Coaliţia PSD, UNPR şi ALDE a venit cu propuneri radical diferite la consultările cu Iohannis

Cele trei partide care formează actuala coaliţie, PSD, UNPR şi ALDE, au venit cu propuneri radical diferite la consultările de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, liderii lor recunoscând că nu au discutat între ei, deşi susţin că actuala majoritate încă funcţionează.

3215 afișări
Imaginea articolului Coaliţia PSD, UNPR şi ALDE a venit cu propuneri radical diferite la consultările cu Iohannis

Coaliţia PSD, UNPR şi ALDE a venit cu propuneri radical diferite la consultările cu Iohannis

Miercuri, cu o zi înaintea consultărilor de la Palatul Cotroceni, liderii coaliţiei au dat mesaje publice potrivit cărora actuala majoritate funcţionează în continuare şi doreşte să rămână la guvernare.

"PSD doreşte să rămână în continuare la guvernare pentru a duce în 2016 la capăt proiectele bune începute care au dat rezultate sociale foarte bune. (...) Nu am avut o discuţie în amănunt despre cum va fi format noul Guvern. Avem majoritate în Parlament la această oră. O să avem majoritate la vot", spunea, miercuri, Liviu Dragnea.

Acesta a fost completat de liderul UNPR, Gabriel Oprea: "UNPR şi eu ne-am ţinut cuvântul, am sprinit Guvernul din care am făcut parte, aşa cum ne-am ţinut de cuvânt faţă de preşedintele Klaus Iohannis pe probleme de securitate naţională şi o să o facem şi de acum încolo".

Cu toate acestea, semnalul a fost dat de PSD, care, o zi mai târziu, s-a prezentat la Palatul Cotroceni cu un mandat total diferit faţă de cel discutat şi prezentat public anterior. Astfel, în urma discuţiilor cu Klaus Iohannis, Liviu Dragnea a declarat că i-a propus preşedintelui ca după această primă rundă de discuţii să aibă loc o nouă întrevedere pentru un acord, precizând că nu trebuie să se plece de la desemnarea unei persoane pentru funcţia de premier care să bată la uşa partidelor pentru sprijin politic. Dragnea a precizat că nu este un moment oportun pentru a avansa nume de posibili prim-miniştri, ci ar trebui ca toate partidele să cadă de acord asupra unui proiect, urmând ca abia apoi să se discute şi despre persoanele care vor sta în spatele acestuia.

Potrivit unor surse social-democrate, în cadrul discuţiilor cu Klaus Iohannis, liderii PSD şi-au arătat disponibilitatea de a susţine un Guvern tehnocrat, în care social-democraţii să nu deţină funcţia de prim-ministru, dacă se va ajunge la un consens între partide. Potrivit aceloraşi surse, social-democraţii nu au ridicat deloc în cursul discuţiilor problema actualei coaliţii sau a relaţiei cu UNPR, prezentând doar punctul de vedere al PSD.

De altfel, chiar şi Liviu Dragnea a recunoscut că nu a discutat acest mandat cu partenerii din UNPR şi din ALDE, însă îi ştie oameni "responsabili", care în mod sigur vor fi de acord.

Liderii ALDE au venit însă cu o propunere radical diferită, şi chiar cu critici faţă de PSD, UNPR, PNL şi UDMR pentru poziţiile adoptate. Astfel, copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a criticat "fuga de răspundere" a partidelor care au venit în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, deoarece nu s-a urmat calea normală a consultărilor, în care formaţiunile avansează formule guvernamentale şi propuneri de premier. Mai mult, poziţionările partidelor ar duce către transformarea lui Iohannis într-un "preşedinte jucător", care vine cu soluţii, în loc să fie mediator.

ALDE a respins atât varianta Guvernului tehnocrat, susţinută din ce în ce mai puternic de către PSD, cât şi varianta PNL, privind alegerile anticipate, dar pe care nu o ignoră nici social-democraţii. Liderii ALDE au dat de înţeles că susţin crearea unui Guvern politic, oricare altă soluţie fiind o fugă de responsabilitate.

La rândul lor, copreşedinţii ALDE Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin au recunoscut că nu au discutat cu partenerii din coaliţie, deşi au subliniat că aceasta funcţionează în continuare. Tăriceanu, la insistenţele presei, a făcut precizarea că, după discuţiile dintre Iohannis şi delegaţia PSD, a fost sunat de Liviu Dragnea, care i-a făcut o sinteză a conversaţiei avute la Palatul Cotroceni.

Singurii care nu au avut o poziţie clară au fost cei de la UNPR, care spuneau miercuri că vor rămânerea la guvernare. Cu toate acestea, liderul UNPR Gabriel Oprea a venit cu un mesaj diferit după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis. Acestea au durat doar 10 minute, fiind cele mai scurte din cele două zile de discuţii. În urma consultărilor, Oprea a anunţat că UNPR va sprijini oricare formulă va fi convenită de preşedinte, indiferent că este cea privind alegerile anticipate sau cea privind Guvernul de tehnocraţi. Liderii UNPR nu şi-au asumat însă niciuna dintre aceste variante până la capăt, subliniind că preşedintele trebuie să decidă, iar ei vor sprijini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici