Băsescu: Rostul negocierilor palestiniano-israeliene, să aducă pacea, nu să restabilească adevărul

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, în cadrul declaraţiilor comune cu preşedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmood Abbas, că rostul negocierilor palestiniano-israeliene este să aducă pacea, nu să restabilească adevărul istoric.

220 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Rostul negocierilor palestiniano-israeliene, să aducă pacea, nu să restabilească adevărul

Preşedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmood Abbas şi preşedintele Traian Băsescu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este foarte uşor, când nu vrei să ajungi la un compromis, să te campronezi de istorie, dar rostul negocierilor palestiniano-israeliene este să aducă pacea, nu să restabilească adevărul istoric. Adevărul istoric poate rămâne în cartea de istorie", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a mai spus că România susţine fără rezerve iniţiativa secretarului de stat al Statelor Unite, John Kerry, şi că sunt cunoscute dificultăţile negocierilor de pace, dificultăţile teritoriale, privind refugiaţii, securitatea frontierelor sau statutul Ierusalimului.

"Toate sunt probleme delicate şi dificil de negociat. Punctul nostru de vedere, care este al tuturor celor care iubesc această regiune, este că niciuna din aceste probleme nu poate fi rezolvată fără un compromis care să aibă un singur obiectiv, două state, în securitate şi pace", a mai spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu a declarat că este o onoare să fie primit în vizită, apreciind că ori de câte ori s-a întâlnit cu Mahmoud Abbas discuţiile au avut substanţă şi au fost pragmatice.

"În cee ce priveşte relaţia bilaterală, obiectivul nostru este să creştem nivelul de cooperare şi sperăm ca desfăşurarea la Bucureşti, în 12-14 februarie, a comisiei mixte româno- palestiniene, să fie un moment de ridicare a acestor relaţii la un nivel superior", a adăugat preşedintele.

"România va continua programele de asistenţă, atât în construcţia instituţională, cât şi pentru pregătirea de cadre, va continua să ofere burse pentru tinerii palestinieni, în aşa fel încât să contribuie la creşterea capacităţii administrative", a spus şeful statului.

Traian Băsescu a mai declarat că a discutat cu Mahmoud Abbas despre un subiect de mare interes şi pentru România, şi anume negocierile de pace.

"L-am informat pe preşedintele Abbas că România susţine fără rezerve iniţiativa de pace a secretarului de stat John Kerry şi, în acelaşi timp, am subliniat faptul că ne sunt cunoscute dificultăţile negocierilor, fie că vorbim de problema teritorială, de problema refugiaţilor sau despre securitatea frontierelor, sau despre recunoaşterea reciprocă sau statutul Ierusalimului", a spus şeful statului, precizând că toate sunt probleme delicate şi dificil de negociat.

Băsescu a menţionat că punctul de vedere al României, care este al tuturor celor care iubesc această regiune, este că niciuna din aceste probleme nu poate fi rezolvată fără un compromis care să aibă un singur obiectiv, şi anume două state, în securitate şi pace.

"Compromisul pentru realizarea păcii este ceea ce trebuie obţinut acum. Nimeni nu va nega istoria”, a mai spus Băsescu, dând exemplul compromisului franco-german, în Europa.

"Este cea mai lungă perioadă de pace care a existat în Europa, 70 de ani fără războaie, în urma compromisului franco-german, cred că această regiune poate privi la Europa, ca soluţie şi ca variantă de compromis în favoarea păcii", a spus el.

Traian Băsescu a mai declarat că a discutat şi cu liderii israelieni, şi cu preşedintele Abbas, şi a exprimat speranţa că se va găsi formula compromisului.

"Cu siguranţă, însă, niciun compromis nu este posibil dacă din negocieri nu se va garanta securitatea pentru Israel şi statul palestinian. Pentru Israel, securitatea este esenţială, este o ţară mică într-o mare arabă pentru Palestina, este, de asemenea, fundamentală", a declarat Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici