Boc: Proiectul USL amână până în 2016 reorganizarea, pentru că baronii PSD şi PNL au dat cu pumnul în masă

Preşedintele PDL, premierul Emil Boc, susţine că, prin modelul de reorganizare administrativă prezentat sâmbătă, USL demonstrează că vrea de fapt amânarea acestui proces până în 2016, pentru că "baronii" acestei alianţe "au bătut cu pumnul în masă".

3023 afișări
Imaginea articolului Boc: Proiectul USL amână până în 2016 reorganizarea, pentru că baronii PSD şi PNL au dat cu pumnul în masă

Boc: Proiectul USL amână până în 2016 reorganizarea, pentru că baronii PSD şi PNL au dat cu pumnul în masă (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Emil Boc a mai arătat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul partidului, că un proiect de reorganizare administrativă a fost propus de Adrian Năstase încă din 2003, dar acesta nu a fost înaintat pentru că "baronii" PSD se opun.

Premierul a susţinut, totodată, că modelul propus de "alianţa socialistă" presupune înfiinţarea unui nou nivel administrativ, respectiv regiunea, care ar urma să fie o structură cu personalitate juridică, distinctă de judeţe.

Boc a precizat că înfiinţarea acestui nou palier administrativ presupune revizuirea Constituţiei, astfel că "din start proiectul USL porneşte cu o amânare".

Liderul PDL a mai susţinut că acest proiect duce şi la creşterea costurilor de funcţionare a statului şi la îngreunarea implementării proiectelor de dezvoltare, întrucât vor apărea noi avize, iar victimele vor fi oamenii de afaceri, firmele şi cetăţenii.

Emil Boc a arătat, de asemenea, că modelul propus de USL va duce şi la neînţelegeri, întrucât, dacă sunt păstrate actualele judeţe şi se înfiinţează şi regiunile, orice proiect regional va trebui negociat cu judeţele, ceea ce, de fapt, va bloca orice proces de modernizare.

Premierul a susţinut că această reorganizare ar duce la creşterea aparatului birocratic şi amplificarea procedurilor birocratice, pentru că orice nouă structură îşi creează atribuţii pentru a-şi justifica existenţa, iar orice nouă ştampilă înseamnă şi o nouă sursă de corupţie.

Emil Boc a mai declarat că propunerea PDL de reorganizare administrativ-teritorială a ţării nu vizează apariţia unei noi structuri administrative, aşa cum propune USL, ci porneşte de la comasarea actualelor judeţe.

Liderul PDL a subliniat că forma finală a acestui proiect va fi decisă la nivelul coaliţiei. Emil Boc a spus că şi modalitatea de promovare a proiectului va fi decisă tot în coaliţie.

Declaraţiie premierului:

Modelul propus de către USL - presupune înfiinţarea unui nou nivel administrativ - regiunea

- Acest nou palier administrativ presupune revizuirea Constituţiei

- Soluţia propusă de USL conduce la creşterea posturilor de funcţionari

- Se îngreunează implementarea proiectelor de dezvoltare

- Noi elemente de birocraţie, mai mult chin pentru cetăţean

- Modelul propus de USL înseamnă costuri noi pentru cetăţeni, taxe noi

Propunerea PDL nu vizează apariţia unei noi structuri administrative

- Viziunea PDL porneşte de la comasarea judeţelor

- Se poate realiza fără revizuirea Constituţiei, nu presupune amânare, aşa cum arată USL

- Reorganizarea propusă de PDL conduce la finalizarea procesului de descentralizare a administraţiei publice în România

- Realizează o reală politică de dezvoltare regională

- Modelul propus de PDL reduce costurile şi realizează debirocratizarea

- Diminuează reţelele clientelare create de-a lungul timpului - actuala împărţire administrativă este din 1968

- Dacă vrem menţinerea fiefurilor nu ne atingem de judeţe. Dacă vrem să ţinem cu interesul cetăţeanului această reorganizare este absolut necesară

- Accelerează procesul de absorbţie a fondurilor europene. De exemplu, nu pot să faci un depozit ecologic fără să te înţelegi cu mai multe judeţe. Sunt proiecte blocate pentru că nu se înţeleg unde să amplaseze asemenea depozite

- Proiectul propus de USL amână până în 2016 reorganizarea, pentru că baronii PSD şi PNL au dat cu pumnul în masă

- Atribuţiile le au consiliile judeţene vor trece spre centrele cele mai apropiate de cetăţeni, adică primării

- Proiectul de reorganizare administrativă este viziunea PDL pe care o să-l discutăm la nivelul colaiţiei

- Nu există niciun fel de obstacol de la UE pentru ca România să reorganizeze administrativ ţara

- Există din 2003 un memorandum în privinţa procesului de reorganizare administrativă. PSD nu a dat curs acestui proiect din cauza baronilor

- Noi avem doar angajamentul de a putea păstra acele modalităţi de raportat către Eurostat

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici