Corlăţean şi Sikorski cer românilor şi europenilor să cumpere vin moldovenesc, după boicotul rusesc

Miniştrii de Externe român şi polonez, Titus Corlăţean şi Radosław Sikorski, au cerut, miercuri, românilor şi europenilor să sprijine Republica Moldova prin cumpărarea de vin moldovenesc, după boicotul anunţat de Federaţia Rusă.

1377 afișări
Imaginea articolului Corlăţean şi Sikorski cer românilor şi europenilor să cumpere vin moldovenesc, după boicotul rusesc

Radosław Sikorski, ministrul polonez de Externe şi omologul român Titus Corlăţean (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful diplomaţiei române a precizat că Bucureştiul împărtăşeşte "profunda preocupare a guvernului moldovean faţă de această situaţie care riscă să genereze pierderi economice importante pentru Republica Moldova, dar care poate fi interpretată şi ca o formă de presiune".

"L-am informat pe primul-ministru, pe ministrul Agriculturii, pentru a putea demonstra rapid solidaritate din partea României şi contăm pe reacţia solidară şi a altor state europene", a declarat Titus Colăţean, adăugând că se aşteaptă o evaluare de impact "cu elemente concrete financiare din partea Republicii Moldova", pentru a putea lua o decizie.

"Din punct de vedere politic, suntem hotărâţi să demonstrăm solidaritate şi vom discuta prin instituţiile competene posibilităţile de a mări cotele de importuri din Repulica Moldova. Vorbim de vin de fructe, de struguri şi de alte produse", a subliniat Corlăţean, care a făcut un apel public către companiile private şi către populaţia din România pentru a-şi exprima solidaritatea cu Republica Moldova.

La rândul său, Radosław Sikorski a susţinut că "boicoturile economice motivate politic sunt inacceptabile şi ilegale" şi, de asemenea, sunt ineficiente pe termen lung".

Lăudând coniacul moldovenesc, Radosław Sikorski a precizat că, dacă va exista un boicot rusesc, această băutură va avea "gustul libertăţii şi ar trebui să fim solidari la modul personal, cumpărând şi consumând mai mult vin şi coniac moldovenesc, pentru ca ei să simtă solidaritatea noastră".

În încheiere, ministrul român de Externe a dezvăluit mica supriză pregătită omologului polonez, faptul că la masă vor servi atât vin românesc, cât şi vin moldovenesc.

"Vom avea o contribuţie personală", a replicat râzând Radosław Sikorski.

Serviciul rus pentru Protecţia Consumatorilor (Rospotrebnadzor) a anunţat marţi că importurile de vinuri din Republica Moldova au fost oprite din cauza "calităţii nesatisfăcătoare" a producţiei de alcool, relatează agenţia rusă Itar-Tass în pagina sa electronică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici