Dăncilă răspunde scrisorii lui Timmermans: Ameninţarea cu articolul 7 mi se pare un lucru periculos

Premierul Viorica Dăncuilă a declarat miercuri, la Ploieşti, că gestul lui Frans Timmermans de a trimite scrisoarea Executivului a fost unul nepotrivit, în condiţiile în care Guvernul României nu a luat nicio decizie pe Justiţie că ”ameninţarea cu articolul 7 mi se pare un lucru periculos”.

1218 afișări
Imaginea articolului Dăncilă răspunde scrisorii lui Timmermans: Ameninţarea cu articolul 7 mi se pare un lucru periculos

Dăncilă, despre scrisoarea lui Timmermans: Ameninţarea cu articolul 7 mi se pare un lucru periculos

”Nu am răspuns încă dlui Frans Timmermans, dar pentru mine există o dezamăgire. Este pentru prima dată, în nouă ani cât am stat la Bruxelles în calitate de europarlamentar, am văzut multe comisii europene, dar niciodată... Mie mi se pare că acum se acţionează politic şi în momentul în care mai sunt două săptămâni până la alegeri să trimiţi o astfel de scrisoare guvernului României mi se pare nepotrivit”, a declarat Viorica Dăncilă.

Ea a precizat că Guvernul României nu a luat nicio decizie pe Justiţie.

”Deci nu se poate imputa guvernului României că a luat o decizie legată de ce se reproşează în scrisoare. Al doilea lucru, Parlamentul României este legislativul, este ales prin votul cetăţenilor. Este dreptul Parlamentului României să legifereze şi asta a făcut. Iar ca să ceri guvernului să vină să intervină pe legi pe care le-a dat parlamentul nu se poate, pentru că ştim că trebuie să avem separarea puterilor în stat. Faptul că vine cu acea ameninţare cu articolul 7 mi se pare un lucru periculos şi ridicarea MCV, dar în scrisoare mai vorbeşte dl prim-vicepreşedinte despre un mecanism care să se aplice României. Eu cred că despre acest mecanism am mai avut discuţii în cadrul Parlamentului European, pentru toate statele membre, pe criterii precise, pe criterii corecte, care să se aplice tuturor statelor. Tocmai vorbeam de dublu-standard şi vedem că acesta se încearcă să se aplice din nou României”, a adăugat premierul.

Dăncilă a mai afirmat că o să-i răspundă lui Frans Timmermans şi o să-i ceară tratament corect pentru România şi români.

”O să-i răspund dlui Timmermans şi o că cer ca ţara mea şi românii să fie trataţi în mod corect, ca şi ceilalţi cetăţeni din Uniunea Europeană. Mi se pare o abordare care nu este corectă. Noi şi aşa avem MCV pentru România şi Bulgaria. Croaţia, care a intrat în urma noastră, nu are mecanism”, a conchis Viorica Dăncilă.

Reacţia acesteia vine în contextul unei scrisori adresate autorităţilor române, în care Frans Timmermans avertizează cu un mecanism mai dur decât Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), dacă modificările aduse codurilor penale intră in vigoare. Acesta precizează că reprezentanţii Comisiei Europene au fost nevoiţi să revină în ultimele luni, la intervale frecvente, la chestiunea evoluţiilor privind statul de drept în România.

Scrisoarea este adresată preşedintelui Klaus Iohannis, preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintelui Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi premierului Viorica Dăncilă.

Potrivit sursei citate, Comisia Europeană va declanşa "Rule of law Framework", proces care va înlocui pentru un timp MCV, dacă ţara noastră adoptă alţi paşi negativi în domeniul judiciar, precum promulgarea ultimelor modificări aduse codurilor penale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici