Dosarul mitei de la PSD Arad. Mihai Fifor şi Răzvan Cuc, chemaţi pentru audieri la DNA Timişoara / Fostul premier: Oricât ar încerca să se ajungă la Viorica Dăncilă, nu se va ajunge

Fostul ministu al Transporturilor, Răzvan Cuc, audiat vineri la DNA Timişoara în dosarul mitei de la PSD Arad, a spus, la ieşire, că nu are „nicio treabă cu subiectul menţionat”. Totodată, fostul ministru de Interne Mihai Fifor a ajuns vineri dimineaţa la DNA Timişoara, acesta anunţând că a fost citat în calitate de martor.

4381 afișări
Imaginea articolului Dosarul mitei de la PSD Arad. Mihai Fifor şi Răzvan Cuc, chemaţi pentru audieri la DNA Timişoara / Fostul premier: Oricât ar încerca să se ajungă la Viorica Dăncilă, nu se va ajunge

Dosarul mitei de la PSD Arad | Mihai Fifor şi Răzvan Cuc, chemaţi pentru audieri la DNA Timişoara

„Eu cred că am lămurit situaţia vis-a-vis de ceea ce a apărut în presă. Nu am nicio treabă cu subiectul menţionat. Nişte oameni probabil s-au folosit de numele meu şi de funcţia pe care o aveam în acel moment. Am venit, am dat declaraţii, dacă e nevoie voi reveni. Şi cam atât”, a spus Cuc.

Întrebat dacă ştia de luptele politice din interiorul PSD pentru numirea pe funcţie a unor directori de la DRDP Timişoara, Cuc a răspuns: „Haideţi să nu extrapolăm. Pe mine m-a interesat în timpul mandatului să merg pe şantier şi să îmi fac treaba. Nu m-a interesat să fac niciun alt fel de numiri. Din câte ştiu eu, din ce s-au făcut numiri în cadrul campaniilor - vorbesc de directori generali - s-au făcut conform Ordonanţei 109. În rest, directorii din cadrul regionalelor au avut autonomia de a-şi face angajările şi echipele”.

 

Întrebat, de asemenea, dacă ştie cine i-a folosit numele, Cuc a spus că din ce a citit în presă „probabil mai multe persoane care aşa au simţit, să se laude cu faptul că l-ar cunoaşte.

Dosarul mitei de la PSD Arad. Mihai Fifor şi Răzvan Cuc, chemaţi pentru audieri la DNA Timişoara

Fostul ministu al Transporturilor, Răzvan Cuc, a ajuns la DNA Timişoara, pentru a fi audiat. Surse judiciare spun că fostul ministru a fost citat în calitate de martor în dosarul mitei de la PSD Arad.

Întrebat la intrarea în sediul DNA Timişoara de ce l-au chemat procurorii, Răzvan Cuc a răspuns: „Nu ştiu, acuma vedem, după ce intru”.

Apoi, Cuc a adăugat: „Ce a fost promovat în presă aia ştiu şi eu”, fără să dea alte declaraţii sau să precizeze în ce calitate a fost citat la DNA.

Dăncilă: Oricât ar încerca să se ajungă la Viorica Dăncilă, nu se va ajunge

Fostul premier Viorica Dăncilă a declarat, vineri, referitor la cazurile de mită de la PSD Arad, că nu este implicată şi că ”oricât ar încerca să se ajungă la Viorica Dăncilă, nu se va ajunge, fiindcă a fost şi rămâne un om foarte corect”.

”Oricât ar încerca să se ajungă la Viorica Dăncilă, nu se va ajunge, fiindcă Viorica Dăncilă a fost şi rămâne un om foarte corect”, a declarat fostul premier.

Ea a mai spus că nu are nicio implicare în acest dosar.

”În primul rând, nu cunosc pe nimeni de acolo, nici pe actualul şef, nici pe cine trebuia să fie. La prim-ministru nu vin astfel de lucruri. Cineva poate să spune... Sunt oameni mai bine intenţionaţi sau mai rău intenţionaţi. Eu vă garantez, îmi doresc ca acest dosar să se termine cât mai repede, nu am nicio implicare Eu îmi doresc să se soluţioneze cât mai repede acest dosar. Nu am niciun fel de implicare. (...) Nu a ajuns la prim-ministru ca cineva să fie numit”, a adăugat Dăncilă.

Reacţia lui Mihai Fifor, după ce a fost chemat ca martor la audieri

Fostul ministru de Interne Mihai Fifor, audiat vineri la DNA Timişoara în dosarul mitei de la PSD Arad, a declarat la ieşire că nu are cunoştinţă despre ceea ce s-a întâmplat în acest dosar.

„Am fost citat astăzi la DNA în calitate de martor în cazul de la Arad. Era absolut firesc să răspund solicitărilor procurorului de caz pentru că nu am avut niciodată nimic de ascuns. Întotdeauna am fost un om care a respectat legea şi întotdeauna am spus că dacă vreodată este nevoie fără niciun fel de problemă mă pun la dispoziţia organelor de cercetare. Vreau să spun cu toată fermitatea că nu am cunoştinţă de ceea ce s-a întâmplat în acest dosar. Am văzut în presă. Sunt lucruri pe care nu pot decât să le dezavuez la modul cel mai ferm”, a spus Fifor la ieşirea din sediul DNA Timişoara.

Fostul ministru a adăugat că a încercat de-a lungul carierei sale să respecte legea şi rămâne în continuare ferm în a susţine aceste lucruri: „sprijin fără niciun fel de rezervă activitatea instituţiilor abilitate, pentru că eu cred că este foarte important ca lucrurile să fie analizate şi lămurite”.

Întrebat de ziarişti dacă Emilian Pintea, un fost şef de cabinet al său, i-a cerut vreodată ceva legat de DRDP Timişoara, în condiţiile în care numele acestuia ar apărea în discuţii, Fifor a răspuns: „Nu, niciodată nu mi-a cerut cineva să îmi exercit influenţa sau autoritatea în favoarea cuiva pentru angajări sau pentru orice fel de altă problemă”.

Dosarul mitei de la PSD Arad. Mihai Fifor este audiat la DNA Timişoara ca martor 

Fostul ministru de Interne Mihai Fifor a ajuns vineri dimineaţa la DNA Timişoara, acesta anunţând că a fost citat în calitate de martor în dosarul mitei de la PSD Arad. 

"Sunt invitat în calitate de martor. Ne daţi voie? O să facem declaraţii la ieşire", a spus Mihai Fifor, la intrarea în sediul DNA Timişoara .

În acest dosar, în care sunt cercetaţi şi trei parlamentari PSD, au fost reţinute iniţial opt persoane, printre care şi şeful Direcţiei Regionale de Drumuri Timişoara, Cristian Ispravnic, însă, ulterior, au fost eliberate de către judecători. Ispravnic a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Procurorii DNA îl acuză pe şeful Direcţiei Regionale de Drumuri Timişoara de 9 infracţiuni de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, 5 infracţiuni de luare de mită, 5 de abuz în serviciu şi de complicitate la folosirea influenţei sau autorităţii. În acest caz sunt cercetaţi şi alţi angajaţi ai DRDP Timişoara.

În acest dosar sunt cercetaţi şi doi deputaţi PSD, Dorel Căprar şi Florin Tripa, dar şi senatorul PSD Ioan Narcis Chisăliţă.

Potrivit procurorilor, persoanele cu funcţii de conducere ofereau protecţie controlorilor de trafic contra unor sume de bani. „În cadrul unor agenţii de control şi încasare situate în punctele de trecere a frontierei ar fi existat obiceiul ca funcţionarii care îşi desfăşoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale şi sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata şi aplica anumite sancţiuni acestora. Spre exemplu, pentru a oferi <protecţie>, în perioada 2016-noiembrie 2019, inculpata Miuţescu Elisabeta ar fi pretins şi primit de la o persoană având funcţia de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro”, se arată în comunicatul DNA.

De asemenea, conform procurorilor, angajările pe posturi de controlori de trafic în cadrul DRDP Timişoara s-ar fi făcut prin fraudarea concursului. „De menţionat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaţilor, urmând ca decizia finală să îi aparţină suspectului Căprar Dorel Gheorghe”, mai spus procuroii DNA.

Procurorii mai susţin că şefii din cadrul DRDP Timişoara sau din alte instituţii locale sau regionale, susţinuţi de partid în funcţii, „ar fi avut obligaţia de a plăti o taxă lunară la casieria organizaţiei judeţene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcţia deţinută”. „Distinct de aceste sume lunare, persoanele cu funcţii de conducere susţinute în acele funcţii de partid ar fi avut obligaţia de a plăti şi alte sume de bani, raportat la necesităţile de moment şi solicitările persoanelor cu funcţii de conducere din partid, identificându-se o asemenea situaţie când suspectul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins şi primit suma de 4.500 de lei de la inculpaţii Horgea Cristian, Lucaciu Mircea şi suspectul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegaţii din Japonia”, mai arată procurorii în comuncat.

Tot în acest dosar, fosta şefă a ISJ Arad este cercetată pentru abuz în serviciu, după ce ar fi dispus „din considerente politice şi cu încălcarea Legii educaţiei naţionale, eliberarea din funcţie a unui inspector şcolar pentru criticile aduse partidului”.

În acest dosar, procurorii DNA şi ofiţerii DGA au făcut luni mai multe percheziţii, inclusiv la sediul PSD Arad.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici