poate să-şi înfiinţeze propria poliţie. Ne-am dori foarte mult ca minoritatea românească din ţările din jurul României să aibă acelaşi nivel de autonomie pe care o oferim noi minorităţilor", a precizat Băsescu.

El a mai spus că filosofia României este că, în mod egal, au nevoie de autonomie şi cetăţenii români de origine română şi cetăţenii maghiari de origine maghiară şi cetăţenii români de origine maghiară.

"Toţi au nevoie de autonomie", a punctat şeful statului român, care a mai spus că ministrul Culturii din România este de etnie maghiară.

"În România nu există o problemă a minorităţilor. Facem tot ce se poate să se simtă mai bine în România şi să-şi vadă menţinută cultura, obiceiurile şi respectul majoritarilor pentru orice minoritate", a conchis Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici