Comisia juridică: Petre Roman îşi poate relua mandatul de deputat

Petre Roman ar putea să redevină deputat, după ce membrii Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor au ajuns la concluzia că raportul ANI în baza căruia i-a fost revocat mandatul nu era definitiv, Roman acuzându-l pe fostul preşedinte al Camerei, Valeriu Zgonea, de abuz.

426 afișări
Imaginea articolului Comisia juridică: Petre Roman îşi poate relua mandatul de deputat

Comisia juridică: Petre Roman îşi poate relua mandatul de deputat (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Comisia juridică va trimite un punct de vedere Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, în vederea unei decizii.

"Raportul de data trecută a stabilit (Comisia juridică - n.r.) că domnului Petre Roman nu i-a încetat mandatul în condiţiile legale. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a cerut ajutorul ANI şi a obţinut o adresă din care practic se confirmă ceea ce a spus Comisia juridică şi anume faptul că raportul ANI nu este definitiv pentru că se judecă. (...) ANI spune că raportul de evaluare nu va produce efecte, în sensul în care nu va atrage sancţiuni legale până la rămânerea lui definitivă. În cazul domnului Petre Roman raportul de evaluare emis în sarcina domniei sale a fost contestat la Curtea de Apel, zice ANI, iar aceasta s-a pronunţat prin sentinţa 1.390/2016", a declarat deputatul PSD Eugen Nicolicea, membru al Comisiei juridice.

El a apreciat că încetarea mandatului nu se putea face decât în cazul în care raportul ANI era definitiv.

"Pe cale de consecinţă s-a propus ca Comisia juridică să îşi păstreze punctul de vedere cu privire la raportul întocmit data trecută şi să propună Camerei Deputaţilor să ia act de cele menţionate în raport, să revoce hotărârea Camerei nr. 7 de vacantare a locului de deputat deţinut de Petre Roman", a adăugat Nicolicea, care a precizat că nu au fost organizate alegeri pentru ocuparea postului deţinut de Petre Roman.

"Se va face un anunţ (în plen -n.r.), urmând votul dacă mai vrem să îl dăm sau nu, dar important este să se anunţe că domnului Petre Roman nu i-a încetat mandatul în mod legal", a explicat Nicolicea.

Petre Roman, prezent la şedinţa Comisiei juridice, a spus că fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a comis un abuz prin vacantarea postului său de deputat.

"În momentul în care domnul Zgonea a făcut acea prezentare în Camera Deputaţilor eu eram în posesia unei înştiinţări de la grefa Curţii de Apel care spunea că s-a depus contestaţia. Dacă domnul Zgonea avea răbdare câteva zile să intre pe rol (contestaţia - n.r.), exact în 18 zile ea a intrat pe rol. Atâta mai trebuia să aştepte Zgonea - 18 zile pentru ca să constate că raportul de evaluare este contestat şi nu e definitiv. (...) Din acest motiv eu am considerat că domnul Zgonea a comis un abuz", a spus Roman.

Pe 3 mai, fostul deputat PNL Petre Roman a cerut Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor să ia act de reluarea mandatului său, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis anularea raportului ANI privind incompatibilitatea sa, însă cererea va fi arhivată în condiţiile în care hotărârea CAB nu este definitivă.

Roman invocă sentinţa dată de Curtea de Apel Bucureşti, la data de 22.04.2016, prin care instanţa a admis contestaţia sa şi a anulat raportul de evaluare emis de ANI.

Curtea de Apel Bucureşti a decis anularea raportului Agenţiei Naţionale de Intergritate (ANI), potrivit căruia Petre Roman s-ar fi aflat în incompatibilitate, din data de 20 decembrie 2012, întrucât deţinea, simultan, funcţia de deputat şi calitatea de persoană fizică autorizată - Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată.

Hotărârea Curţii de Apel poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici