Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor: Plafonarea indemnizaţiei de creştere a copilului, eliminată

Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor a majorat indemnizaţiile de creştere a copilului pentru mame, eliminând totodată plafonul maxim de 3400 de lei şi înlocuindu-l cu 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni.

Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor: Plafonarea indemnizaţiei de creştere a copilului, eliminată (Imagine: Shutterstock)

Prin modificările aduse de comisie, indemnizaţia minimă va creşte de la 600 de lei cât este în prezent, la peste 1000 de lei, dacă legea intră în vigoare.

Totodată, deputaţii au stabilit că indemnizaţia minimă va reprezenta minim 85% din salariul minim brut garantat în plată. Potrivit Ministerului Muncii, salariul minim va creşte din luna mai la peste 1250 de lei, astfel că indemnizaţia va creşte proporţional.

O altă modificare prevede că femeile vor beneficia de acelaşi nivel al indemnizaţiei, indiferent dacă optează pentru 12 sau 24 de luni de concediu maternal. Totodată, femeile care optează pentru revenirea în activitate după primele 12 luni vor primi un bonus de 50% din cuantumul indemnizaţiei minime garantate. Conform calculelor făcute pe cifrele actuale, acest bonus s-ar ridica la peste 500 de lei.

De asemenea, deputaţii au stabilit că obţinerea indemnizaţiei va ţine cont de salariul din ultimele 12 luni şi nu va mai fi plafonată la 3400 de lei. ''Indemnizaţia lunară se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor în ultimele 12 luni din ultimii doi ani'', este propunerea adoptată de deputaţii din comisia de specialitate.

Pentru femeile care vor naşte gemeni, tripleţi sau multipleţi, nivelul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut.

Aceste modificări au fost susţinute de către reprezentanţii tuturor partidelor politice.

Ministrul Muncii, Ana Costea, a fost prezentă la lucrările Comisiei de Muncă, dar a explicat că nu susţine toate modificările adoptate de deputaţi.

''Ţinând cont de posibilităţile de susţinere bugetară, chiar dacă o să vă supăraţi pe mine, nu pot să vin să vin să susţin tocmai pentru că manifestăm o preocupare şi o grijă faţă de mame şi femei (...) Vă solicit renunţarea la cele două opţiuni de concediu şi reglementarea pentru toate situaţiile a concediului până la împlinirea, de către copil, a vârstei de doi ani sau trei ani în cazul copiilor cu dizabilităţim, menţinerea limitei maxime de 3400 de lei, corelativ cu extinderea perioadei de acordare a stimulentului de inserţie cu un an. Pentru această variantă estimăm o creştere de aproximativ 4000 de beneficiari şi un efort bugetar suplimentar pe 12 luni de aproximativ 180 de milioane de lei, efort bugetar pe care noi l-am calculat'', a declarat ministrul Muncii.

Aceste modificări ar putea intra în vigoare de la 1 iulie 2016, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 20 comentarii
Taguri:
indemnizatie ,
copil mic ,
creste indemnizatia ,
alocatie copil ,
MINISTERUL MUNCII ,
CAMERA DEPUTAŢILOR ,
COMENTARII
 • stan 19 apr 2016

  Inteleg ca de aceste drepruri firesti vor beneficia si mamele care vor fi deja in CC la data intrarii in vigoare a legii. Dar mamele care nu au apucat sa se angajeze pt ca au nascut dupa terminarea studiilor?

 • Ionut 9 mar 2016

  @Alina:

  ''Această lege se aplică și mamelor care au născut deja și care vor fi în concediu pentru creșterea copilului la 1 iulie, când intră legea în vigoare, până la împlinirea vârstei copilului de 2 ani.''

 • popa emil 8 mar 2016

  sa le fie rusine celor de la fostuyl PDL care au micsorat indemnizatia de crfestere a copilului ijn 2011. Sotia mea era de un an acasa , prinsese doi ani pentru cresterea copilului si Basescu cu fostii PDL-isti, actuali liberali votase pentru 1 an. Ce stres a creat in familii. PNL scapati de fostii…

 • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Anuntul care aruncă în aer alegerile din Bucureşti. „Da, este adevărat, dar nu e o infracţiune”