Miniştrii lui Cioloş, audiaţi în Parlament: 21 de propuneri au primit aviz favorabil. Petre Tobă, Mihnea Motoc, Cristina Guseth şi Elisabeta Lipă au trecut de comisii. Audierea lui Vasile Dâncu a fost amânată - FOTO

Aproape toţi miniştrii propuşi de Dacian Cioloş au fost avizaţi favorabil de comisiile de specialitate din Parlament, mai puţin Vasile Dâncu, din cauză că i s-a făcut rău şi nu a putut fi prezent la audiere, fiind transportat luni seară, din Parlament, la spital.

12414 afișări
Imaginea articolului Miniştrii lui Cioloş, audiaţi în Parlament: 21 de propuneri au primit aviz favorabil. Petre Tobă, Mihnea Motoc, Cristina Guseth şi Elisabeta Lipă au trecut de comisii. Audierea lui Vasile Dâncu a fost amânată - FOTO

Miniştrii lui Cioloş, audiaţi în Parlament - Petre Tobă, Mihnea Motoc şi Lazăr Comăneascu, avizaţi favorabil (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Astfel, au primit avize favorabile: Lazăr Comănescu - ministrul Afacerilor Externe, Petre Tobă - ministrul Afacerilor Interne, Mihnea Ioan Motoc - ministrul Apărării Naţionale, Anca Dana Dragu Paliu - ministrul Finanţelor Publice, Costin Grigore Borc - ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Achim Irimescu - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Victor Vlad Grigorescu - ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Adrian Curaj - ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Vlad Alexandrescu - ministrul Culturii, Aura Carmen Răducu - ministrul Fondurilor Europene, Cristina Guseth - ministrul Justiţiei, Cristina Paşca Palmer - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Claudia Ana Costea - ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Marius-Raul Bostan - ministrul pentru Societatea Informaţională, Patriciu Achimaş-Cadariu - ministrul Sănătăţii, Elisabeta Lipă - ministrul Tineretului şi Sportului, Marian Dan Costescu - ministrul Transporturilor, Victoria-Violeta Alexandru - ministrul delegat pentru Dialog Social, Dan Stoenescu - ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare, Ciprian Bucur - ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Ioan Dragoş Tudorache - şeful Cancelariei primului ministru.

Dintre aceştia, au fost avizaţi favorabil în unanimitate Elisabeta Lipă (Sport), Petre Tobă (Interne), Mihnea Motoc (Apărare), Achim Irimescu (Agricultură), Anca Dragu Paliu (Finanţe), Claudia Ana Costea (Muncă), Adrian Curaj (Educaţie) şi Ciprian Bucur (Relaţia cu Parlamentul). De asemenea, Ioan Dragoş Tudorache, propus ca şef al Cancelariei primului ministru, a primit, luni, aviz pozitiv, în unanimitate, din partea comisiilor parlamentare pentru administraţie publică.

Cele două Camere se vor reuni marţi, la ora 10:00, pentru a dezbate lista şi programul de guvernare şi pentru a da votul de încredere al Legislativului.

UPDATE - Cioloş anunţă pe Facebook că renunţă la propunerea Cristinei Guseth pentru Ministerul Justiţiei

Premierul desemnat Dacian Cioloş anunţă, într-o postare pe Facebook, că a hotărât să retragă propunerea Cristinei Guseth pentru portofoliul Justiţiei, "pentru a nu vulnerabiliza în niciun fel încrederea în ministrul Justiţiei din Guvern".

"Pentru a nu vulnerabiliza în niciun fel încrederea în ministrul Justiţiei din Guvern, într-un an foarte important pentru menţinerea credibilităţii activităţii Justiţiei, am hotărât să retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu", a scris Cioloş pe contul său de Facebook. El a precizat că dimineaţă va înainta conducerii Parlamentului o nouă propunere pentru acest minister.

UPDATE - Vlad Alexandrescu, propus ministru al Culturii, avizat favorabil în comisiile parlamentare

Vlad Alexandrescu, propus pentru funcţia de ministru al Culturii, a primit, luni, avizul favorabil al comisiilor parlamentare pentru cultură, fiind înregistrate 25 de voturi "pentru" şi o abţinere.

Vlad Alexandrescu a fost audiat de membrii Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor şi ai Comisiei pentru cultură şi media din Senat. Audierile au durat puţin peste o oră.

Vlad Alexandrescu a precizat că "are o oarecare experienţă în vedere gestionării unui program de avengură", făcând referire la faptul că a deţinut funcţia de ambasador în Luxemburg, în perioada 2006-2011.

Priorităţile prezentate de Alexandrescu au fost elaborarea Codului patrimoniului naţional, crearea unui nou concept de finanţare pentru creatorii de cultură, proiectarea şi lansarea unei noi săli de concerte în Bucureşti, consolidarea unor clădiri de patrimoniu cu risc seismic ridicat care adăpostesc instituţii culturale şi modificarea legislaţiei drepturilor de autor.

În încheierea alocuţiunii sale, Alexandrescu a ţinut să vorbească despre tragicul eveniment care a avut loc la 30 octombrie în clubul Colectiv din Capitală.

"În Colectiv s-a întâmplat o tragedie, dar ce nu a spus nimeni este că oamenii aceia făceau un act de cultură. Acea lansare de album se petrecea într-un spaţiu urban postindustrial, iar acolo se făcea cultură. Ca ministru al Culturii, mă simt problematizat în ceea ce priveşte întâmplarea de acolo. Cultura poate să sudeze relaţia dintre societate şi guvernanţi", a spus el.

Întrebat cum şi dacă va reuşi să ridice în procente bugetul Culturii, care reprezintă în prezent 0,08% din PIB, Alexandrescu a răspuns: "Am să-mi dau demisia dacă nu reuşesc să schimb cursul lucrurilor". "Această guvernare nu are rost decât dacă reuşeşte să schimbe trendul. Bugetul Ministerului Culturii a scăzut din 2007 până astăzi pe fondul cererilor venite din partea altor ministere şi pe fondul crizei. Acum începem să vorbim despre o creştere. Sigur, din bugetul pe un an nu se pot realiza toate lucrurile propuse de mine acum, însă am să încerc", a adăugat el.

Întrebat care este viziunea despre proiectul ce prevede înfiinţarea unui muzeu al comunismului, Alexandrescu a spus că "este o prioritate". "Este important să avem un loc în care să reflectăm la ceea ce a fost comunismul", a mai spus el.

În ceea ce priveşte rezolvarea situaţiei clădirilor din patrimoniu cu risc seismic, Vlad Alexandrescu este de părere că o colaborare cu administraţia locală "este vitală". De asemenea, ministrul propus crede că importantă este şi implicarea diasporei în actele de cultură. "Îmi doresc să colaborez bine cu Institutul Cultural Român", a afirmat Alexandrescu la audieri.

Mihai Sturzu, membru al Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, a fost singurul parlamentar care s-a abţinut la votul din comisii, ceilalţi deputaţi şi senatori prezenţi votând favorabil.

UPDATE - Aura Răducu, avizată favorabil pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene

Aura Răducu, propusă pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene, a primit, luni, aviz favorabil în urma audierii în comisiile parlamentare de specialitate, fiind înregistrate 22 de voturi ''pentru'' şi o abţinere.

"Este o onare de a fi în mijlocul dumneavoastră, vă mulţumesc pentru această ocazie şi totodată o mare onoare să fiu nominalizată pentru acest post de ministru al Fondurilor Europene şi vă asigur că o să fac tot ce pot pentru a utiliza experienţa pe care o am pentru a îmbunătăţi activitatea acestui minister şi a promova, derula, implementa cât mai rapid şi bine programele europene care duc la o dezvoltare economică şi socială", a declarat în cadrul audierilor Aura Răducu, ministrul propus de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru portofoliul Fondurilor Europene.

Aura Răducu a subliniat că îşi doreşte foarte mult, în Ministerul Fondurilor Europene, cooperare, simplificare, transparenţă şi ajutarea beneficiarilor de fonduri europene.

"Îmi doresc să iau un pachet de acţiuni care să ducă la accelerarea implementării programelor europene. (...) Îmi doresc să fac foarte multe, sper să reuşesc cu ajutorul dumneavostră, nimeni nu poate face nimic de unul singur. Deci trebuie o structură bună, serioasă, responsabilă şi cooperare foarte multă atât cu beneficiarii, cu autorităţile locale, deci şi la nivel local şi la nivel central şi la nivel parlamentar", a arătat Răducu, precizând că, fără a lucra în echipă, fără a monitoriza ceea ce este de făcut în cadrul ministerului, rezultatele "ies mai greu".

Aura Răducu a ţinut să sublinieze că Ministerul Fondurilor Europene este "foarte complex". "Sunt nişte activităţi extrem de importante pe care le face acest minister, nu numai de a gestiona programe, dar şi de a le lega cu politicile sectoriale şi asta îmi propun şi asta îmi doresc. Nu este numai a implementa nişte staţii de epurare sau nu sunt numai nişte proiecte de infrastructutură sau proiecte de energie, dar trebuie legate de politică. Trebuie politica în sector, politica de apă, politica de transport", a spus ministrul propus pentru Fonduri Europene, adăugând că va încerca să aibă o colaborare "cât mai bună" cu membrii Guvernului.

UPDATE - Adrian Curaj, avizat în unanimitate ministru al Educaţiei

Adrian Curaj a fost avizat favorabil, în unanimitate, pentru funcţia de ministru al Educaţiei, de comisiile de specialitate din Parlament.

La audieri, Adrian Curaj a vorbit despre priorităţile sale, arătând că printre acestea se numără susţinerea sportului în şcoli, a educaţiei pentru sănătate, a experimentelor ştiinţifice pentru învăţare.

Totodată, el a atras atenţia că este extrem de importantă formarea profesorilor, pentru că "putem avea lucruri spectaculoase, dar să nu avem cine să le predea". "Cred că trebuie sa avem programe target-ate de investiţii în şcoli, mai ales în şcolile din rural. Cred că trebuie neapărat să aducem şcolile la un standard minim de calitate", a mai spus Curaj.

El a menţionat că nu va uita nici învăţământul antepreşcolar şi preşcolar, precizând că are doi nepoţi, unul în România, altul în Germania.

"Cred că trebuie să continuăm demersurile privind instrumentele care asigură accesul şi echitatea în învăţământul superior. Am lucrat foarte mult cu experţi străini (...) şi trebuie să spunem că în România se poate lucra. Nu vom vedea performanţă internaţională şi universităţile acolo unde le este locul până nu vom face reală autonomia universitară, asociată cu transparenţa datelor. Cred că dacă nu ne gândim la corelarea învăţământului cu cerinţele pieţei muncii facem o mare greşeală. Eu cred în performanţa universităţilor româneşti şi trebuie să ne recăpătăm poziţia de leaderi Bologna", a mai spus ministrul propus pentru Educaţie.

Întrebat ce va face în legătură cu faptul că Universitatea Bucureşti a infirmat verdicte ale Comisiei de Etică a ministerului privind plagiatul, Curaj a răspuns că este convins că se va putea dialoga şi că vor putea fi luate astfel decizii. "Vom încerca să facem toate corecţiile necesare, unele lucruri le vom menţine, altele le vom corecta, unele vom menţine în principiul continuităţii altele vom corecta pentru încrederea în sistemul de învăţământ superior şi cercetarea din România", a mai răspuns Adrian Curaj.

UPDATE - Elisabeta Lipă, avizată favorabil pentru conducerea Ministerului Tineretului şi Sportului

Elisabeta Lipă a fost avizată favorabil, luni, de comisiile de specialitate din Parlament, pentru a prelua funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, cu unanimitate de voturi.

Fosta canotoare Elisabeta Lipă, propusă de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru postul de ministru al Tineretului şi Sportului, a declarat, luni, în faţa Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Parlament, că nu are cum să realizeze proiecte spectaculoase.

"Mă onorează nominalizarea pentru funcţia de ministru. Am o datorie de suflet să onorez sportul românesc şi din această postură. În 24 de ani de sport am dovedit că sunt naţionalistă, că iubesc această ţară. Am plâns când am auzit imnul intonându-se. Am un regret că dintre cele şase participări la Jocurile Olimpice nu am reuşit la ultima, la Beijing, să obţin medalia de aur. De-alungul timpului am colaborat cu MTS, iar din 2004 am hotărât să mă integrez în structurile Ministerului de Interne pentru că îmi place uniforma şi performanţa pleacă întotdeauna de la ordine şi disciplină. Nu avem cum să realizăm proiecte spectaculoase, proiectele Tineretului şi Sportului trebuie să aibă o cursivitate comună. Trebuie să meargă mână în mână", a spus Lipă.

UPDATE - Ciprian Bucur, aviz favorabil pentru funcţia de ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul

Ciprian Bucur a fost audiat de membrii comisiilor juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor şi ai Comisiei pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor CEDO din Senat.

În prezent, Bucur este şef serviciu la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, preşedintele Institutului pentru Evaluare şi Cercetare Sociologică şi vicepreşedintele Asociaţiei Internaţionale de Drept Civil.

Ciprian Bucur a fost audiat de membrii comisiilor juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor şi ai Comisiei pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor CEDO din Senat. În prezent, Bucur este şef serviciu la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, preşedintele Institutului pentru Evaluare şi Cercetare Sociologică şi vicepreşedintele Asociaţiei Internaţionale de Drept Civil.

UPDATE - Aviz favorabil în comisii şi pentru Cristina Guseth, propusă pentru conducerea Ministerului Justiţiei

Cristina Guseth a fost avizată favorabil pentru funcţia de ministru al Justiţiei, de parlamentarii din comisiile juridice, care au luat o pauză de consultări, înaintea votului pentru avizarea acesteia.

Guseth a fost avizată cu 41 de voturi "pentru", şase voturi "împotrivă" şi şase abţineri. Ea a fost audiată de membrii comisiilor juridice, pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii şi pentru drepturile omului culte şi minorităţi din Camera Deputaţilor şi Senat şi de cei din Comisia pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizarea executării hotărârilor CEDO din Senat.

Cristina Guseth, propusă de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru postul de ministru al Justiţiei, este de 17 ani director al fundaţiei Freedom House România, ONG cu credibilitate în zona de integritate şi politici anticorupţie.

UPDATE - Aviz favorabil în unanimitate şi pentru Claudia Ana Costea, propusă pentru portofoliul Muncii

Claudia Ana Costea, propusă de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru postul de ministru al Muncii, a primit aviz favorabil, luni, în unanimitate, din partea membrilor comisiilor parlamentare de muncă şi pentru egalitatea de şanse.

În cursul audierilor, Claudia Ana Costea a arătat, în legătură cu legislaţia în materia salarizării şi a pensiilor, că va fi o preocupare a sa să analizeze şi să găsească soluţii care să asigure "un echilibru echitabil".

"Sigur că va fi una din preocupările mele să analizez şi să găsesc soluţii care să asigure un echilibru echitabil. Ca specialist, am observat, de-a lungul anilor, că s-a trecut de la o reducere drastică a salariilor la procesul de, n-aş spune majorare, cât de recuperare a acestor reduceri salariale şi, sigur, în al doilea rând, s-au gândit soluţii de majoarare a acestora", a menţionat ea.

Claudia Ana Costea a mai spus că va avea în vedere ca legea salarizării pe 2016 să respecte angajamentele luate de predecesorii săi la minister.

"O să am în vedere ca, în legea salarizării unitare pe 2016, să încerc să se respecte angajamentele care au fost luate de predecesorii mei, desigur în urma unei analize şi a unei consultări cu responsabilul comorii unui Executiv, respectiv cu colega mea de la ministerul Finanţelor. Însă forţa pe care mi-o dă specializarea pe care o am, mizez pe ea că mă va ajuta să pot să-mi conving colegii în Executiv, în măsura în care există disponibilităţile financiare, acestea să meargă către cei care, desigur, potrivit performanţelor profesionale, potrivit rezultatelor pe care le obţin, să fie recompensaţi şi, în acelaşi timp, stimulaţi să desfăşoare o activitate mai eficientă şi de calitate", a adăugat ea.

"Cred ca decizia domnului prim-ministru de a mă nominaliza la acest minister a avut în vedere şi faptul că sunt femeie, că vibrez la sensibilităţile mamelor, copiilor, persoanelor vârstnice, ale celor care se află în nevoie. Prin natura profesiei pe care o am, această vibraţie a mea s-a dezvoltat şi face parte practic din structura mea", a mai spus Claudia Ana Costea. În cursul audierilor, Claudia Ana Costea a arătat că intenţionează să poarte un dialog strâns cu parlamentarii.

Claudia-Ana Costea, propusă la conducerea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, este profesor universitar, doctor în Drept, specializată în dreptul muncii, a fost adjunct al Avocatului Poporului şi director general în Ministerul de Externe.

UPDATE - Aviz favorabil în comisii şi pentru Cristiana Paşca Palmer, propusă pentru conducerea Ministerului Mediului

Cristiana Paşca Palmer a fost avizată favorabil pentru funcţia de ministru al Mediului, de comisiile de specialitate din Parlament, cu 26 de voturi "pentru" şi o abţinere, exprimată de actualul ministru de resort, deputata Graţiela Gavrilescu.

Cristiana Paşca Palmer a fost avizată favorabil pentru funcţia de ministru al Mediului, de comisiile de specialitate din Parlament, cu 26 de voturi "pentru" şi o abţinere, exprimată de actualul ministru de resort, deputata Graţiela Gavrilescu.

Ea a fost audiată de membrii comisiilor de mediu din Senat şi Camera Deputaţilor mai bine de o oră, timp în care a încercat să răspundă celor mai multe dintre întrebările care i-au fost adresate, dar cerând şi "un pic de răgaz".

"Acest răgaz o să însemne câteva săptămâni să pot să-mi consult echipa. (...) Este o problemă foarte vastă pe mediu, din toate componentele, de schimbări climatice, biodiversitate, impact de mediu. Acest Guvern are un mandat limitat, dacă vrem într-adevăr să fim eficienţi, şi este unul din criterii care aş vrea să domine această guvernare, va trebui să avem nişte priorităţi concrete, să ne stabilim un număr, să avem un plan de măsuri şi, bun, dacă se poate, poate să punem şi o viziune pe termen lung, însă nu se va putea într-un an de zile să rezolvăm toate problemele de mediu şi cumva toate lucrurile care au rămas nerezolvate sau blocate", a spus Palmer.

Cristiana Paşca Palmer a primit avizul favorabil al comisiilor de mediu reunite, obţinând 26 de voturi "pentru", o singură abţinere, exprimată de actualul ministru al Mediului, Graţiela Gavrilescu, deputat ALDE, şi niciun vot împotrivă. În plus, fostul ministru delegat pentru Ape şi Păduri Doina Pană a complimentat-o, spunându-i: "Vă recomandă CV-ul cu vârf şi îndesat".

Cristina Paşca Palmer lucrează la Direcţia Generală pentru Cooperare Internaţională şi Dezvoltare a Comisiei Europene, unde deţine din 2011 funcţia de şef al unităţii pentru Schimbări Climatice, Mediu, Resurse Naturale şi Economie Verde. Ea a lucrat ca cercetător şi profesor la Universitatea Harvard şi a scris mai multe lucrări având ca temă sustenabilitatea mediului.

UPDATE - Aviz favorabil în comisii şi pentru Patriciu Achimaş, propus pentru conducerea Ministerului Sănătăţii

Patriciu Achimaş a fost avizat favorabil, de comisiile de specialitate din Parlament, pentru a prelua funcţia de ministru al Sănătăţii, cu 25 de voturi "pentru" şi o abţinere.

Patriciu Achimaş Cadariu a fost avizat favorabil, de comisiile de specialitate din Parlament, pentru a prelua funcţia de ministru al Sănătăţii, cu 25 de voturi "pentru" şi o abţinere.

În cadrul audierilor, el a precizat că lucrează de 15 ani ca medic, iar pacientul a fost şi este în centrul preocupărilor sale.

"Nu mi-am desfăşurat activitatea într-un sistem abstract, ci în cadrul sistemului de sănătate, într-unul din cele mai bune spitale din România în care sunt trataţi 18.000 de pacienţi pe an. Conduc acest spital de trei ani şi jumătate, doresc ca întreaga mea activitave să se desfăşoare pe aceste principii de transparenţă şi colaborare. Îmi doresc să pot să vin în faţa dumneavoastră să vă cer sfatul, să lucrăm împreună cu organizaţiile de pacienţi, cu societăţile profesionale, cu societatea civilă, cu grupurile defavoraizate, cu minorităţile. Cred că trebuie să lăsăm la o parte orice ipocrizie, nu cred în oameni providenţiali, nu sunt un om providenaţial. Cred că am un mandat foarte clar, definit în timp şi spaţiu", a spus Achimaş-Cadariu.

El a mai spus că le cere sprijin parlamentarilor pentru a completa Legea malpraxisului, pentru crearea unui sistem prin care pacietul să aibă acces la servicii de calitate, iar medicii să-şi poată dedica timpul şi cunoştinţele lor celor pe care îi îngrijesc. "Cred cu tărie într-un program de educaţie pentru sănătate şi de profilaxie. Educaţia pentru sănătate nu este un slogan, pregăteşte pacientul pentru a şti când trebuie să meargă la medic, iar profilaxia poate scuti bugetul de o cheltuială mare şi a evita boli grave. Susţin programul de screening, susţin programul de profilaxie împotriva bolilor transmisibile, inclusiv de vaccinare", a mai spus ministrul propus pentru Sănătate.

El a mai arătat că ar trebui stabilite nişte standarde minimale în ceea ce priveşte calitatea în sistemul sanitar, să nu fie făcut niciun rabat, se se insiste pe controlul calităţii şi pe asigurări private de sănătate ca alternativă. "Vă cer tot sprijinul, doar într-o echipă vom putea să parcurgem acest an cu succes", a mai spus Achimaş-Cadariu.

El a mai punctat că discuţiile privind modificarea Legii sănătăţii ar trebui să se concentreze pe trei aspecte: medicina şcolară, medicina comunitară şi malpraxis. Întrebat când a primit propunerea de a fi ministru al Sănătăţii, Cadariu a răspuns că duminică seară, când se afla la Cluj la operă, adăugând că nu a mai reuşit să urmărească spectacolul.

"Aserară la Cluj a fost un spectacol extraordinar la operă, la care am încercat să particip şi a trebuit să ies din sală. Am avut o discuţie în prealabil cu premierul, dar aşa cum am spus şi la audieri am interpretat ceea ce s-a întâmplat săptămânile trecute ca un moment de coeziune naţională. Când o echipă se înhamă la o treabă lucrurile pot să iasă bine. Simt că voi toţi doriţi să facem asta", a declarat Patriciu Achimaş-Cadariu.

El a mai spus că trebuie gândit un sistem de remunerare pentru cei care s-au luptat să salveze viaţa celor de la Colectiv.

Patriciu Achimaş-Cadariu are 39 de ani şi conduce din anul 2012 Institutul Oncologic ”Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca, unitate medicală în care lucrează din anul 2006.

UPDATE - Aviz favorabil în comisii şi pentru Victoria-Violeta Alexandru, propusă ministru pentru Dialog Social

Propusă de Dacian Cioloş pentru funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social, Alexandru a fost audiată, luni, de membrii Comisiei pentru muncă şi protecţie socială şi ai Comisiei pentru egalitatea de şanse din Camera Deputaţilor şi de cei din comisiile omoloage din Senat.

La audieri, ea a declarat că îşi doreşte să lanseze în dezbaterea publică un "registru al transparenţei, adică o platformă care să permită pe baze voluntare înregistrarea tuturor actorilor interesaţi să între în consultări publice pe diferite priorităţi pe care urmează să le identifice întregul Guvern".

Ea a mai spus că a lucrat toată viaţa în management, nu îşi doreşte imagine şi se simte în regulă cu faptul că este în linia a doua. "Nu sunt un birocrat, nu sunt un om care să-şi dorească... sunt în acest moment un om destul de echilibrat, şi în familie, şi mă simt în regulă cu faptul că sunt în linia a doua. Nu doresc imagine, nu am venit în faţa dumneavoastră cu o agendă făcută ca să am punctaj de imagine peste un an, ci îmi doresc să facem echipă şi îmi doresc să aveţi încredere că plec cu foarte bună credinţă să dăm un semnal de schimbare în zona publică, o schimbare de mecanisme de consultare. Toată viaţa am lucrat în zona de management, lucrez foarte mult în zona proiectelor cu finanţare nerambursabilă europeană şi din surse SUA şi sunt obişnuită să îmi planific şi în termeni de priorităţi ceea ce îmi propun", a mai declarat Alexandru, în cadrul audierii.

Violeta Alexandru, în vârstă de 40 de ani, a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, iar din ianuarie 2001 este director al Institutului pentru Politici Publice (IPP).

UPDATE - Aviz favorabil în comisii şi pentru Marius Bostan, propus ministru al Comunicaţiilor

Marius Bostan, propus ministru al Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, a primit luni avizul comisiilor parlamentare, cu 20 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi o abţinere. Bostan a fost audiat de Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor (din Camera Deputaţilor) şi Comisia economică, industrii şi servicii (din Senat).

La audieri, Bostan a afirmat că va continua proiectele bune iniţiate de ministerul pe care îl va conduce şi va încerca să atragă fonduri europene.

El a arătat că va anunţa o listă de propuneri de proiecte în următoare lună şi că sunt imporatante, printre altele, RADIOCOM-ul, trecerea la televiziune digitală şi obţinerea de beneficii pentru stat. "Mă bazez pe oamenii competenţi din minister. Media brută a salariilor din minister este de circa 3.000 de lei. Sper să găsim soluţii pentru a plăti competenţa. Avem circa 150 de oameni, deşi schema aparatului prevede 180", a spus el.

Referitor la Poşta Română, Bostan a spus că "trebuie reluată privatizarea, dar trebuie găsită calea". "Este greu să găsesti cumpărători când compania nu este stabilă. Trebuie întărit managementul Poştei", a spus Bostan.

El a mai spus că îşi va da demisia de la Telekom şi după ce îşi va încheia mandatul de ministru nu va reveni la companie.

Marius Raul Bostan este membru al Consiliului de Administraţie la operatorul de telecomunicaţii Telekom România, numit de Ministerul pentru Societatea Informaţională, şi senior partner la VMB Partners, firmă care asigură servicii de consultanţă în special privind emiterea de obligaţiuni.

UPDATE - Aviz favorabil în comisii pentru Dan Costescu, propus ministru al Transporturilor

Dan Marian Costescu, propus ministru al Transporturilor, a primit avizul comisiilor parlamentare care l-au audiat luni, cu 37 de voturi "pentru" şi 2 "împotrivă".

Costescu a fost audiat de Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare şi Comisia pentru transporturi şi infrastructură (ambele ale Camerei Deputaţilor), respectiv Comisia economică, industrii şi servicii şi Comisia pentru transporturi şi energie (din Senat).

Dan Marian Costescu este, din luna martie, directorul general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, iar anterior a lucrat pentru companii private sau de stat, din România şi Europa, din domenii precum industrie sau exploatare feroviară.

UPDATE - Ioan Dragoş Tudorache, propus şef al Cancelariei premierului, a primit aviz favorabil în comisii

Ioan Dragoş Tudorache, propus ca şef al Cancelariei primului ministru, a primit, luni, aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare.

Tudorache a declarat, în cadrul audierilor, că vrea să acţioneze în Guvern ca un "factor de coeziune", pentru a întări "spiritul de echipă" în Guvern. El a spus în faţa senatorilor şi deputaţilor că Dacian Cioloş aşteaptă din partea miniştrilor săi "coeziune decizională", iar acest lucru este dificil, având în vedere că membrii propuşi ai Cabinetului nu se cunosc între ei, rolul său, ca şef al Cancelariei, fiind tocmai de a acţiona ca un "factor de coeziune care să întărească spiritul de echipă" în Guvern.

Tudorache a precizat că a fost ales de Dacian Cioloş pentru că a lucrat în OSCE, ONU şi Comisia Europeană, instituţii recunoscute pentru modul de a lua decizii, prin "compromis pozitiv", având în vedere toate puncte de vedere divergente dintre membrii săi.

El a adăugat că îşi doreşte să transforme Secretariatul General al Guvernului, structură aflată în subordinea sa, într-un "model", urmând să facă o "radiografie" a SGG şi să reorganizeze instituţia, dacă se impune.

"Schimbări fundamentale de structură în niciun caz nu vor fi printre obiectivele noastre", a subliniat acesta, adăugând că vizează doar eficientizarea instituţiei.

Ioan Dragoş Tudorache, propus ca şef al Cancelariei primului ministru, este de profesie jurist şi lucrează în cadrul Comisiei Europene. Premierul desemnat Dacian Cioloş a anunţat că Ioan Dragoş Tudorache, pe care îl propune şef al Cancelariei, se va ocupa de organizarea strategică a implementării programului guvernamental, ”dincolo de responsabilităţile clasice ca şi şef al cancelariei primul-ministru”.

Cioloş a spus că Ioan Dragoş Tudorache este de profesie jurist şi are ”o largă experienţă managerială” în instituţii internaţionale. A lucrat şi pentru ONU, în Kosovo, iar în prezent lucrează în cadrul Comisiei Europene şi a avut responsabilitatea unităţii care se ocupă de Shengen şi de relaţii internaţionale în cadrul Direcţiei Generale pentru Afaceri Interne.

UPDATE - Audierea lui Dâncu amânată "din motive personale" 

Audierea în comisiile parlamentare a lui Vasile Dâncu, propus pentru postul de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care urma să aibă loc luni seară, a fost reprogramată pentru marţi dimineaţă. Anunţul în acest sens a fost făcut de preşedintele Comisei de administraţie din Camera Deputaţilor, Victor Paul Dobre.

Vasile Dâncu a fost propus vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice de către premierul desemnat Dacian Cioloş.

UPDATE - Victor Vlad Grigorescu, propus ministru al Energiei, a primit aviz favorabil în comisii

Victor Vlad Grigorescu, propus ministru al Energiei în Guvernul Cioloş, a primit luni aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare.

Grigorescu a primit 36 de voturi "pentru". Nu au existat voturi "împotrivă", dar parlamentarii ALDE s-au abţinut de la vot.

În privinţa Electrica, unde Grigorescu este membru în Consiliul de Administraţie, ministrul a desemnat, răspunzând unei întrebări, că susţine criterii de performanţă pentru conducerea societăţii. "Criteriile de performanţă sunt extrem de importante, sunt un susţinător al acestora. Trebuie să începem de la directorul general, până la directorii de departamente", a declarat Grigorescu.

De asemenea, el a arătat că va demisiona din calitatea de administrator al Electrica.

Acţionarii Electrica au aprobat trecerea de la un consiliu de administraţie cu cinci membri la unul cu şapte membri, ceea ce presupune demiterea actualului CA. Membrii demişi ai CA vor fi automat propuşi drept candidaţi pentru următorul CA, conform reglementărilor.

Grigorescu a afirmat la audieri că producţia de cărbune este foarte importantă pentru economie, dar există probleme în sectorul minier şi se va acţiona pentru protejarea acestei resurse. "În mixul nostru energetic e ultima resursă, dacă nimic nu mai funcţionează (...) Mixul actual de energie acordă României indendenţa energetică", a spus el.

Grigorescu a afirmat că preţurile pentru consumatori sunt importate, dar este importantă şi competitivitatea pieţei. "Avem în vedere întărirea actualelor instrumente, pentru a asigura competitivitatea, cu un preţ adecvat pentru consumator", a mai spus el. În privinţa situaţiei RADET, minsitrul desemnat a spus că urmează să convoace comandamentul de iarnă pentru a analiza situaţia RADET - ELCEN.

Victor Vlad Grigorescu, propus ministru al Energiei în Cabinetul Cioloş, a lucrat ca expert în fostul Departament al Energiei, are experienţa în administraţia publică, atât în România, cât şi la nivelul UE, iar în prezent este membru în Consiliul de Administraţie al companiei Electrica.

UPDATE - Anca Dragu Paliu, ministrul propus pentru Finanţe, aviz favorabil în comisii 

Ministrul propus pentru portofoliul Finanţelor, Anca Dragu Paliu, a fost avizat favorabil, luni, în comisiile reunite ale Parlamentului de Buget-Finanţe, în unanimitate, anunţând că îşi propune finalizarea bugetului pe 2016 şi asigurarea predictibilităţii fiscale.

Creşterea investiţiilor publice în infrastructură, a PIB-ului potenţial, a exporturilor, precum şi creşterea colectării veniturilor publice prin conformarea voluntară a contribuabililor şi accelerarea informatizării ANAF se numără printre obiectivele ministrului propus pentru Finanţe, Anca Dragu.

"Ce m-a determinat să accept această propunere extrem de onorantă de a prelua Ministerul Finanţelor a fost experienţa mare, care m-a făcut să cunosc multe dintre aspectele economiei româneşti, am încercat o perioadă lungă să găsim soluţii împreună cu dumneavoastră. Când mi s-a oferit această sansă, să vin de partea cealaltă a mesei, am acceptat imediat propunerea", le-a transmis luni Dragu Paliu deputaţilor şi senatorilor din comisiile reunite de Buget-Finanţe.

Înainte de a vota, preşedintele Comisiei Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, a sfătuit-o pe Dragu să desemneze un secretar de stat în relaţia cu Parlamentul, pentru o comunicare mai bună.

"Anticipând faptul că veţi obţine un aviz favorabil, doamna ministru, vă transmit rugămintea să aveţi în vedere că aceste comisii vor fi suportul dumneavoastră în legislativ şi, din punctul de vedere al organizării Ministerului de Finanţe, să aveţi un canal permanent de comunicare, adică un secretar de stat desemnat pe această relaţie, care să facă faţă acestui dialog", i-a transmis Ştefan. El a arătat că, în relaţia dintre comisie şi Ministerul Finanţelor nu a existat un canal bun de comunicare de multe ori, la discuţii fiind desemnat să participe un secretar de stat, pentru că "aşa îl obligă legea", cerându-i să evite astfel de situaţii.

Anca Paliu Dragu are 42 de ani, şi-a început cariera la BNR şi a continuat ca economist la biroul local al Fondului Monetar Internaţional timp de 11 ani, până la începutul anului 2013, când a fost recrutată de Comisia Europeană.

UPDATE - Costin Borc, propus la Economie, a primit aviz favorabil în comisii

Costin Grigore Borc, propus ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, a primit aviz pozitiv din partea celor cinci comisii parlamentare care l-au audiat luni, cu 44 voturi "pentru" şi niciun vot "împotrivă", în condiţiile în care parlamentarii ALDE s-au abţinut de la vot.

Ministrul desemnat a afirmat la audieri că lipseşte o strategie a mineritului şi că România are nevoie de reindustrializare.

"Exportăm prea multă materie primă şi prea puţină materie procesată (...) Avem oameni competenţi, îmi pare rău să-i văd plecând şi aş vrea să-i văd că se întorc", a declarat Borc.

În privinţa turismului ministrul desemnat crede în potenţialul Deltei Dunării şi în cel al turismului balnear. "Turismul actual este un turism de nişă. Trebuie să punem în valoare patrimoniul şi avem nevoie de oameni competenţi", a spus Borc.

UPDATE - Achim Irimescu, propus la Agricultură, a primit aviz favorabil în comisii

Comisiile parlamentare pentru Agricultură l-au avizat, luni, în unanimitate, pe Achim Irimescu pentru funcţia de ministru al Agriculturii.

El a primit votul celor 40 de membri prezenţi ai Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice (din Camera Deputaţilor) şi Comisiei pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală (din Senat). Audierile au durat mai mult de o oră.

Irimescu a vorbit la audieri de problema absorbţiei fondurilor europene în agricultură, subliniind nivelul mai redus de absorbţie al programului operaţional pentru pescuit. În plus, Irimescu a amintit de procedurile complicate de accesare a fondurilor europene, pentru care se cer foarte multe avize, formulări, documente, mai multe comparativ cu alte state membre UE.

Ministrul propus pentru Agricultură a arătat, totodată, că sectorul de irigaţii necesită "o abordare complexă", dând ca exemplu pozitiv Turcia. O altă problemă menţionată de acesta este că există 10.000 de veterinari şi doar 400 de inspectori fitosanitari.

Totodată, Irimescu a declarat că vrea să înregistreze "kurtos kolac" ca produs tradiţional românesc, dar şi salamul de Sibiu, telemeaua de Ibăneşti şi peştele Novac Afumat.

Achim Irimescu este ministru-consilier în cadrul Reprezentanţei permanente a României la Bruxelles şi şeful secţiei Agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol. El a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii între mai 2012 - februarie 2014, la propunerea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

UPDATE - Dan Stoenescu, ministrul propus pentru Relaţiile cu românii din străinătate, avizat favorabil

Dan Stoenescu, ministrul propus pentru Relaţiile cu românii de pretutindenti, a fost avizat la rândul său favorabil în comisiile de specialitate, el afirmând că o problemă sensibilă este situaţia românilor din vecinătatea graniţelor, şcolile în limba română şi susţinerea societăţii civile fiind prioritare.

Stoenescu a primit 39 de voturi "pentru" şi patru voturi "împotrivă".

Acesta a afirmat, în cadrul audierilor, că intenţionează să viziteze cât mai multe comunităţi în mandatul său. "Voi merge să vizitez cât mai multe comunităţi, că doar prin contactul direct putem să aflăm problemele lor. În multe din comunităţile din vecinătate am lucrat, le cunosc, dar întotdeauna este loc de mai bine", a spus ministrul propus

O problemă sensibilă, a spus ministru, este cea a situaţiei românilor din vecinătatea graniţelor, în special cei din Ucraina. Acolo există deja proiecte în derulare, pe care le va continua, însă, spune Stoenescu, va miza mai mult pe susţinerea mass-mediei româneşti. "Sunt profund conştient de situaţia românilor din Ucraina, atât în Basarabia de Sud, actuala regiune Odesa, cât şi în Bucovina de nord şi Maramureşul istoric. Este una dintre priorităţile noastre în cadrul departamentului. (...) Încă este loc de mai bine pentru a se păstra identitatea românilor de aici. (...) Ne vom concentra pe sprijinirea mass-mediei de limba română ca factor de menţinere a identităţii naţionale", a spus acesta.

Mai mult, Stoenescu a spus că va sprijini în continuare şcolile de limba română dar şi societatea civilă din aceste zone.

Pe de altă parte, ministrul delegat propus pentru departamentul pentru Relaţiile cu românii de pretutindeni şi-a exprimat speranţa că bugetul instituţiei va fi, în 2016, cel puţin la fel de mare ca cel pe anul în curs, de peste 10 milioane de lei. Întrebat dacă este de acord ca departamentul să devină un minister deplin, Stoenescu a răspuns afirmativ, însă a subliniat că acesta este atributul Parlamentului.

Stoenescu a spus şi că speră într-o colaborare mai bună cu Parlamentul. "Eu sunt aici pentru a afla mai multe despre necesităţile pe care le au românii de pretutideni şi din partea dumneavoastră. Dumneavoastră aveţi experienţă şi sunt aici pentru a prelua din ideile şi sugestiile dumneavoastră", a spus Stoenescu, adăugând că trebuie "cât mai multe reuniuni" de acest tip.

O altă prioritate a mandatului său, a spus ministrul delegat, este stoparea plecării tinerilor în străinătate şi combaterea fenomenului de "brain drain", prin îmbunătăţirea condiţiilor din România.

La fel ca şi ministrul propus pentru portofoliul Externelor, Lazăr Comănescu, şi Dan Stoenescu a fost întrebat dacă susţine unirea cu Republica Moldova. "Consider că nu există două naţiuni româneşti. Există o singură naţiune română, în două state diferite", a spus acesta, afirmând însă că România trebuie să lucreze pentru o mai bună legătură cu Republica Moldova, însă nu prin unire, ci prin "interconectare" şi proiecte comune.

UPDATE - Ministrul propus pentru portofoliul Externelor a primit 40 voturi "pentru", o abţinere şi un vot "împotrivă", votul fiind secret, cu bileţele.

Lazăr Comănescu a fost audiat în faţa comisiilor de politică externă şi a comisiilor pentru relaţia cu românii de pretutindeni din Camera Deputaţilor şi din Senat.

Ministrul propus a susţinut că doreşte crearea unui mecanism de "întâlniri sistematice" între MAE şi Parlament pentru a analiza împreună chestiuniile din ce în ce mai complicate din diplomaţia românească. Comănescu a precizat că liniile mari ale diplomaţiei româneşti nu vor fi schimbate, însă îşi doreşte, în primul rând, întărirea rolului regional al României. "O afirmare mai puternică a României în regiunea noastră poate să aibă loc şi trebuie să aibă loc. Relaţiile noastre cu vecinii trebuie considerate factori de potenţare pentru acest rol", a spus ministrul propus.

Pe de altă parte, Comănescu a vorbit şi despre necesitatea întăririi laturii economice a diplomaţiei. "Este foarte important să revigorăm relaţiile noastre cu spaţiile din afara Europei şi euroatlantice, nu în ultimul rând din raţiuni economice. (...) Mă gândesc la nevoia unei consolidări semnificative a dimensiunii economice a politicii externe româneşti. (...) Eu ca ministru mă voi ţine morţiş de această chestiune", a spus consilierul prezidenţial. Acesta a enumarat India, China şi Japonia ca ţări cu un astfel de potenţial, dar şi Rusia.

În ceea ce priveşte relaţiile cu Federaţia Rusă, Comănescu a precizat că poziţia României trebuie să fie "pragmatică" şi în linie cu deciziile UE şi NATO. Mai mult, Comănescu a vorbit şi despre respectarea acordului de la Minsk, privind pacea în Ucraina, de care depind relaţiile cu Moscova. "Fără respectarea acestuia, dialogul cu partenerii ruşi nu poate să revină la ceea ce se numeşte business as usual", a spus ministrul propus.

Lazăr Comănescu a adus în discuţie şi spaţiul Schengen, afirmând că acesta, din păcate, "nu este funcţional", însă România păstrează ca prioritate aderarea la această zonă.

În privinţa Republicii Moldova, ministrul propus pentru portofoliul Externelor a fost întrebat dacă susţine varianta unei uniri cu vecinii de peste Prut sau consideră că România şi Republica Moldova se pot apropia mai mult prin intermediul Uniunii Europene. "Eu cred că esenţa reuşitei demersului nostru în privinţa relaţiei cu Republica Moldova ţine de capacitatea noastră comună ca Republica Moldova să se apropie până la integrarea completă la Uniunea Europeană", a răspuns Comănescu.

"Factorul emoţional, justificat, îndreptăţit, este înrădăcinat în noi, dar politica externă se face privind lucrurile în realitatea lor", a continuat Comănescu.

Ministrul propus pentru portofoliul Externelor a fost audiat în cadrul comisiilor aproape două ore.

UPDATE - Mihnea Motoc, desemnat ministru al Apărării, a fost avizat favorabil de comisiile de specialitate

Mihnea Motoc, ministru desemnat al Apărării Naţionale, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de apărare, ordine publică şi siguranţă ale celor două Camere ale Parlamentului, cu unanimitate de voturi.

Audierea sa a avut loc cu uşile închise. La finalul discuţiilor cu parlamentarii, Mihnea Motoc, până acum ambasador al României la Londra, a spus că s-a discutat foarte mult despre acordarea de sprijin financiar, respectiv alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

"S-a discutat foarte mult de obiectivele de alocare bugetară, obiectivul ultim fiind acela de a trece la 2% alocare din PIB începând cu 2017, pentru următorii zece ani", a declarat Mihnea Motoc.

Mihnea Motoc afirmat că este onorat de faptul că premierul desemnat Dacian Cioloş i-a încredinţat potofoliul Apărării Naţionale.

"Ţin să transmit opiniei publice că principalul sentiment care mă încearcă este cel de extremă onoare pentru propunerea făcută de premierul desemnat, Dacian Cioloş, de a-mi încredinţa portofoliul Apărării Naţionale, pentru că este instituţia cu cea mai îndelungată tradiţie şi istorie, cu fapte de glorie şi cota cea mai mare de încredere în rândul românilor. (...) Dincolo de o discuţie foarte bună a rezultat un vot unanim care mă obligă şi mă responsabilizează", a declarat Mihnea Motoc, după audieri.

Mihnea Motoc a precizat că discuţiile s-au axat, în mod deosebit, pe contextul de securitate, unul care "ridică provocări şi prezintă riscuri pentru România". "Vorbim de ameninţările de pe flancul estic, dar şi de ameninţările de la sud, dintre care unele, cum ar fi presiunea migratorie generată de stările de conflict, instabilitatea din zonă, afectează securitatea europeană şi implicit pe cea a României", a spus ministrul propus pentru portofoliul de la Apărare, precizând că a vorbit despre continuitate şi previzibilitate în orientarea şi funcţionarea Ministerului Apărării, în diversele componente ce concură la aceasta - componenta legislativă, de sprijin financiar adecvat.

 

UPDATE - Petre Tobă, avizat favorabil în unanimitate

Petre Tobă a arătat la ieşirea de la audierea din Comisiile pentru Apărare, Siguranţă şi Ordine Publică că se simte onorat să fie prezent la şedinţă în postură de candidat pentru funcţia de ministru al Internelor şi a arătat că una dintre priorităţile lui este aceea de creştere a cadrului de siguranţă a cetăţeanului, mai ales în contextul european actual.

"A fost o audiere extrem de consistentă am avut foarte multe întrebări şi sper că votul final a dovedit că răspunsurile mele au mulţumit pe domnii deputaţi şi senatori. Îmi exprim speranţa unei foarte bune colaborări cu comisiile pe ordine publică şi sisuranţă naţională şi bineînţeles un sprijin din partea acestora şi bineînţeles de câte ori va fi nevoie voi fi în Parlament la cele două comisii", a spus Tobă.

Întrebat care este principalul său obiectiv pentru MAI, Tobă a declarat: "Prioritatea numărul unu a Ministerului Afacerilor Interne va fi reprezentată de creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului şi când spun acest lucru, este o temă extrem de actuală, vedem cu toţii tot ceea ce se întâmplă în proximitatea României, vedem tot ceea ce se întâmplă în Europa şi prin creşterea gradului de siguranţă doresc să acopăr toate componentele ce însumează siguranţa cetăţeanului".

Ministrul propus pentru portofoliul Internelor, Petre Tobă, a declarat luni, după audierea în Parlament, că va folosi coloane oficiale exact aşa cum prevede legea, respectiv cu însoţire în situaţii de urgenţă, precizând că nu comentează acuzaţiile aduse fostului ministru Gabriel Oprea.

Citeşte aici declaraţiile lui Tobă pe această temă

Miniştrii lui Cioloş, "sesiune de pregătire" în vederea audierilor din Parlament

O parte a miniştrilor Cabinetului Cioloş au venit, luni dimineaţa, la Parlament, unde li s-a pus la dispoziţie un birou, fiind pregătiţi pentru procesul audierilor din comisiile de specialitate de către ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Având în vedere că marea majoritate a noilor miniştri nu au experienţă politică, liderii din Parlament au decis să susţină cu aceştia o "sesiune de pregătire", în care le va fi explicat procesul audierilor din comisiile de specialitate. Surse politice au declarat, pentru MEDIAFAX, că o problemă a noilor miniştri este că nu cunosc procedurile parlamentare, dar şi că ar putea avea "emoţii" în timpul audierilor.

Miniştrii lui Cioloş sunt pregătiţi pentru audieri de către ministrul propus pentru relaţia cu Parlamentul, Ciprian Bucur, fost expert în cadrul Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

Sesiunea are loc într-un birou pe care conducerea Parlamentului l-a pus la dispoziţia miniştrilor, lângă biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, aceştia putându-l folosi pe tot parcursul zilei. La biroul lui Valeriu Zgonea a sosit, luni dimineaţa, şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Audierile încep la ora 13.00 şi vor dura, potrivit programului oficial, până la ora 21.00. Surse politice au declarat, pentru MEDIAFAX, că programul se poate prelungi, însă, până la ora 23.00, ultimul pe listă fiind ministrul desemnat al Culturii, Vlad Alexandrescu.

Potrivit regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaţilor şi senatorilor.

Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială.

Plenul celor două Camere a fost convocat marţi, ora 10.00, când vor fi dezbătute lista şi programul de guvernare şi va fi dat votul de încredere al Legislativului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici