Boc le-a reproşat miniştrilor că nu şi-au respectat angajamentele privind ţintele de atragere a fondurilor UE. Premierul le-a cerut un raport în maxim o săptămână

Premierul Emil Boc le-a reproşat miniştrilor că nu şi-au respectat angajamentele privind creşterea volumului de fonduri europene atrase, asumate inclusiv în şedinţa de guvern la care a participat şi preşedintele Traian Băsescu, şi le-a cerut explicaţii, solicitând şi un raport în maxim o săptămână.

732 afișări
Imaginea articolului Boc le-a reproşat miniştrilor că nu şi-au respectat angajamentele privind ţintele de atragere a fondurilor UE. Premierul le-a cerut un raport în maxim o săptămână

Boc le-a reproşat miniştrilor că nu şi-au respectat angajamentele privind ţintele de atragere a fondurilor UE. Premierul le-a cerut un raport în maxim o săptămână (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

"Premierul le-a reproşat miniştrilor că nu şi-au respectat angajamentele de creştere a volumului de fonduri europene atrase peste un anumit plafon, angajamente care au fost asumate de unii dintre membrii Cabinetului inclusiv în şedinţa de guvern din luna iunie la care a participat şi preşedintele Traian Băsescu. El a cerut explicaţii, solicitând în acelaşi timp ca, în maximum o săptămână, să îi fie prezentat şi un raport explicativ pe această temă privind problemele care au împiedicat îndeplinirea angajamentelor", au relatat agenţiei MEDIAFAX surse participante la discuţie.

La discuţii au participat miniştrii Comunicaţiilor, Administraţiei şi Internelor, Educaţiei şi Dezvoltării Regionale, restul instituţiilor fiind reprezentate la nivel de secretar de stat.

Numărul mare al secretarilor de stat l-a nemulţumit pe premier, care a cerut încă de la începutul discuţiei ca persoanele care "nu au treabă" cu fondurile europene să iasă din sală, au arătat sursele.

Într-un comunicat transmis de Guvern la finalul reuniunii comitetului interministerial privind absorbţia fondurilor europene se arată că premierul a solicitat urgentarea transmiterii răspunsurilor la rapoartele preliminare emise de DG Regio (Directoratul General pentru Politică Regională al Comisiei Europene-n.r.), în urma misiunilor de audit demarate la sfârşitul anului trecut.

"În acest context, premierul Emil Boc a cerut Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) să preia iniţiativa în ceea ce priveşte coordonarea pregătirii răspunsurilor la rapoartele de audit efectuate de Comisia Europeană cu privire la implementarea unor Programe Operaţionale. De asemenea, ACIS va avea responsabilitatea implementării măsurilor pentru îmbunătăţirea mecanismelor de verificare a achiziţiilor publice referitoare la fondurile structurale", se afirmă în comunicat.

Executivul mai informează că, având in vedere deficienţele semnalate de reprezentanţii Comisiei Europene, în urma misiunilor de audit efectuate cu privire la sistemul de management, verificare şi control a fondurilor europene pe componenta legată de achiziţiile publice, premierul a cerut "clarificarea rolului concret" pe care fiecare dintre structurile cu atribuţii de verificare trebuie să îl îndeplinească.

Preşedintele Traian Băsescu a fost, joi, la Guvern, unde a avut o discuţie cu premierul Emil Boc, înaintea şedinţei pe care şeful Executivului a avut-o cu miniştrii privind fondurile europene.

Premierul a anunţat, miercuri, că stadiul absorbţiei fondurilor UE va fi analizat joi, într-o reuniune programată să fie organizată la Palatul Victoria, iar monitorizarea procesului de atragere a banilor europeni va continua pe perioada verii.

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut miniştrilor, la o şedinţă de guvern în luna iunie, să se gândească dacă mai pot face parte din Cabinet după prima jumătate a anului, în cazul în care datele care vor fi analizate pentru primul semestru vor indica un nivel redus al absorbţiei fondurilor UE şi al investiţiilor în domeniile pe care le gestionează.

El a arătat că modul în care sunt realizate investiţiile finanţate inclusiv din fonduri UE ar trebui să reprezinte principalul reper pentru miniştri în a considera dacă mai pot face parte dintr-un guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici