Ce avere are deputatul Ion Ochi: Peste 200 hectare teren şi împrumuturi acordate de peste 1,3 milioane lei

Deputatul Ion Ochi, în cazul căruia DNA cere Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive, are, potrivit declaraţiei sale de avere, peste 200 de hectare de teren, un apartament în Braşov şi a acordat împrumuturi de peste 1,3 milioane de lei societăţii la care este acţionar.

2442 afișări
Imaginea articolului Ce avere are deputatul Ion Ochi: Peste 200 hectare teren şi împrumuturi acordate de peste 1,3 milioane lei

Ion Ochi (Imagine: www.cdep.ro)

Conform declaraţiei de avere din iunie 2014, deputatul PSD de Braşov Ion Ochi are două terenuri agricole la Braşov şi Prejmer, în suprafaţă de 18, respectiv 28 de hectare, cumpărate în perioada 2011-2005, precum şi o pădure la Malnaş (Covasna), în suprafaţă de 52 de hectare, cumpărată în anul 2005. De asemenea, deputatul PSD menţionează în declaraţia de avere, la rubrica ”alte categorii de terenuri”, alte două terenuri - unul cu o suprafaţă de 120 de hectare, la Malnaş, iar celălalt de 12 hectare, la Braşov.

Ioan Ochi are şi un apartament de 80 de metri pătraţi la Braşov. El mai menţionează în declaraţia de avere şi bijuterii în valoare de 8.000 de euro, dobândite în perioada 1990-2005.

Deputatul PSD mai scrie în declaraţia de avere şi faptul că a acordat un împrumut de peste 1,32 de milioane de lei SC Exploconstruct Covasna, firmă de construcţii la care, de altfel, este acţionar. El deţine la această societate peste 20.000 de părţi sociale, cu o valoare de 200.100 de lei.

În anul fiscal anterior depunerii declaraţiei de avere, deputatul PSD a încasat de la Camera Deputaţilor 58.908 de lei. De asemenea, el a încasat şi subvenţii de 19.000 de lei de la APIA Covasna, precum şi suma de 9.700 de lei din arendă.

DNA cere Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului PSD Ion Ochi, el fiind suspectat că în perioada în care a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov a aprobat contracte cu dedicaţie, fiind acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în a doua jumătate a anului 2011, Ion Ochi, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, a convenit cu omul de afaceri Cristian Dorin Nica, inculpat şi el în acest dosar, ca firma acestuia din urmă să execute lucrări de reparaţii pe drumul judeţean DJ 112D, între localităţile Prejmer şi Lunca Câlnicului. Astfel, parlamentarul a urmărit să obţină foloase materiale necuvenite, precum şi capital electoral pentru alegerile parlamentare care urmau să se desfăşoare în toamna anului 2012, alegeri în urma cărora a şi devenit deputat.

Aceste lucrări au fost efectuate în proporţie de aproximativ 60% în perioada noiembrie-decembrie 2011, fără să existe vreo cerere din partea CJ Braşov, fără a exista vreun contract, fără specificaţii tehnice şi fără supraveghere din partea unui diriginte de şantier, conform DNA.

"Lucrările au fost executate necorespunzător, nu au fost finalizate, iar în prezent drumul judeţean respectiv se află într-o stare comparabilă cu cea de dinaintea reabilitării, fiind necesare, potrivit estimărilor, aceleaşi reparaţii", susţin anchetatorii.

Pentru a crea o aparenţă de legalitate şi pentru a putea justifica decontarea şi plata lucrărilor, firma lui Nica a participat la o procedură formală de achiziţie publică, context în care, instigată fiind de Ion Ochi, comisia de evaluare a ofertelor a declarat câştigătoare societatea omului de afaceri cu un punctaj maxim, deşi oferta depusă nu a fost în realitate analizată.

"Mai mult, pentru a-i asigura folosul, inculpatul Ochi Ion i-a determinat pe ceilalţi participanţi care au contestat procedura licitaţiei să-şi retragă contestaţiile formulate. Comisia de evaluare a ofertelor, din care au făcut parte şi inculpaţii Costea Viorel şi Blaga Nicolae, a fost constituită la data de 12 ianuarie 2012, printr-o dispoziţie a preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov. În acest sens, la data de 2 aprilie 2012, inculpatul Ochi Ion, în baza împuternicirii emise de preşedintele CJ Braşov, a semnat un contract pentru executarea unor lucrări deja efectuate", precizează procurorii DNA.

Ulterior, în 26 aprilie 2012, firma lui Cristian Nica a depus un centralizator de lucrări pe luna aprilie 2012 şi situaţia de şantier aferentă aceleaşi luni, prin care se atesta şi se solicita decontarea unor lucrări în valoare de peste 2,5 milioane de lei, ceea ce reprezenta peste 60% din valoarea totală a contractului.

Pe parcursul anului 2012, pentru a evita plata unor penalităţi de către firma omului de afaceri, în baza unor adrese trimise de primarul localităţii Prejmer, Constantin Todirică Şerban, la solicitarea lui Ochi şi pe baza unor referate întocmite de Viorel Costea, contractul a fost prelungit succesiv prin patru acte adiţionale, ultima dată la 28 septembrie 2012, prelungindu-se fără termen.

"Până la acea dată, lucrările respective nu au fost finalizate şi nici recepţionate, suferind deteriorări semnificative din cauza modului necorespunzător de efectuare a lucrărilor. În schimbul atribuirii contractului respectiv, inculpatul Ochi Ion a pretins omului de afaceri ca materialele necesare (agregate minerale) să fie achiziţionate de la firma pe care o administra în fapt, lucru care s-a şi întâmplat ulterior. Mai mult, plăţile către această firmă, totalizând 490.000 lei, au fost făcute doar după ce societatea inculpatului Nica Cristian Dorin a primit banii de la CJ Braşov", precizează sursa citată.

Prin acest mecanism, firma beneficiară a contractului de lucrări publice a obţinut un folos necuvenit în valoare de peste 2,5 milioane de lei, sumă care reprezintă totodată prejudiciu pentru CJ Braşov.

În cazul lui Nicolae Blaga, director al Serviciului de Administrare Drumuri din cadrul CJ Braşov, la data faptei, şi al lui Viorel Costea, şef al Direcţiei de Administrare Drumuri din cadrul CJ Braşov, la data faptei, procurorii anticorupţie au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, faţă de omul de afaceri Cristian Dorin Nica fost dispus control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată şi dare de mită.

În ceea ce îl priveşte pe primarul localităţii braşovene Prejmer, Constantin Todirică Şerban, a fost luată măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a fost trimisă de procurorul şef al DNA, Laura Kovesi, ministrului Justiţiei. Acesta urmează să ceară preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării lui Ion Ochi.

În CV-ul postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, Ioan Ochi, care este absolvent al Faculktăţii de mecanică Braşov, scrie că în perioada 1990 - 2009 a lucrat în ”mediul de afaceri”. Între 2009 şi 2012, Ochi a fost vicepreşedinte al Consiliul Judeţean Braşov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici