Camera Deputaţilor, noi reglementări pentru combaterea VIOLENŢEI DOMESTICE

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege privind violenţa în familie care instituie obligaţia agresorului de a se prezenta periodic la secţia de poliţie şi de a oferi informaţii despre noua locuinţă, dacă s-a dispus evacuarea sa, iniţiativa aparţinând fostului deputat Remus Cernea.

302 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor, noi reglementări pentru combaterea VIOLENŢEI DOMESTICE

Camera Deputaţilor, noi reglementări pentru combaterea violenţei domestice (Imagine: Crotioru Maran/ Mediafax Foto)

“Principalele modificări vizează stabilirea unor norme prin care se acordă posibilitatea instanţei de a dispune măsuri de control şi prevenire a încălcării ordinului de restricţie precum: obligarea agresorului de a se prezenta periodic, la un interval de timp stabilit de instanţă, potrivit împrejurărilor, la secţia de poliţie competentă cu supravegherea respectării ordinului de protecţie şi obligarea agresorului de a da informaţii organului de poliţie cu privire la noua locuinţă, în situaţia în care prin ordinul de restricţie, s-a dispus evacuarea lui din locuinţa familiei”, potrivit proiectului de lege pentru completarea articolului 23 din Legea nr.217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.

Statul trebuie” să împiedice şi îndume agresorii” ca să nu mai încalce drepturile victimei, a susţinut iniţiatorul proiectulului de lege, fostul deputat independent Remus Cernea, în expunerea de motive a actului normativ.

“Statul trebuie să le garanteze cetăţenilor principalele drepturi ale omului, printre care sunt dreptul la viaţă şi dreptul la integriatte fizică şi psihică. Măsura prevenirii încălcării ordinului de restricţie îl va ţin pe agresor sub supravegherea poliţiei, acesta a fi intimidat şi i se vor inhiba pornirile agresive/criminale. Trebuie ţinut cont de faptul că victimele prind cueaj să depună plânere şi să ceară ordin de protecţie împotriva agresorului abia atunci când nu mai pot suporta chinurile şi bătăile îndurate. Nu putem aştepta ca un agresor să încalce ordinul de restricţie pentru a fi pedepsit”, susţine iniţiatorul proiectului de lege, fostul deputat independent Remus Cernea.

Proiectul de lege a fost adoptat în unanimitate.

Camera Deputaţilor este for decizional.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici