CSM: Declaraţiile unor reprezentanţi ai puterii executive pot genera o dispută nedorită. Inspecţia Judiciară critică Guvernul pentru limitarea domeniului de aplicabilitate al OUG 20/2016

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a catalogat drept "inadmisibile şi regretabile" declaraţiile publice ale unor reprezentanţi ai puterii executive, în sensul că asociaţiile profesionale ale magistraţilor ar da o interpretare abuzivă şi inechitabilă dispoziţiilor OUG nr.20/2016.

1121 afișări
Imaginea articolului CSM: Declaraţiile unor reprezentanţi ai puterii executive pot genera o dispută nedorită. Inspecţia Judiciară critică Guvernul pentru limitarea domeniului de aplicabilitate al OUG 20/2016

CSM: Declaraţiile unor reprezentanţi ai puterii executive pot genera o dispută nedorită

"Apreciem ca inadmisibile şi regretabile declaraţiile publice ale unor reprezentanţi ai puterii executive în sensul că asociaţiile profesionale ale magistraţilor ar da o interpretare abuzivă şi inechitabilă dispoziţiilor OUG nr.20/2016. Reamintim că această interpretare a fost adoptată inclusiv de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi ordonatori principali şi secundari de credite din sistemul judiciar. Declaraţiile menţionate pot fi de natură a genera o dispută nedorită între magistraţi şi alte puteri ale statului", se arată într-un comunicat al Consiliului Superior al Magistraturii remis MEDIAFAX.

Reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii au anunţat că susţin în continuare necesitatea eliminării discrepanţelor salariale din cadrul sistemului judiciar.

"Plenul a recomandat ordonatorilor de credite ca în interpretarea acestor dispoziţii legale să aibă în vedere principiul de drept menţionat în expunerea de motive a OUG nr.20/2016 şi în cuprinsul art.31 din O.U.G. nr. 57/2015, aşa cum a fost modificată şi completată prin O.U.G nr. 20/2016, în sensul eliminării discrepanţelor salariale existente în sistemul judiciar, astfel încât personalul care beneficiază de aceleaşi condiţii să fie salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare din cadrul instituţiei sau autorităţii în care îşi desfăşoară activitatea", se mai arată în documentul citat.

CSM reaminteşte că, potrivit notei de fundamentare, scopul urmărit de ordonanţă a fost eliminarea, începând cu 1 august 2016, a unor disfuncţionalităţi salariale în sistemul public, respectiv eliminarea discrepanţelor salariale în rândul diverselor categorii sociale şi nu acordarea unor creşteri salariale.

Inspecţia Judiciară critică Executivul pentru limitarea domeniului de aplicabilitate al OUG 20/2016

Inspecţia Judiciară şi-a exprimat dezacordul faţă de modalitatea în care executivul a modificat OUG nr. 20/2016, "în sensul limitării domeniului de aplicabilitate, prin excluderea drepturilor salariale recunoscute", potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

"Judecătorii şi procurorii inspectori din cadrul Inspecţiei Judiciare îşi manifestă dezacordul faţă de modalitatea în care executivul, procedând la emiterea OUG nr. 43/2016, a înţeles să modifice OUG nr. 20/2016, în sensul limitării domeniului de aplicabilitate, prin excluderea drepturilor salariale recunoscute, în aplicarea legii, prin hotărâri judecătoreşti definitive/ irevocabile şi executorii", se arată în comunicatul de presă al Inspecţiei Judiciare remis MEDIAFAX.

Reprezentanţii Inspecţiei Judiciare transmit că o astfel de abordare este de natură să creeze un sentiment de insecuritate în rândul titularilor drepturilor recunoscute de instanţele de judecată, fiind pusă sub semnul întrebării însăşi prezumţia irefragabilă de adevăr a hotărârilor judecătoreşti.

"Problematica generată de emiterea actului normativ anterior menţionat este de interes major pentru toţi judecătorii şi procurorii sistemului judiciar, indiferent de palierele pe care aceştia îşi desfăşoară activitatea. Judecătorii şi procurorii inspectori judiciari reafirmă pe această cale că legalitatea şi autoritatea de lucru judecat sunt două dintre principiile fundamentale respectate cu consecvenţă în activitatea de inspecţie", se mai arată în documentul citat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici