Băsescu: România şi poporul său au darul de a renaşte în momentele cheie şi de a-şi aduna resursele

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, în cadrul recepţiei prilejuite de Ziua Naţională, că România şi poporul său au darul de a renaşte, în momentele cheie, şi de a reuşi să îşi adune toate resursele, toate energiile pentru a răsturna perspectivele cele mai întunecate.

953 afișări
Imaginea articolului Băsescu: România şi poporul său au darul de a renaşte în momentele cheie şi de a-şi aduna resursele

Băsescu: România şi poporul său au darul de a renaşte în momentele cheie şi de a-şi aduna resursele (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Şeful statului a arătat că Ziua Naţională a României este o sărbătoare cu numeroase momente simbolice, ”cu atât mai mult în acest an când ziua naţională are loc în ajunul sărbătoririi a 25 de ani de la prăbuşirea comunismului şi a reluării modernizării ţării prin integrarea sa în spaţiul firesc de dezvoltare, în spaţiu de valori al democraţiilor occidentale”.

”La 1 decembrie 1918, se înfăptuia România Mare prin revenirea Transilvaniei, Basarabiei şi a Bucovinei la România. Nu am fi trăit probabil niciodată acest moment fără existenţa unor bărbaţi de stat vizionari precum premierul Ion I.C.Brătianu, Regele Ferdinand Întregitorul sau generalii români care au condus marile bătălii ale unirii din Primul Război Mondial la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. 1 Decembrie 1918 este punctul de referinţă în veacuri al reunirii tuturor românilor în acelaşi stat. Istoria din acel moment ne învaţă că putem să răzbim în momente grele numai cu solidaritate şi coeziune, prin definirea coerentă a interesului naţional”, a arătat preşedintele Băsescu.

El a ţinut să menţioneze că ”România şi poporul său au darul de a renaşte, în momentele cheie, şi de a reuşi să îşi adune toate resursele, toate energiile pentru a răsturna perspectivele cele mai întunecate”.

”E o forţă de coeziune şi de echilibrare a alunecărilor istorice care a făcut ca, de exemplu, de la România din 1916-1917 rămasă la dimensiunea provinciei istorice Moldova, cu capitala şi guvernul mutate la Iaşi, în pragul unei capitulări şi a unui dezastru naţional, ţara să renască prin forţa şi voinţa naţiunii, şi să ajungem la 1 decembrie 1918, să consemnăm unirea Bucovinei şi Basarabiei la patria mamă prin voinţa locuitorilor acelor regiuni istorice vechi, româneşti, dar şi revenirea Transilvaniei la România tot printr-o mare Adunare Populară şi voinţa manifestă a 100.000 de oameni adunaţi la Alba Iulia”, a spus Traian Băsescu.

El a continuat: ”Ce probă mai importantă a forţei şi vitalităţii poporului român putem avea, decât acel 1 decembrie care ne vorbeşte despre unirea de neam, ca voinţă, ca fundament al spiritualităţii româneşti. Generaţia actuală şi generaţiile viitoare nu au decât de învăţat de la aceste momente istorice, cu atât mai mult cu cât de atunci au traversat alt eveniment crucial pentru naţia română: 22 decembrie 1989, acum un sfert de veac, un regim comunist care părea etern, la fel ca şi conducătorul său de atunci, s-a prăbuşit în faţa dorinţei de libertate a poporului român”.

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut să adreseze românilor din ţară, dar şi românilor de pretutindeni, militarilor români aflaţi la datorie în Afganistan, în Balcanii de Vest şi Africa, felicitări şi urări de sănătate, de prosperitate cu ocazia sărbătorii noastre naţionale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici