Cristian Ghinea, Ministrul Fondurilor Europene: Cu firmele IT este o formă de captură a statului mult mai gravă decât frauda la achiziţii

Ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea a spus, referitor la firmele IT care au câştigat licitaţii, că este o formă de captură a statului mult mai gravă decât fraudele la achiziţii deoarece au fost inventate nevoi false pentru contracte care nu sunt executate, sistem creat de Sebastian Ghiţă.

3672 afișări
Imaginea articolului Cristian Ghinea, Ministrul Fondurilor Europene: Cu firmele IT este o formă de captură a statului mult mai gravă decât frauda la achiziţii

Cristian Ghinea, Ministrul Fondurilor Europene: Cu firmele IT este o formă de captură a statului mult mai gravă decât frauda la achiziţii

"Nu este vorba de o simplă fraudă la achiziţii, ăştia sunt ca termitele. (...) Când inventezi nevoi, când efectiv nu-ţi pasă de ce se întâmplă, ce laşi în urmă ci doar inventezi nevoi false ca să iei nişte contracte pe care evident că nu le execuţi că nu sunt utile statului, asta este o formă de captură a statului mult mai gravă decât simpla fraudă la achiziţii", a spus, duminică, ministrul la Digi24.

"Sunt sisteme IT care n-ar fi trebuit să existe. (...) Vorbim de un sistem mult mai pervers care a fost creat special de deputatul Sebastian Ghiţă în care se inventează nevoi absolut fictive ale instituţiilor doar pentru a se putea toca bani pe aceste sisteme IT, acesta este cazul pe care l-am trimis la DNA în prima săptămână de mandat", a spus Ghinea.

Ministrul a spus că pe partea de deşeuri trebuie terminat până la finalul anului Planul naţional de gestionare a deşeurilor, dar că a fost semant în aprilie contractul cu consultantul pentru că a fost o achiziţie cu probleme.

"Înainte de a fi lansată achiziţia, şi ăsta este punctul absolut halucinant, s-a pierdut mai mult de un an pentru că cineva de la Autoritatea de Management Mediu, care înainte lucrase într-o firmă a domnului Ghiţă, insista să se pună în acea achiziţie un sistem IT despre care Comisia Europeană a spus că nu e necesar şi l-au scos de acolo", a explicat Ghinea.

Cristian Ghinea a mai spus că a avut o discuţie cu preşedintele Agenţiei de Achiziţii Publice pentru realizarea unei liste negre cu firmele care au fraudat statul şi care nu ar trebui să mai participe la licitaţii, dar că este contestabil din punct de vedere juridic. De asemenea, ministrul a spus că a fost o discuţie la nivel de Guvern şi urmează să fie analizate soluţiile tehnice şi juridice în acest caz.

Ministrul Fondurilor Europene a menţionat că sunt foarte multe firme care au câştigat licitaţii după care au falimentat sau au intrat în insolvenţă, potrivit concluziilor preliminare ale Corpului de Control de la MFE.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici