Diaconescu: Susţinerea lui Orban trebuia negociată în PE. Atitudinea frustrată, supărată, ciudoasă nu ajută la nimic

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a declarat, joi, că susţinerea lui Leonard Orban pentru postul de la Curtea Europeană de Audit trebuia negociată în PE, el arătând că atitudinea "ciudoasă" nu ajută la nimic.

824 afișări
Imaginea articolului Diaconescu: Susţinerea lui Orban trebuia negociată în PE. Atitudinea frustrată, supărată, ciudoasă nu ajută la nimic

Cristian Diaconescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Nu poţi într-o zi în Parlamentul European să insulţi un comisar european, după care a doua zi să te îndrepţi către susţinerea unei candidaturi într-un post destul de relevant. Este o chestiune de bun simţ!", mai declară Diaconescu pentru RFI.

"Această temă a intrat deja într-o dezbatere polarizată politic, aşa cum am fost obişnuiţi nu numai pe plan intern, ci şi pe plan internaţional, ceea ce după părerea mea nu este un semnal foarte bun. Oricum, bilanţul european al României nu este deloc strălucit la această oră, pentru că am oferit ocazia de a se pune în discuţie statul de drept, independenţa justiţiei în România, s-au produs disfuncţii ridicole, după părerea mea, pe participarea la reuniunile de la Bruxelles, perspectiva aderării la Schengen este cea pe care o cunoaşteţi, fondurile europene se apropie de blocaj total pe patru sau cinci capitole", a arătat consilierul prezidenţial.

El spune că susţinerea pentru Orban ar fi trebuit negociată în PE.

"România se află într-un echilibru instabil. Iată că o propunere care ar fi trebuit să fie negociată la nivelul Parlamentului European este respinsă şi n-aş merge repede pe argumentaţia familiilor. Familiile europene vor exista şi vor avea lideri europeni extrem de importanţi. Noi avem tot interesul de asemenea să avem o reprezentare de nivel, cu oameni pregătiţi profesional în toate structurile europene. Dreptul familiilor europene de a decide într-o formă sau alta este suveran şi, evident, greu contestabil. Trebuie să plecăm de la această realitate, pentru că atitudinea frustrată, supărată, ciudoasă acasă nu ajută la nimic, nu face decât eventual să ne coboare şi mai jos în ridicol", a adăugat Diaconescu.

În opinia sa, ar fi trebuit să existe un demers cât se poate de bine conturat şi în interes naţional pentru ca o astfel de candidatură să fie susţinută de toate familiile.

"Nu poţi într-o zi în Parlamentul European să insulţi un comisar european, după care a doua zi să te îndrepţi către susţinerea unei candidaturi într-un post destul de relevant. Este o chestiune de bun simţ!", continuă consilierul prezidenţial.

"Din această perspectivă şi considerându-se probabil şi anumite aspecte legate de o oarecare distanţă între pregătirea - în altă ordine de idei excepţională - a domnului Orban şi mandatul funcţiei pe care urmează s-o îndeplinească, deci din convergenţa acestor factori, a apărut această decizie, care nu ne bucură sub nici o formă", conchide Diaconescu.

Orban a primit aviz negativ, miercuri seară, la Comisia de Control Bugetar din PE pentru postul de la Curtea Europeană de Audit, el primit 14 voturi "împotrivă" şi 12 voturi "pentru".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici