Boc: Victor Ponta dă cu noroi în măsurile pe care le solicita când era în opoziţie

Fostul premier Emil Boc afirmă că Victor Ponta "aruncă cu noroi în măsurile pe care le solicita când era în opoziţie", respectiv diminuarea cotei unice, reducerea CAS şi mărirea salariului minim.

367 afișări
Imaginea articolului Boc: Victor Ponta dă cu noroi în măsurile pe care le solicita când era în opoziţie

Emil Boc (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că atitudinea lui Victor Ponta demonstrează "lipsă de respect".

"Victor Ponta aruncă cu noroi în măsurile pe care le solicita, când era în opoziţie, Guvernului pe care l-am condus, şi reducerea cotelor la CAS, şi diminuarea cotei unice, cerută de liberali, şi mărirea salariului minim, erau în fiecare zi măsuri cerute de fosta opoziţie, actuala guvernare, şi atunci nu le critica, astăzi le tratează într-o nouă manieră: «Ştiţi, trebuie să tăiem pensii şi salarii ca să putem aplica aceste măsuri». Asta demonstrează lipsa de respect a lui Victor Ponta pentru ce înseamnă locurile de muncă şi investiţiile din această ţară. Dacă avem o emblemă a acestei guvernări, până acum avem emblema pierderii locurilor de muncă şi a investiţiilor în economie", a spus Emil Boc.

Potrivit acestuia, dacă se iau bani de la investiţii pentru a fi daţi în altă parte, nu pot fi locuri de muncă.

"În 2011, aşa cum au fost vremuri de criză, românii au avut cea mai mare parte a PIB-ului alocată investiţiilor din UE. Acela a fost şi motivul pentru care economia a crescut la 2,2 la sută în 2011, iar rata şomajului a fost sub rata europeană. Cât timp iei bani de la investiţii să dai în altă parte, nu poţi aştepta să ai locuri de muncă şi o creştere a nivelului de trai pe termen mediu şi lung", a adăugat Emil Boc.

Premierul Victor Ponta declara, luni, că USL încurajează dialogul cu opoziţia, în special pe teme economice, fiind dispusă să aibă întâlniri cu reprezentanţii opoziţiei pentru a discuta propunerile avansate de aceasta.

El menţiona că a tratat cu seriozitate propunerile economice avansate de PDL, arătând că PDL nu a luat în calcul, însă, şi impactul bugetar al acestora şi că trebuie să spună dacă vrea să taie din nou pensii şi salarii sau vrea creşterea taxelor şi impozitelor. "Există însă problema impactului bugetar. Practic, bugetul porneşte cu o lipsă de 12 miliarde de lei, care pot fi acoperiţi fie din tăierea unor cheltuieli - nu vreau fiu polemic, pot fi tăiate din nou salariile şi pensiile cu 25%, dacă asta doreşte PDL, eu mă îndoiesc, probabil că ar trebui să o spună; dacă nu - creşterea taxelor şi impozitelor. Nu am aflat, dacă vom avea o întâlnire cu PDL vom afla, care taxe sunt prevăzute în programul PDL pentru a fi crescute. A treia variantă nu există. Când ai 12 miliarde de lei de la 1 ianuarie lipsă în buget, ori tai cheltuieli, ori pui taxe şi impozite", spunea Ponta.

El arăta că, din calculele făcute de Ministerul Finanţelor, reducerea de la 1 ianuarie a cotei unice, a CAS şi creşterea salariului minim presupun un deficit de încasări la buget, astfel: 0,9% din PIB, respectiv 6,9 miliarde de lei deficit cauzat de scăderea cotei unice, 5,7 miliarde de lei deficit cauzat de scăderea CAS şi 535 milioane de lei deficit cauzat de creşterea salariului minim, fonduri care, adunate, însumenază 12 miliarde de euro.

"Ne dorim ca modelul promovat de Traian Băsescu, al distrugerii adversarului doar prin calomniere, atacuri la persoană să ţină de un regim politic care în curând îşi va înceta existenţa şi viaţa politică democratică să presupună un dialog guvernare - opoziţie. Asta am încercat să facem de la preluarea guvernării", spunea Ponta.

El îşi manifesta convingerea că propunerile economice avansate de PDL au fost făcute cu toată seriozitatea.

"Am luat act de propunerile privind reducerea cotei unice de la 16 la 12, reducerea CAS la angajat şi la angajator şi creşterea salariului minim la o mie de lei - sunt propuneri pe care nu le respingem de principiu. Dacă există, dincolo de enunţul lor, măsuri concrete pe care oricine din opoziţie le susţine, suntem dispuşi să ne întâlnim cu domnul Blaga, cu domnul Predoiu pentru a vedea dacă sunt fundamentate şi dacă pot fi aplicate", spunea Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici