Boc i–a demis pe Marius Oprea şi Dinu Zamfirescu, înlocuiţi cu Ioan Stanomir şi Vladimir Tismăneanu

Premierul Emil Boc a dispus eliberarea lui Marius Oprea de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi a lui Dinu Zamfirescu de la şefia Institutului pentru Memoria Exilului Românesc şi a decis ca structura să fie condusă de Vladimir Tismăneanu şi Ioan Stanomir.

278 afișări
Imaginea articolului Boc i–a demis pe Marius Oprea şi Dinu Zamfirescu, înlocuiţi cu Ioan Stanomir şi Vladimir Tismăneanu

Boc i–a demis pe Marius Oprea şi Dinu Zamfirescu, înlocuiţi cu Ioan Stanomir şi Vladimir Tismăneanu (Imagine: Mediafax Foto)

Printr-o serie de decizii, şeful Guvernului a dispus eliberarea lui Marius Oprea din funcţia de preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, precum şi eliberarea lui Dinu Zamfirescu din funcţia de preşedinte al Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc.

Boc a decis totodată ca funcţia de preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc să fie ocupată de politologul Ioan Stanomir, iar Vladimir Tismăneanu, care a condus Comisia prezidenţială de analiză a dictaturii comuniste din România, să preia funcţia de preşedinte al Consiliului ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Preşedintele Traian Băsescu a condamnat regimul comunist din România, în decembrie 2006, în Parlament, ca fiind ilegitim şi criminal. Băsescu şi-a bazat demersul pe un raport întocmit de o comisie prezidenţială condusă de Vladimir Tismăneanu.

Marius Oprea a fost preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR). Printr-o hotărâre de Guvern din 25 noiembrie 2009, IICCR a comasat prin fuziune cu Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc. Astfel a fost înfiinţat, în subordinea premierului, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER) celelalte două instituter desfiinţându-se.

Mai multe ONG-uri printre care unele conduse de Emil Constantinescu, Mugur Ciuvică şi Zoe Petre au protestat faţă de decizia Guvernului de comasare a Institutului pentru Memoria Exilului Românesc (INMER) cu Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului în România (IICCR) şi au anunţat că îl susţin pe Marius Oprea la conducerea instituţiei rezultate prin comasarea celor două structuri.

Guvernul a decis recent ca Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc va fi condus de un preşedinte executiv, iar rezultatele obţinute în activitate vor fi evaluate de un consiliu ştiinţific constituit din 14 membri, personalităţi ale lumii academice.

Preşedintele executiv are un mandat de cinci ani şi este numit şi eliberat din funcţie prin decizie a primului-ministru.

Legislaţia în vigoare stabilea până în prezent că Institutul este condus de un preşedinte.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a transmis, săptămâna trecută, premierului Emil Boc că Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc trebuie să funcţioneze în continuare cu liberalii Marius Oprea, respectiv Dinu Zamfirescu la conducere.

"Nu are niciun fel de importanţă în această privinţă faptul că şi Marius Oprea şi Dinu Zamfirescu sunt membri ai PNL. Niciun moment, în nicio împrejurare, aceşti doi oameni, în fruntea instituţiilor pe care le-au condus, nu au făcut politică partizană. Niciunul dintre ei nu a intervenit în campania electorală, niciunul dintre ei nu a folosit în vreun fel instituţia pe care o conduce sau prestigiul deţinut în fruntea acestor instituţii în favoarea PNL sau în favoarea cuiva din PNL", a spus Antonescu.

El a apreciat că ar fi "culmea penibilului" dacă Guvernul lui Traian Băsescu îi va schimba pe cei doi din fruntea acestor institute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici