Dragnea admite că abordarea USL faţă de regionalizare e diferită: În 2014 pregătim regionalizarea

Vicepremierul Liviu Dragnea a admis, joi, că abordarea USL faţă de regionalizare este diferită în acest moment faţă de cea de la începutul anului, el arătând că în noua viziune a USL anul 2014 va fi folosit pentru a crea un cadru instituţional al regionalizării în limitele în vigoare în prezent.

1035 afișări
Imaginea articolului Dragnea admite că abordarea USL faţă de regionalizare e diferită: În 2014 pregătim regionalizarea

Dragnea admite că abordarea USL faţă de regionalizare e diferită: În 2014 pregătim regionalizarea (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Dragnea a precizat că proiectul regionalizării nu este stopat, ci continuă.

"Vreau să vorbesc puţin şi despre posibila nouă organizare teritorială a României, respectiv regionalizarea administrativă, proiect care a început, care nu e stopat, dimpotrivă, el continuă", a spus Dragnea, în deschiderea unui seminar pe tema dezvoltării regionale.

El a spus că, din cauza disputelor pe Legea referendumului, regionalizarea trebuie să mai aştepte un an cel puţin.

"Din cauza disputelor pe marginea Legii referendumului, de care depinde modificarea Constituţiei, lege care nu e în vigoare încă, nu e promulgată, lege pe care Curtea ne-a transmis că o consideră constituţională abia după un an de la intrarea în vigoare, nu putem discuta de posibilitatea înfiinţării unor regiuni, pentru că nu avem această noţiune în Consittuţie. Deci trebuie să aşteptăm cel puţin un an, un an şi ceva începând din acest moment", a precizat Dragnea.

El a admis, însă, că abordarea USL faţă de regionalizare este diferită în acest moment faţă de cea de la începutul anului.

"Dar, spre deosebire de momentul iniţial, când hotărâsem ca finalul acestui an să permită modificarea Constituţiei generând înfiinţarea regiunilor administrative, acum abordarea noastră e puţin diferită, în sensul că vom folosi anul viitor pentru a crea un cadru instituţional în cadrul limitelor legale pe care le avem în vigoare în prezent", a spus Dragnea.

El a precizat că USL doreşte să sporească "puţin" competenţele actualelor Consilii de Dezvoltare Regională (CDR) pentru a crea instituţii regionale care să poată să devină un fel de interfaţă între actualele CDR, Agenţii de Dezvoltare Regională (ADR) şi ministere.

"Intenţionăm ca începând cu 2014 fiecare investiţie pe care un minister vrea să o dezvolte într-o regiune de dezvoltare să fie realizată după o cosultare atât a strategiei de dezvoltare regională din regiunea respectivă, cât şi printr-o colaborare cu acele CDR care sunt formate din reprezentanţii tuturor aleşilor locali", a spus Dragnea.

El şi-a exprimat speranţa ca anul 2014 să fie anul de pregătire a viitoarei regionalizări administrative.

"Sper ca până la urmă tot răul să fie spre bine şi anul viitor să fie anul în care toate instituţiile publice, toţi actorii locali, toţi funcţionarii să începem să învăţăm să gândim regional, să creăm cadrul insittuţional şi anul 2014 să fie anul de pregătire a viitoarei regionalizări administrative", a spus Dragnea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici