Constantin: Articolul privind Casa Regală, propus de PC, se va regăsi în preambulul Constituţiei

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, luni, la finalul şedinţei USL, că articolul propus de formaţiunea pe care o conduce privind introducerea unei menţiuni în ceea ce priveşte Casa Regală în textul legii fundamentale se va regăsi în preambulul Constituţiei revizuite.

364 afișări
Imaginea articolului Constantin: Articolul privind Casa Regală, propus de PC, se va regăsi în preambulul Constituţiei

Preşedintele PC, Daniel Constanti (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"În urma discuţiilor de astăzi şi sensul respingerii acelui articol a fost acela că locul acelui articol trebuie să fie în preambulul propunerii de modificare a Constituţiei. În acest sens, fiind deja mai multe propuneri pentru preambulul Constituţiei, probabil că va fi o rubrică discutată după ce vor fi discutate toate articolele de revizuire a Constituţiei şi cred că articolul, aşa cum a fost el propus, sau cu anumite modificări, va fi cuprins în preambulul viitoarei Constituţii şi nu va face altceva decât să recunoască rolul istoric pe care Casa Regală l-a avut în constituirea statului democratic, unitar român", a declarat Constantin.

Comisia de revizuire a Constituţiei a respins miercuri amendamentul formulat de către deputatul PC Aurel Ionescu, prin care acesta propunea recunoaşterea rolului istoric al Casei Regale în textul legii fundamentale.

Amendamentul a întrunit în plenul comisiei 17 voturi "împotrivă", 2 abţineri şi doar un vot "pentru", după o serie de discuţii legate de oportunitatea reglementării în textul Constituţiei a unei asemenea prevederi.

Preşedintele comisiei, Crin Antonescu, a afirmat că împărtăşeşte "resortul de inspiraţie" al propunerii, dar are o îndoială de natură tehnică în ceea ce priveşte introducerea în textul fundamental a noţiunii "Casa Regală", care ar putea naşte întrebări privind existenţa unei astfel de instituţii ca fiind a statului român.

Ulterior, la propunerea senatorului PNL Petre Roman, s-a convenit că o eventuală referire la Casa Regală şi recunoaşterea rolului acesteia în dezvoltarea României ar putea fi introdusă în preambulul Constituţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici