BIO: Alexandru Petrescu, ministrul propus pentru Economie. A plecat din corporaţiile din Londra pentru a conduce Poşta Română

Alexandru Petrescu, ministrul propus pentru Economie, este directorul general al Poştei Române, membru al Consiliului de Administraţie al Poştei Române şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al SN CFR Călători SA, potrivit CV-ului publicat pe site-ul instituţiei.

7100 afișări
Imaginea articolului BIO: Alexandru Petrescu, ministrul propus pentru Economie. A plecat din corporaţiile din Londra pentru a conduce Poşta Română

BIO: Alexandru Petrescu, ministrul propus pentru Economie (Imagine: Alexandru Petrescu / Mediafax Arhiva Foto)

Potrivit datelor publicate în CV, Alexandru Petrescu este preşedinte al Consiliului de Administraţie al SN CFR Călători SA – selectat de PricewaterhouseCoopers prin Programul de recrutare management privat, membru al Consiliului de Administraţie al CN „Poşta Română” SA şi membru al Consiliului de Administraţie al „Poşta Română Broker de Asigurare”.

Mai mult, Petrescu a fost preşedinte al Comisiei pentru Pregătirea şi Monitorizarea Procesului de Privatizare a CN „Poşta Română SA”.

Printre funcţiile ocupate de ministrul propus pentru Economie se numără cea de Director General şi membru al Consiliului de Administraţie al CN Poşta Română SA, în 2014. Tot în 2014 a fost ales membru al Asociaţiei Române de Bună Administrare (ARBA).

În 2012 a fost Preşedinte al Comisiei pentru Pregătirea şi Monitorizarea Procesului de Privatizare CN Poşta Română SA. Tot în 2012 a fost numit director executiv – Direcţia Strategie şi Dezvoltare a CN „Poşta Română” SA.

În 2011 a fost ales vicepreşedinte al Raphaels Bank, din Londra, Marea Britanie.

În 2006, Petrescu ocupa funcţia de director pentru Europa, Business Development la Advanced Payment Solutions Ltd, London UK & Europe.

În 2002 era Director Business Development la Chequepoint Ltd, Londra, Marea Britanie, la departamentul Servicii Financiare şi Produse Prepaid.

În 2000 era director executiv pentru Business Development la KfK Ltd, Kent.

Potrivit declaraţiei de avere postată de site-ul Poştei Române, Alexandru Petrescu are un teren de 200 de metri pătraţi şi o clădire de 64 de metri pătraţi în Buşteni (Prahova) şi o clădire de 87 de metri pătraţi în Kent, Anglia. Petrescu a moştenit o clădire de 140 de metri pătraţi în Constanţa.

Potrivit declaraţiei de avere, ministrul propus pentru Economie încasează un venit anual de 308.392 de lei ca director general şi membru în Consiliul de Administraţie al CN Poşta Română SA.

Soţia sa este preşedinte al Comisiei de Pregătire şi Monitorizare a Procesului de Privatizare CN Poşta Română SA şi încasează 21.156 de lei, potrivit declaraţiei de avere actualizată în iulie (completată pe 27 iulie 2016).

Potrivit presei, Alexandru Petrescu ar fi încasat, în 2015, un bonus de performanţă de peste 130.000 de lei, în condiţiile în care Poşta Română a înregistrat în acelaşi an o pierdere de 7,4 milioane de euro.

Poşta Română a fost sancţionată la sfârşitul anului 2015 cu 7,4 milioane de euro pentru că nu şi-a îndeplinit unele obligaţii impuse de Consiliul Concurenţei în urma unei investigaţii finalizate în 2010, potrivit presei. În 2010, Consiliul Concurenţei a sancţionat Poşta cu peste 24 de milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă manifestat prin acordarea unui tratament preferenţial unei companii. În replică, Poşta neagă acuzaţiile şi susţine că va ataca în instanţă şi această amendă.

În ultimele luni, angajaţii Poştei Române au protestat în nenumărate rânduri din cauza nemulţumirilor salariale. În aprilie, directorul general al companiei, Alexandru Petrescu, anunţa că Poşta Română nu îşi permite să majoreze salariile angajaţilor, în condiţiile în care necesarul de investiţii este uriaş. În septembrie şi octombrie, angajaţii Poştei Române au protestat în mai multe oraşe acuzând conducerile Companiei şi Ministerului Comunicaţiilor de lipsă de interes faţă de problemelor oamenilor, printre solicitările lor numărându-se creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

La finalul lunii octombrie, Corpul de Control al Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI) sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru neregulile găsite la Poşta Română, „nereguli identificate la procedurile privind achiziţia publică pentru IT&C, nereguli la încheierea contractelor de închiriere a spaţiilor, cât şi la derularea procedurii privind achiziţia de maşini”, potrivit informaţiilor transmise de MCSI.

Alexandru Petrescu este licenţiat în economie la University of Wales, fiind specializat în Business Administration.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici