Prima pagină » Politic » Raport îngrijorător al Institutului „Elie Wiesel” privind monitorizarea antisemitismului: O treime dintre parlamentari sunt în partide care își asumă valori de extremă dreapta

Raport îngrijorător al Institutului „Elie Wiesel” privind monitorizarea antisemitismului: O treime dintre parlamentari sunt în partide care își asumă valori de extremă dreapta

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a publicat, miercuri, cel de-al șaselea raport anual de monitorizare a antisemitismului și manifestărilor de negare sau relativizare a Holocaustului și promovare a cultului unor criminali de război.
Raport îngrijorător al Institutului „Elie Wiesel” privind monitorizarea antisemitismului: O treime dintre parlamentari sunt în partide care își asumă valori de extremă dreapta
Sursa foto: Andreea Alexandru/Mediafax Foto
Diana Nunuț
16 iul. 2025, 14:01, Politic

Raportul publicat miercuri are la bază o monitorizare realizată în anul electoral 2024-2025, iar rezultatele sunt îngrijorătoare și evidențiază o creștere fără precedent a extremismului de dreapta.

Raportul menționează faptul că turul I al alegerilor prezidențiale, din noiembrie 2024, a fost câștigat de un candidat independent extremist de dreapta, suveranist, prolegionar, pro-Antonescu și pro-Putin. De asemenea, rezultatele monitorizării arată că o treime dintre cei aleși în urma parlamentarelor sunt afiliați la partide politice care își asumă valori de extremă dreapta.

În plus, Institutul subliniază că printre acești parlamentari se află figuri care au sistematic luări de poziție cu caracter antisemit sau fac apologia unor criminali de război sau figuri centrale ale fascismul românesc interbelic.

În perioada 2024-2025, raportul a constatat că acțiunile de vandalizare și inscripțiile grafice stradale cu simboluri și mesaje legionare, neo-naziste și antisemite s-au înmulțit. Printre acestea se află vandalizarea cimitirului evreiesc din Bacău; în interiorul unei garnituri de metrou inscripția „Moarte jidanilor. Heil Hitler”; municipii precum București, Cluj-Napoca, Timișoara au străzi cu denumiri care intră sub incidența legislației.

TikTok, rețeaua socială cea mai populată cu mesaje antisemite

Raportul Institutului mai menționează că mesajele instigatoare la violență și exterminare au fost distribuite pe diferite canale online. În acest caz, în urma monitorizării, s-a constatat că multe dintre astfel de articole au fost editate de publicații extremiste. În plus, TikTok a fost rețeaua socială cea mai populată cu mesaje antisemite în perioada analizată.

Pe rețelele sociale și în subsolul comentariilor website-urilor cu conținut de extremă dreapta s-a constatat o radicalizare a mesajelor, care sunt fie adresate generic evreilor sau „sioniștilor”, fie țintesc anumite persoane cu sau fără origini evreiești, dar asociate în mod fals.

Un alt aspect menționat în raport este nivelul de ură și agresivitate față de minorități. Acesta a crescut simțitor în perioada alegerilor parlamentare și prezidențiale, când mesajele de amenințare au vizat comunitatea evreiască, cea rromă și LGBTQ+, precum și jurnaliști sau cercetători care au relatat despre manifestări și grupări extremiste.

Raportul detaliat al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” poate fi citit AICI.