Consiliul Naţional de Integritate cere Senatului constatarea încetării mandatului senatorului Mircea Diaconu

Consiliul Naţional de Integritate (CNI), în calitatea sa de garant al independenţei operaţionale a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), cere Senatului să constatate încetarea calităţii de senator a lui Mircea Diaconu, după ce instanţa supremă a hotărât că a încălcat regimul incompatibilităţilor.

428 afișări
Imaginea articolului Consiliul Naţional de Integritate cere Senatului constatarea încetării mandatului senatorului Mircea Diaconu

Consiliul Naţional de Integritate cere Senatului contstatarea încetării mandatului senatorului Mircea Diaconu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Consiliul Naţional de Integritate (CNI), în calitatea sa de garant al independenţei operaţionale a Agenţiei Naţionale de Integritate, solicită Senatului constatarea încetării de drept a calităţii de senator a domnului Mircea Diaconu, în conformitate cu prevederile art. 7, alin. (1) si (3) din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată.

Solicitarea Consiliului are în vedere necesitatea respectării fără întârziere a Deciziei nr. 3104 din 19 iunie 2012 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, irevocabilă, prin care a fost respins ca nefondat recursul declarat de domnul Mircea Diaconu împotriva Sentinţei civile nr. 5153 din 16 septembrie 2011 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, cu consecinţa menţinerii ca legal şi temeinic a Actului de constatare nr. 5034/G/II/2011, prin care s-a constatat starea de incompatibilitate în care se afla domnul senator Mircea Diaconu.

CNI reaminteşte faptul că, prin Rapoartele Comisiei Europene privind progresele realizate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, aceasta recomandă României "să demonstreze existenţa unor rezultate pozitive în ceea ce priveşte pronunţarea de sancţiuni prin care să se dea curs hotărârilor Agenţiei Naţionale de Integritate", subliniind că "reacţiile insuficiente ale autorităţilor administrative şi judiciare la constatările şi sesizările ANI subminează eficienţa întregului proces de consolidare a integrităţii administraţiei publice şi limitează rezultatele activităţii ANI", fiind necesară "o reacţie promptă şi cuprinzătoare a autorităţilor administrative şi judiciare pentru a asigura obţinerea de rezultate de către sistemul de integritate în această privinţă".

De asemenea, CNI menţionează că, în acest sens, Camera Deputaţilor s-a pronunţat deja într-o speţă similară, prin Hotărârea 30/11 septembrie 2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.647/11 septembrie 2012.

Consiliul Naţional de Integritate este un organism reprezentativ, cu activitate nepermanentă, format în prezent dintr-un număr de membri desemnaţi de către fiecare grup parlamentar din Senat, plus grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor Publice, Asociaţiei Municipiilor din România, Asociaţiei Oraşelor din România, Asociaţiei Comunelor din România, precum şi reprezentanţi ai funcţionarilor publici.

ANI a cerut, marţi, Senatului aplicarea cu celeritate a sancţiunilor prevăzute de lege, respectiv revocarea lui Mircea Diaconu, solicitate ce vine în urma boicotării şedinţei de luni a Plenului Senatulu, în care trebuia să se discute despre încetarea mandatului senatorului Diaconu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici