Dâncu: Gestul de retragere a lui Năstase poate să fi aprins o formă de revoltă în partid

Unul din liderii "grupului de la Cluj", Vasile Dâncu, susţine că retragerea din cursa pentru şefia PSD a lui Adrian Năstase "poate să fi aprins o formă de revoltă în partid", iar dacă Cristian Diaconescu s-ar plasa în fruntea acestei mişcări, ar avea o şansă să câştige funcţia de preşedinte.

34 afișări
Imaginea articolului Dâncu: Gestul de retragere a lui Năstase poate să fi aprins o formă de revoltă în partid

Dâncu: Gestul de retragere a lui Năstase poate să fi aprins o formă de revoltă în partid (Imagine: Raul Ştef/Medifax Foto)

Dâncu a declarat că, din câte îl cunoaşte pe Năstase, acesta este un luptător şi nu ar fi renunţat la candidatură dacă nu ar fi avut un motiv serios.

"Adrian Năstase era destul de hotărât să candideze, nu a avut o candidatură conjucturală, a considerat că este o şansă pe care o are şi cred că a existat un motiv foarte serios care l-a împins să renunţe la candidatură. Participarea sa la Comitetul Executiv Naţional, unde a văzut că toate regulile se falsifică, că nu se respectă statutul şi că vom avea în loc de Congres un fel de carnaval, l-a făcut să nu participe la această farsă. Şi-a dat seama că actuala conducere încearcă să influenţeze Congresul, nu prin metode oneste, ci prin metode care sunt oarecum vecine cu fraudarea alegerilor. Altfel nu îmi închipui, pentru că Năstase este un luptător şi nu ar renunţa aşa uşor", a afirmat Dâncu.

Potrivit acestuia, retragerea lui Năstase ar putea fi o şansă pentru vicepreşedintele Cristian Diaconescu, dar dacă nu vor fi condiţii egale, "va fi favorizat numai Geoană, împreună cu Vanghelie şi gaşca lor".

"Nu este exclus ca gestul lui Năstase să fi aprins o formă de revoltă în partid, mi se pare că spirala tăcerii a depăşit cu mult limita admisă într-o societate liberă. Văd că nimeni nu vorbeşte, deşi se vorbeşte pe la colţuri, iar asta este reacţia publică a celor cărora nu le convine. Ar putea să se nască o reacţie în rândul membrilor PSD şi să ne trezim chiar şi cu alte candidaturi. Ar trebui să fie cineva care să meargă în fruntea acestei mişcări, să fie un lider al contestării. Dacă Diaconescu va face asta va fi ok şi cred că el va avea de câştigat, în condiţii normale, dacă nu se va falsifica votul direct la Congres. Dacă nu, s-ar putea să preia altcineva această ştafetă", a spus Vasile Dâncu.

Acesta a precizat că dacă Diaconescu ar încerca să fie mai activ, "ar putea să se pună în faţa acestei mişcări de contestare a membrilor simpli, care nu pot accepta astfel de aranjamente".

Dâncu a subliniat că dacă PSD mai are "un pic de vlagă", probabil se va naşte un astfel de lider, iar dacă nu, partidul va rămâne "condamnat".

Întrebat dacă după retragerea candidaturii lui Adrian Năstase, va mai participa ca delegat la Congresul PSD, Dâncu a răspuns că nu crede că va fi prezent la o "înscenare".

"Prezenţa noastră, a celor din Grupul de la Cluj la Congres, era legată de o anumită atitudine faţă de viitorul partidului. În condiţiile în care Clujul a fost umilit, nerespectându-se un criteriu serios pentru o normă de reprezentare şi în condiţiile în care ni se dă cel mai prost număr de delegaţi, nu cred că este normal să particip la o asemenea înscenare", a precizat Vasile Dâncu.

Acesta este de părere că dacă la Congres va câştiga "cuplul Vanghelie-Geoană", aceştia se "delegitimează singuri", iar PSD nu va mai constitui o alternativă la guvernare.

"Participarea oamenilor la Congres ar fi doar o chestiune de număr, nu una de calitate, pentru că, în aceste condiţii, Geoană şi Vanghelie pot să câştige, să pună mâna pe partid, dar din punctul de vedere al potenţialului public al partidului, ca alternativă la guvernare, nu cred că mai rămâne ceva viabil. Am senzaţia că ucid tot ceea ce ar însemna viitorul partidului ca alternativă. Mircea Geoană, împreună cu Marian Vanghelie, vor constitui o garanţie ca să nu mai câştigăm nici viitoarele alegeri generale sau locale", a spus Dâncu.

Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, a anunţat, luni, că a decis să nu mai candideze la funcţia de preşedinte al partidului, pentru că nu doreşte să participe la "un circ prost scris".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici