Tăriceanu, despre referendumul pe justiţie: Constituţia spune că iniţiativele cetăţeneşti nu pot să vizeze amnistia şi graţierea/ Dacă Iohannis vrea să lanseze atacuri, are tribuna de la Cotroceni

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, că iniţiativele cetăţeneşti nu pot viza amnistia şi graţierea, potrivit Constituţiei, referindu-se la temele anunţate de preşedintele Klaus Iohannis la referendumul pe justiţie.

1856 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, despre referendumul pe justiţie: Constituţia spune că iniţiativele cetăţeneşti nu pot să vizeze amnistia şi graţierea/ Dacă Iohannis vrea să lanseze atacuri, are tribuna de la Cotroceni

Călin Popescu Tăriceanu: Constituţia spune că iniţiativele cetăţeneşti nu pot să vizeze amnistia şi graţierea

„Pe 26 mai preşedintele vrea să se ţină un referendum. Sigur pot să vă fac câteva comentarii. Am să vă spun ceva – preşedintele nu e interesat de probleme de justiţie. El foloseşte referendumul ca instrument pentru a intra în alegerile de la toamnă. Foloseşte referendumul ca o trambulină pentru a sări în jocul politic. (...) Cred că procedura parlamentară e mai puţin importantă. Preşedintele vine cu două teme şi vrea să scoată din zona amnistiei şi graţierii problemele de corupţie. Al doilea lucru vrea să interzică Guvernului să dea ordonanţe de urgenţă pe tema justiţiei, Cod penal, etc.”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, joi seară, la Antena 3.

Preşedintele Senatului a adăugat că dacă acest referendum va fi validat, procedural urmează o transpunere mai departe în Constituţie, printr-o iniţiativă cetăţeanească semnat de minim 500.000 de cetăţeni.

„Trebuie să se înţeleagă ce urmează după un referendum. Dacă e valid şi majoritatea cetăţenilor aprobă iniţiativa, ar urma să fie transpusă mai departe. Cum? Ar presupune o iniţiativă cetăţenească semnată de minim 500.000 cetăţeni care susţin validarea a ceea ce s-a spus prin referendum. Acest lucru trebuie să meargă la Parlament, iar Parlamentul să facă o modificare a Constituţiei în acest sens. De ce? Pentru că articolul 74 din Constituţie spune că iniţiativele cetăţeneşti nu pot să vizeze amnistia şi graţierea, problemele fiscale şi cele cu caracter internaţional. Ori preşedintele nu ştie aceste lucruri esenţiale care ţin de Constituţie, ori este o dovadă în plus a acestui joc politic. Referendumul poate să se ţină, dar ne lovim chiar de o prevedere constituţională”, a explicat Tăriceanu.

Privitor la a doua temă anunţată de Iohannis, interzicerea Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă în domeniul justiţiei, liderul ALDE a spus ironic că întrebarea ar trebui completată cu „să se interzică Guvernului actual PSD-ALDE”, în condiţiile în care Cabinetul Cioloş a adoptat OUG pe codurile penale.

„Vrea să interzică Guvernului să dea ordonanţe de urgenţă. Guvernul e obligat să dea ordonanţe de urgenţă inclusiv pe domeniul justiţiei. Ordonanţa asta nu e făcută pentru Guvernul actual, este pentru Guvernul Cioloş. Domnul Cioloş a dat OUG pe Codurile penale în 2016. Ar trebui această întrebare completată să se interzică Guvernului actual PSD-ALDE”, a conchis preşedintele ALDE.

Reacţia lui Călin Popescu Tăriceanu vine după ce preşedintele Klsus Iohannis a anunţat joi cele două teme care au fost transmise Parlamentului ca fiind de interes naţional şi urmează să fie puse în discuţie la referendumul din 26 mai: - interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie; - interzicerea ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe.

Şeful statului a anunţat, în urmă cu câteva zile, o nouă consultare a Legislativului, în vederea lărgirii ariei de cuprindere a referendumului, în condiţiile în care, în februarie 2017, Legislativul a adoptat un aviz favorabil pentru un referendum anticorupţie.

De asemenea, Iohannis le-a spus luni jurnaliştilor prezenţi la Palatul Cotroceni, într-o discuţie informală, că va convoca partidele politice la consultări pe tema referendumului pe justiţie.

Tăriceanu: Dacă Iohannis vrea să lanseze atacuri, preşedintele are tribuna de la Cotroceni

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, joi, că a fost surprins de atacul lansat de preşedintele Klaus Iohannis la şedinţa solemnă de marţi a Parlamentului, precizând că şeful statului poate folosi tribuna Cotroceniul pentru astfel de discursuri politice controversate.

„Preşedintele nu mai e preşedintele României e liderul unei părţi a Opoziţiei. Atacurile acestea se înscriu în această linie. Eu am fost foarte surprins pe 2 aprilie, unde în loc ca această alocuţiune să se refere la NATO, ce contribuţie avem noi la NATO, viitorul acestei structuri, preşedintele a ales să facă un discurs politic foarte controversat, au fost vociferări. Nu era locul la o şedinţă solemnă. Dacă vrea să lanseze atacuri, preşedintele are tribuna de la Cotroceni unde să o facă. Nu era cazul acolo”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, joi seară, la Antena 3.

Reacţia preşedintelui Senatului vine după ce marţi Klaus Iohannis a afirmat, în şedinţa solemnă a Parlamentului cu ocazia aniversării a 15 ani de la aderarea la NATO, că guvernarea PSD nu se ridică la nivelul momentului şi fragilizează statul de drept prin măsurile luate.

În replică, liderul PSD Liviu Dragnea a spus că există teme care ar trebui să reprezinte obiective comune ale politicenilor, indiferent de partid şi că a vrut să îi propună un pact lui Klaus Iohannis, dar după discursul acestuia îi este clar că este inutil. La rândul ei, Viorica Dăncilă a afirmat, în plenul reunit, că regretă faptul că momentul a fost transformat într-unul de campanie de către Klaus Iohannis.

Tăriceanu, despre remaniere: Nu am avut asemenea discuţie cu premierului şi nici cu Dragnea

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu a discutat cu premierul Viorica Dăncilă şi nici cu preşedintele PSD Liviu Dragnea despre o remaniere guvernamentală, în contextul în care doi miniştrii ai PSD candidează la europarlamentare.

„Problema remanierii e în primul rând de resortul premierului. Cu doamna premier nu am avut o asemenea discuţie şi nici cu colegul meu Liviu Dragnea. Cred că e vorba de Rovana Plumb şi Natalia Intotero care trebuie să se retragă la începtul campaniei pentru că sunt candidate. Din partea noastră nu avem astfel de probleme, nu avem candidaţi care se regăsesc în Cabinet”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, joi seară, la Antena 3.

„De Tudorel Toader nu mă întrebaţi pe mine, că nu este pe locul asumat de ALDE. Toader e ministru independent, dar locul de ministrul al Justiţiei, în configuraţia Guvernului, aparţine PSD”, a completat liderul ALDE.

Liviu Dragnea afirma, pe 25 martie, la finalul CEx al PSD unde a fost validată lista candidaţilor la europarlamentare, că ministrul Fondurilor Europene Rovana Plumb şi ministrul pentru românii de pretutindeni Natalia Intotero, ambele candidate la europarlamentare, nu ar mai trebui să rămână în Guvern până pe 26 mai când au loc alegerile europene.

PSD are pe listă 43 de candidaţi la europarlamentare. Partidul deschide lista cu Rovana Plumb, urmată de jurnalista Carmen Avram şi senatorul PSD Claudiu Manda.

Alţi social-democraţi care completează lista candidaţilor sunt: Cristian Terheş, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru, Dragoş Benea, Victor Negrescu, Andi Cristea, Natalia Intotero, Gabriela Zoană, Bianca Gavriliţă, Emilian Pavel, Doina Pană, Crina Fiorela Chilat, Bălănică Mariana, Răzvan Popa, Luminiţa Jivan, Păvelescu Alin.

Tăriceanu, întrebat despre scorul la prezidenţiale: Voi câştiga dacă voi candida

Chestionat ce scor crede că va avea PSD-ALDE la alegerile prezidenţiale, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns că „voi câştiga dacă voi candida”, precizând că decizia în coaliţie va fi luată după europarlamentare şi că e pregătit pentru o candidatură.

„Un singur scor. Voi câştiga dacă voi candida. Candidatura nu e încă decisă. Cu partenerii din PSD am decis să abordăm subiectul după alegerile pentru PE. Vom evolua care e cel mai bun candidat, cu cele mai mari şanse de a-l învinge pe Klaus Iohanis la toamnă”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, joi seară, la Antena 3.

Liderul ALDE a adăugat că este pregătit pentru o candidatură, în contextul în care sondajele îl arată ca favorit în cursa pentru prezidenţiale.

„Aceasta e poza de moment şi aşa se pare, dar cred că pentru noi nu a venit momentul luării unei decizii. E o decizie grea. Sunt pregătit pentru aşa ceva. Nu mai durează mult. Sunt aproximativ două luni până vom lua o decizie”, a conchis Tăriceanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici