Borbely: Nu voi fi în Guvern, chiar dacă mi se propune un post de ministru

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, vineri, că, chiar dacă îi va fi propus un post de ministru, nu va fi în Guvern, aceasta fiind o decizie pe care a luat-o de mult timp şi despre care nu doreşte să dea detalii.

113 afișări
Imaginea articolului Borbely: Nu voi fi în Guvern, chiar dacă mi se propune un post de ministru

Laszlo Borbely (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Borbely a declarat, înainte de începerea şedinţei Consiliului Consultativ al Platformelor UDMR de la Târgu Mureş, că a văzut unele speculaţii în presă şi doreşte să anunţe că nu va face parte din Guvern, în eventualitatea în care UDMR va fi cooptată la guvernare, chiar dacă i se va propune un post de ministru.

Borbely a spus că discuţia cu USL "e mai altfel" decât în trecut, când majoritatea depindea de voturile UDMR.

"În primul rând e clar, e o discuţie mai altfel decât dacă depinde majoritatea de voturile tale, trebuie să recunoaştem. (...) Vom discuta, pe felii, ceea ce trebuie discutat. Vă mai dau un anunţ pe care nu l-am dat până acum, ca să se liniştească unii, că am văzut unele ştiri, speculaţii. În ceea ce mă priveşte, eu nu voi fi în Guvern. Am luat această decizie nu de azi, de ieri, ci mai de mult. Sunt colegi capabil care vor putea să ducă guvernarea. În ceea ce mă priveşte, am luat această decizie mai de mult, deci chiar dacă mi se oferă, ştiu eu, un post de ministru, nu vreau să accept. Este decizia mea, nu intru în detalii, pentru că este o decizie luată", a spus Borbely.

El a arătat că a avut deja, în cursul zilei de vineri, o primă întâlnire cu parlamentarii aleşi ai UDMR pentru a analiza rezultatele alegerilor, dar şi "întâmplările din această săptămână", începând cu declaraţia lui Victor Ponta, care "este fără precedent în România" şi reprezintă o recunoaştere a faptului că este nevoie de UDMR şi de comunitatea maghiară cât mai aproape de locul unde se iau deciziile.

"Slavă Domnului, ne-am păstrat poziţia în Parlament, avem un grup parlamentar puternic şi care sper că va avea un cuvânt de spus, important, în următorii patru ani. (...) Această declaraţie (a lui Ponta - n.r.), că ar dori să aibă o relaţie în legătură cu Constituţia şi chiar guvernamentală cu UDMR, de fapt este o recunoaştere a faptului că nu numai pentru voturile UDMR este nevoie de UDMR sau nu la guvernare, ci (pentru că) este o comunitate puternică, care e important să fie acolo sau mai aproape de deciziile care se iau. A fost acea întâlnire cu USL miercuri şi evident vom continua şi săptămâna viitoare, dar mi se pare foarte important că noi am fost un factor de stabilitate în aceşti 23 de ani, noi am putut să sprijinim democratizarea României şi asta e foarte important să înţeleagă toată lumea. Ce va fi este o problemă deschisă, deci în momentul de faţă nu s-a stabilit nimic concret", a spus Borbely.

El a afirmat că există mai multe variante care sunt analizate de UDMR, dar că el, personal, nu poate accepta varianta acordării doar a unui sprijin parlamentar pentru viitorul Guvern. 

"Eu nu pot să susţin, de exemplu, numai un sprijin parlamentar. (...) Noi considerăm că putem fi activi în ceea ce priveşte şi guvernarea României, dar acest lucru depinde de colegi. Săptămâna viitoare, sper, luni, marţi vom discuta - şi chiar dacă mă întrebaţi, nu intrăm în speculaţii cu numărul de ministere, cu câţi oameni vor fi sau nu. Cred că, în primul rând, trebuie să discutăm principii, trebuie să începem discuţiile şi în legătură cu modificarea Constituţiei, cu legi importante, care ţin de reorganizarea teritorială şi de probleme economice. Pentru că s-a discutat puţin despre economie în această perioadă şi cred că acest lucru interesează cel mai mult cetăţenii în momentul de faţă, care este proiectul bugetului, cum vor fi acele decizii luate - care sunt, multe din ele, consonante, convergente în ceea ce priveşte programul USL şi programul economic al UDMR", a spus Borbely.

El a adăugat că şi probleme precum continuarea autostrăzii Transilvania s-ar putea regăsi între condiţiile intrării UDMR la guvernare, dar crede că acesta este şi interesul USL.

Borbely a arătat că o a doua variantă care se discută în Uniune este participarea la guvernare a UDMR, iar a treia, în mod evident, rămânerea în opoziţie.

"Deci aceste variante sunt deschise", a spus Borbely, care a apreciat că prima întâlnire cu USL pe tema unei eventuale cooptări la guvernare a fost "de bun augur", iar reprezentaţii Uniunii, în momentul de faţă, "speră".

El a precizat că UDMR îşi doreşte să fie prezentă în Guvern la nivel de miniştri, dar nu a dorit să indice ce număr de miniştri cere Uniunea.

"Săptămâna viitoare vom continua cât mai curând, dar trebuie să aşteptăm şi comunicatul Preşedinţiei în ceea priveşte consultările cu partidele politice. Eu cred că, dacă vii la guvernare, vii să stai acolo la masa Guvernului, deci acesta e punctul nostru de vedere", a spus Borbely, care, întrebat dacă aceasta înseamnă că Uniunea vrea miniştri, a răspuns afirmativ.

"Da. Nu intrăm în număr de miniştri", a arătat el.

Liderii USL şi UDMR au avut o întâlnire, miercuri seară, la Palatul Parlamentului.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că negocierile dintre USL şi UDMR nu s-au întrerupt, el arătând că următoarea întrevedere va avea loc la începutul săptămânii viitoare.

UDMR va fi cooptată la guvernare alături de USL, urmând a se stabili dacă Uniunea va participa la nivel de ministru sau doar de secretari de stat, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse participante la prima discuţie dintre liderii USL şi UDMR desfăşurată la Palatul Parlamentului.

Conform surselor USL citate, nivelul participării UDMR la guvernare urmează să fie discutat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici