DOCUMENT Ce prevede pactul politic al USR-PLUS, propus partidelor şi şefului statului, pentru declanşarea alegerilor anticipate

Pactul propus luni de USR-PLUS prevede angajamentul preşedintelui şi al partidelor politice, în afară de PSD, de a declanşa alegeri anticipate până în iunie 2020. Totodată, semnatarii pactului se vor angaja să voteze moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD.

957 afișări
Imaginea articolului DOCUMENT Ce prevede pactul politic al USR-PLUS, propus partidelor şi şefului statului, pentru declanşarea alegerilor anticipate

DOCUMENT Ce prevede pactul politic al USR-PLUS pentru declanşarea alegerilor anticipate

„Noi, preşedintele României, PNL, Alianţa USR PLUS, ALDE, UDMR, PMP, Grupul minorităţilor naţionale şi Pro România, ne angajăm, prin semnarea acestui pact, să declanşăm alegeri anticipate cel mai târziu în iunie 2020, odată cu alegerile locale. Cei 261 de senatori şi deputaţi ai partidelor noastre, care reprezintă majoritatea în Parlament, se obligă să urmeze toţi paşii prevăzuţi în acest pact, în termenele constituţionale, cu obiectivul de a organiza alegeri anticipate odată cu alegerile locale, în virtutea responsabilităţii faţă de România şi a reprezentării intereselor cetăţenilor care în 26 mai şi-au exprimat neîncrederea în partidul de guvernământ”, se arată în textul pactului politic şi parlamentar pentru declanşarea alegerilor anticipate.

Alianţa USR-PLUS precizează în documentul citat că România a ajuns după trei ani de guvernare PSD să aibă cea mai vulnerabilă economie din UE.

„Organizarea alegerilor anticipate este astăzi imperativă pentru a scoate România din criza politică şi morală şi constatând următoarele: Guvernul condus de Viorica Dăncilă nu mai are majoritate în Parlament şi refuză să demisioneze. Din cauza luptelor interne pentru putere, PSD a generat trei crize guvernamentale majore, cu schimbarea a doi prim-miniştri şi înlocuirea a 80 de miniştri, ceea ce a condus la o instabilitate fără precedent a administraţiei centrale. România a ajuns după trei ani de guvernare PSD să fie cea mai vulnerabilă economie din Uniunea Europeană, în situaţia unei crize economice. Guvernul Dăncilă şi PSD continuă încercările de subordonare a Justiţiei şi refuză să abroge legea privind recursul compensatoriu care pune în pericol siguranţa şi viaţa cetăţenilor României”, se mai arată în textul pactului USR-PLUS.

Semnatarii pactului se vor angaja să voteze moţiunea de cenzură şi să retragă încrederea în Guvern.

„Noi, semnatarii acestui pact ne angajăm să: Semnăm şi votăm moţiunea de cenzură care să ducă la retragerea încrederii în Guvern şi demiterea acestuia în conformitate cu Articolul 113 din Constituţia României: (1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Potrivit articolului 110 alineat (4): Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”, subliniază USR-PLUS.

Pactul prevede şi angajamente ale preşedintelui Klaus Iohannis:

„Preşedintele României se angajează să înainteze Parlamentului două propuneri de învestitură, iar parlamentarii partidelor semnatare se angajează să respingă cele două solicitări de învestitură în condiţiile articolului 89 alineat (1) privind Dizolvarea Parlamentului din Constituţia
României care prevede: (1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de investitură”, potrivit pactului USR-PLUS.

Totodată, „viitorul preşedinte al României se angajează să dizolve Parlamentul pe 6 martie 2020 pentru ca alegerile anticipate să poată fi organizate cel mai târziu odată cu alegerile locale din iunie 2020, în temeiul articolului 63 alineat (2)”.

„(2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului. Conştienţi de răspunderea cu care am fost învestiţi de cetăţeni, noi semnatarii acestui Pact considerăm că această criză politică, guvernamentală, morală şi economică generată de partidul de guvernământ nu mai poate continua fără să pună în pericol interesele românilor. Anexăm prezentului Pact semnăturile celor 261 de parlamentari care reprezintă majoritatea în Parlamentului României”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici