Deputaţii au aprobat înfiinţarea Institutului Levantului, iniţiativă susţinută de Emil Constantinescu

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, reexaminarea la cererea Preşedintelui României, a Legii privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, susţinută de fostul preşedinte Emil Constantinescu.

1557 afișări
Imaginea articolului Deputaţii au aprobat înfiinţarea Institutului Levantului, iniţiativă susţinută de Emil Constantinescu

Deputaţii au aprobat înfiinţarea Institutului Levantului, iniţiativă susţinută de Emil Constantinescu (Imagine: Mihai dăscălescu/ Mediafax Foto)

Legea prevede înfiinţarea Institutului Levantului ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, finanţată din venituri proprii şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului.

"Institutul se înfiinţează la data intrării în vigoare a legii, la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, urmând ca finanţarea cheltuielilor să se asigure de la bugetul de stat", potrivit unui amendament adus propus de deputatul ALDE Constantin Avram şi Comisia de cultură.

Institutul are ca obiect de activitate extinderea cercetărilor ştiinţifice asupra culturilor şi civilizaţiilor din spaţiul istoric al Levantului - Orientul Mijlociu, Nordul Africii, Balcani, Caucaz - leagănul religiilor abrahamice, al ştiinţelor, artei, culturii şi democraţiei; protejarea arealelor geologice, biologice, geografice şi arheologice reprezentative pentru patrimoniul cultural universal, de către comunităţile universitare în colaborare cu comunităţile locale, prin extinderea în această regiune a reţelelor de geo-parcuri recunoscute de UNESCO; promovarea dialogului dintre popoarele din spaţiul istoric al Levantului în vederea creării unei culturi a păcii prin dialog între mediul academic, liderii religioşi şi tânăra generaţie, potrivit proiectului de lege.

Conform cererii de reexaminare trimisă de preşedintele Klaus Iohannis, în forma transmisă la promulgare Legea privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului necesită reanalizarea conţinutului normativ sub aspectul organizării şi funcţionării institutului, a categoriilor de personal ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestuia, a raporturilor funcţionale cu Senatul, precum şi cu privire la patrimoniul şi modul în care institutul gestionează fondurile publice care urmează a-i fi atribuite.

USR, PMP s-au împotrivit, în plen, aprobării proiectului de lege care prevede înfiinţarea Institutului Levantului.

Deputatul PNL Andrei Gheorghe a susţinut, în schimb, că institutul va avea o reală utilitate publică şi nu va fi o simplă sinecură creată special pentru a satisface nevoile unei persoane sau ale unui grup de persoane.

La dezbaterea legii în comisia de specialitate a participat, în calitate de invitat, fostul preşedinte al României în perioada 1996-2000, Emil Constantinescu.

Cererea de reexaminare a fost aprobată cu 212 voturi pentru, 41 împotrivă şi 18 abţineri reexaminarea,

Camera Deputaţilor este for decizional.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici