Cazanciuc, la 6 luni de la adoptarea Legii Anastasia: Mi-e greu să găsesc o explicaţie pertinentă

Fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, spune că Legea Anastasia, care se aplică de 6 luni, pedepseşte pe cei care iau viaţa semenilor într-un gest de teribilism şi fără nici cea mai mică urmă de conştiinţă sau responsabilitate, aflaţi la volan, drogaţi, beţi sau fără permis.

798 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc, la 6 luni de la adoptarea Legii Anastasia: Mi-e greu să găsesc o explicaţie pertinentă

Cazanciuc, la 6 luni de la adoptarea Legii Anastasia: Mi-e greu să găsesc o explicaţie pertinentă

„Am monitorizat în această jumătate de an evenimentele rutiere petrecute şi există un fel de veşti bune, dar şi câteva triste. Dezbaterile publice intense pe marginea acestei legi din perioada în care se afla în Parlament, de după promulgare, dar mai ales după tragicul accident de la 2 Mai au făcut să scadă numărul infracţiunilor de conducere a autovehiculelor sub influenţa alcoolului, dar să crească numărul contravenţiilor. Cu alte cuvinte, oamenii se urcă în continuare băuţi la volan, dar au redus cantitatea de alcool consumată pentru a nu atinge limita de 0,80 la mie pentru că fapta să constitutuie infracţiune şi să ajungă direct la închisoare în cazul unui accident mortal. Am ajuns, din nefericire, la o cifră alarmantă - 16 accidente mortale produse de şoferi băuţi, drogaţi sau fără permis. Alarmantă mai ales pentru că, văzând o statistică de anul trecut, a reieşit o uşoară creştere a numărului de tragedii. Trist şi revoltător!”, spune social-democratul Robert Cazanciuc.

Acesta afirmă că îi e greu să găsească o explicaţie pertinentă a cauzelor acestei regretabile realităţi.

„Poate că şi fenomenul drogurilor a luat o prea mare şi prea îngrijorătoare amploare în ultimul an, dar cert este că gradul de inconştienţă şi iresponsabilitate este şi el unul foarte ridicat. Şi nu doar faţă de viaţa semenilor, cât şi pentru ignorarea efectelor legii, care de şase luni pedepseşte cu închisoarea cu executare uciderea oamenilor nevinovaţii pe străzi de indivizi urcaţi la volan sub influenţa alcoolului, a drogurilor sau fără permis. Am iniţiat legi pentru a înăspri traficul de droguri şi a interzice dreptul de a conduce până la 10 ani al celor care se urcă băuţi sau drogaţi la volan, Am întreprins acţiuni de conştientizare, am lansat o campanie naţională, cu sprijinul presei, al mediului de afaceri sau al prim-ministrului, cărora le mulţumesc din nou pentru implicarea responsabilă în salvarea de vieţi, cu o menţiune specială pentru Poliţia Rutieră care a iniţiat o campanie de promovare a legii şi a crescut numărul de controale”, mai spune Cazanciuc.

Fostul ministru crede că este posibil ca doar puterea exemplului să fie soluţia eficientă, fiind nevoie, din păcate, de condamnări în urma tragediilor produse în ultimele şase luni, care să le arate teribiliştilor că nu mai au scăpare, ci fac închisoare cu executare.

Acesta aminteşte faaptul că Tribunalul Neamţ l-a condamnat pe un tânăr la 13 ani de închisoare pentru uciderea, în 2019, a doi oameni, conducând beat. În plus, timp de patru ani, după executarea pedespei nu mai are dreptul la permis auto.

„Cu certitudine, aşa se va întâmpla şi cu autorii celor 16 accidente mortale din ultimele şase luni, dar şi cu cei care vor ucide pe drumurile publice, la volan, băuţi, drogaţi sau fără permis”, a mai spus Cazanciuc.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici