Iohannis: Germania este primul partener comercial al României, schimburile au ajuns la 23 miliarde euro

Germania este primul partener comercial al României, schimburile comerciale ajungând în 2015 la 23 de miliarde de euro, iar exporturile pe piaţa germană s-au ridicat la 11 miliade de euro, a anunţat miercuri preşedintele Klaus Iohannis.

474 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Germania este primul partener comercial al României, schimburile au ajuns la 23 miliarde euro

Iohannis: Germania este primul partener comercial al României, schimburile au ajuns la 23 mld. euro

"Doresc să salut faptul că Germania este primul partener comercial al României. În ultimii 10 ani, relaţiile noastre comerciale s-au dublat. De exemplu, anul 2015 a fost unul de referinţă, deoarece am înregistrat valori maxime atât în ceea ce priveşte totalul schimburilor comerciale, care a ajuns la peste 23 de miliarde euro, cât şi în privinţa exporturilor româneşti pe piaţa germană, care s-au ridicat la circa 11 miliarde euro", a declarat preşedintele în cadrul întâlnirii cu reprezentanţi ai unor companii române şi germane, la care a participat şi preşedintele german Joachim Gauck.

Preşedintele a mai spus că investiţiile germane în România au depăşit 7,5 miliarde euro, ceea ce plasează Germania pe locul trei în topul investitorilor străini în România.

"Pentru a dinamiza şi mai mult investiţiile şi afacerile, în general, dispunem deja de o serie de formate de cooperare, precum Consiliul de cooperare economică România-Germania, Comisiile Mixte guvernamentale cu landurile Bavaria şi Baden-Wurttemberg, şi sperăm ca foarte curând să inaugurăm Comisia Mixtă cu Landul Hessa", a mai spus şeful statului.

De asemenea, preşedintele a mai spus că mai sunt multe de făcut pentru a fructifica pe deplin potenţialul economic al României şi că trebuie identificate noi arii de cooperare, cu accent pe industria constructoare de maşini, mediu şi energie regenerabilă, telecomunicaţii şi tehnologia informaţiei.

"Suntem convinşi că economia României a ajuns la un nivel de consolidare şi performanţă care să atragă investiţii de anvergură din partea companiilor germane. (...) România îşi propune un nou model de dezvoltare economică, unul axat pe inovaţie şi competitivitate, care să performeze prin valoare adăugată ridicată şi productivitate, aspecte la care Germania excelează", a mai spus Iohannis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici