Dragnea: Nu suntem de acord ca salariul minim să nu crească, Guvernul să ia rapid o decizie. Tăierea fondurilor pentru biserici, o idee total greşită

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că formaţiunea sa nu este de acord ca salariul minim să nu crească şi că Guvernul trebuie să grăbească luarea unei decizii astfel încât cel târziu la începutul lunii februarie să se "dumirească" la ce nivel va creşte salariul minim.

1281 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Nu suntem de acord ca salariul minim să nu crească, Guvernul să ia rapid o decizie. Tăierea fondurilor pentru biserici, o idee total greşită

Dragnea, despre tăierea fondurilor pentru biserici: Nu susţinem abordarea, Guvernul să fie mai atent. PSD va depune un număr redus de amendamente la buget (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Întrebat dacă amânarea creşterii salariului minim la 1.200 de lei este un "impediment" în calea votării bugetului pe 2016 în Parlament, Dragnea a spus că adevărata problemă este "comunicarea greşită pe care a avut-o ministrul de Finanţe".

"Au spus că au nevoie de un studiu de impact asupra nivelului până la care să se mărească salariul minim şi asupra calendarului de implementare. Nu suntem de acord ca salariul minim din România să nu se mărească, sub nicio formă", a afirmat liderul PSD.

Acesta a afirmat că Executivul trebuie să ia rapid o decizie şi să decidă care este intervalul în care vrea să finalizeze studiul de impact asupra creşterii salariului minim, astfel încât cel mai târziu în primăvară să fie aplicată măsura. Mai mult, Dragnea a afirmat că există deja un studiu pe această temă lăsat la Ministerul Muncii, după ce FMI a solicitat, în vara acestui an, detalii cu privire la creşterea salariului minim.

"Până la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, poate să fie suficient timp până când să se dumirească până la ce nivel de salariu minim - poate vor să-l mărească peste 1.200", a spus Dragnea, afirmând că măsura nu ar afecta bugetul de stat, având în vedere că nu mai există decât în mediul privat salarii de sub 1.200 de lei.

Salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie, de la 1.050 lei la 1.200 lei, întrucât este nevoie de un studiu de impact al acestei creşteri asupra competitivităţii României şi al mediului privat, unde este posibilă o migrare spre economia gri sau neagră, a anunţat, vineri, ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

"Pe salariul minim vom analiza impactul creşterii şi, eventual, vom recomanda ce creşteri pot avea loc. Dar acest studiu trebuie să fie într-adevăr foarte serios, nu-l facem peste noapte. Din câte ştiu, şi alte instituţii europene fac un studiu similar, pentru că această măsură poate afecta semnificativ competitivitatea României", a spus Dragu.

Liderii confederaţiilor sindicale "Cartel Alfa", BNS, CNSLR Frăţia, Meridian şi CSDR arată, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Dacian Cioloş, că au fost surprinşi de anunţul ministrului Finanţelor privind intenţia de îngheţare a salariului minim garantat în plată de la 1 ianuarie 2016 şi îi solicită premierului Dacian Cioloş să convoace de urgenţă Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, pe tema bugetului de stat pe anul viitor.

Dragnea, despre tăierea fondurilor pentru biserici: Nu susţinem abordarea, Guvernul să fie mai atent

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că social-democraţii nu susţin abordarea Guvernului de a tăia fondurile pentru infrastructura religioasă, atenţionând Executivul să fie mai atent la comunicare şi să analizeze mai bine înainte de a se "repezi" cu anunţuri.

"Eu cred că actualul Guvern de tehnocraţi ar trebui să fie mult mai atent la comunicare şi să analizeze mult mai bine atunci când se reped cu anunţul unor decizii care pot fi considerate brutale. (...) Noi nu susţinem ideea în care nu se mai acordă bani pentru infrastructura religioasă, pentru că este o idee profund greşită, care nu ajută pe nimeni", a afirmat preşedintele PSD.

În ceea ce priveşte Catedrala Mânturii Neamului, Dragnea a afirmat că această clădire va fi una "multifuncţională", unde nu se vor oficia doar slujbe, ci vor fi amenajate şi spaţii culturale, cantine pentru săraci, dar şi spaţii de învăţământ, astfel încât aceasta este o investiţie necesară.

Dragnea a subliniat astfel că PSD se opune tăierii fondurilor pentru biserici. "Nu susţinem tipul acesta de abordare, atât de radicală", a adăugat liderul PSD.

Dragnea: PSD va depune un număr redus de amendamente la buget, fără să afecteze sursele de finanţare

Social-democraţii vor depune un număr limitat de amendamente la proiectul de bugat, doar dacă va fi necesar şi fără a afecta sursele de finanţare, având în vedere că proiectul este în mare parte cel al Guvernului Ponta, a declarat, luni, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

"Am convenit ca orice coleg care intenţionează, după ce studiază proiectul de lege, să depună vreun amendament să discutăm în grup şi să decidem dacă acel amendament se justifică sau nu. Vorbim nu de amendamente cu miile, ci vorbim, dacă va fi cazul, de amendamente importante, care nu afectează neapărat sursele financiare", a spus Dragnea.

Liderul PSD a precizat că, în mare parte, proiectul de buget este cel "lăsat" de Victor Ponta, astfel încât nu va fi nevoie de amendamente pe fond.

"Trebuie să ne uităm cu atenţie dacă noi depunem amendamente pe acest proiect de buget, dar nu înseamnă că nu este posibil să le depunem", a adăugat Dragnea.

Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic a anunţat că organizează, miercuri, o dezbatere publică despre structura şi priorităţile proiectului de buget pe 2016, la întâlnirea de la Palatul Victoria urmând să participe miniştrii, reprezentanţi ai unor ONG-uri şi cetăţeni interesaţi.

Proiectul de buget urmează să fie adoptat cel mai probabil în următoarea şedinţă de Guvern, care va avea loc în această săptămână, potrivit premierului Dacian Cioloş.

După adoptare, proiectul de buget va fi transmis Parlamentului, iar senatorii şi deputaţii vor avea un termen de câteva zile pentru a depune amendamente, urmând ca apoi acestea să fie discutate în comisiile de specialitate ale Parlamentui. Ultimul pas, înainte de adoptare, va fi dezbaterea bugetului în ansamblu în Comisiile reunite de buget-finanţe, care vor lua decizia finală cu privire la fiecare amendament depus de către aleşi.

În 2016, Guvernul nu intenţionează să aloce niciun leu pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea de biserici existente, conform proiectului de buget pe 2016 prezentat vineri seară de Ministerul Finanţelor şi lansat în dezbatere publică. Măsura vine după ce, în 2014 şi 2015, Guvernul condus de Victor Ponta a alocat în total 325 milioane de lei (peste 72 de milioane de euro) pentru biserici.

Secretariatul de Stat pentru Culte, din subordinea Secretariatului General al Guvernului, are prevăzut 0 lei la bugetul pe 2016 pentru acest capitol de construire şi modernizare a bisericilor, inclusiv pentru sprijinirea activităţilor şi funcţionării bisericilor. În 2014, acest capitol bugetar beneficiase de 148 milioane de lei, iar în 2015, de 177 milioane de lei. Pentru 2017, este previzionată o alocare bugetară mult mai mică, de doar 12 milioane de lei.

Sâmbătă dimineaţă, întrebat ce le transmite celor care spun că biserica ar putea fi un bun Moş Nicolae pentru bugetul de stat, Patriarhul Daniel a răspuns: "Da, noi am spus de mai multe ori că suntem de acord nu numai să impoziteze veniturile, ci să şi renunţăm la salariile de la stat dacă ni se dă înapoi ceea ce în mod abuziv a luat statul ca proprietăţi".

Patriarhul Daniel a mai spus că Biserica Ortodoxă Română nu vrea să stea "cu mâna întinsă la stat tot timpul", dar trebuie ca statul să dea înapoi ceea ce a fost luat de la Biserică.

Duminică, Guvernul a anunţat că premierul Dacian Cioloş a avut o discuţie cu Patriarhul Daniel, în care l-a asigurat că va finanţa proiectele de investiţii importante ale BOR şi că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziţie resurse financiare, "în funcţie de posibilităţi", pentru lăcaşele de cult în construcţie.

De asemenea, Executivul a anunţat că bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creştere faţă de acest an atât în ceea ce priveşte personalul clerical, cât şi cel neclerical.

"Discuţia a scos încă o dată în evidenţă buna înţelegere pe care Patriarhia o are în legătură cu situaţia financiar bugetară prin care trece România. Bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creştere faţă de anul precedent atât în ceea ce priveşte personalul clerical cât şi cel neclerical, ca o recunoaştere a rolului social important pe care reprezentanţii cultelor îl au în societate, rolul Bisericii Ortodoxe fiind, desigur, fundamental din acestă perspectivă", se menţiona într-un comunicat de presă al Guvernului.

La rândul său, Ministerul Finanţelor a precizat că anul viitor contribuţia statului la salarizarea personalului clerical va creşte la 315,1 milioane lei, de la 278,3 milioane lei în 2015, iar cea pentru sprijinirea aşezămintelor religioase româneşti din afara graniţelor va urca de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane lei.

"Proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creştere a salariilor acordate personalului clerical şi neclerical. În cazul personalului clerical, contribuţia statului la salarizarea personalului de cult creste de la 278,3 milioane lei anul acesta la peste 315,1 milioane lei în anul 2016. În cazul personalului neclerical, contribuţia statului prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată pentru salarizarea personalului neclerical a crescut cu 54,9% faţă de anul 2015, de la 188,9 milioane lei la 292,7 milioane lei în anul 2016", arăta Ministerul Finanţelor Publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici