ZIUA MARINEI - Mircea Duşa: Forţele navale reprezintă un corp de elită al armatei - GALERIE FOTO

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a spus, joi, la manifestările organizate de Ziua Marinei Române pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanţa, la care asistă câteva mii de persoane, că forţele navale reprezintă un corp de elită al armatei, care îşi execută cu profesionalism misiunile.

388 afișări
Imaginea articolului ZIUA MARINEI - Mircea Duşa: Forţele navale reprezintă un corp de elită al armatei - GALERIE FOTO

Mircea Dusa (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Manifestările organizate de Ziua Marinei Române pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanţa au început la ora 10.00, când ministrul Apărării a fost întâmpinat de garda de onoare, după care a fost ridicat pavilionul la catargul din dreptul Comandamentului Flotei.

GALERIE FOTO

"Forţele navale reprezintă şi astăzi un corp de elită al armatei române, un adevărat ambasador al ţării noastre, de care suntem mândri şi care ne reprezintă cu cinste şi profesionalism în lume. Avem şansa de a vă instrui în cadrul unui structuri moderne, flexibile şi extrem de dinamice. Forţele navale române au capacitatea de apăra intresele naţionale ale României pe mare şi pe Dunăre şi execută cu succes misiunile maritime de apărare colectivă asumate de ţara noastră ca membru al Alianţei Nord Atlantice", a spus ministrul în discursul său.

El a mai precizat că Forţele Navale au fost înfiinţate odată cu făurirea României moderne, iar "marinarii militari au scris pagini glorioase în istoria ţării".

"Forţele Navale au fost înfiinţate odată cu făurirea României moderne, când au primit misiunea de a apăra graniţele de apă ale ţării, fie că vorbim de cele de pe Marea Neagră sau de pe fluviu. Marinarii militari au scris de atunci pagini glorioase în istoria ţării, jertfindu-se eroic sub faldurile drapelului tricolor. Sunt mândru că astăzi a fost înălţat la catarg unul dintre cele mai mari drapele", a mai afirmat ministrul Apărării.

Mircea Duşă le-a cerut militarilor să rămână la fel de motivaţi deoarece agenda internaţională a forţelor navale rămâne încărcată.

El a amintit apoi că flotila de pe fregată a participat la mai multe misiuni în cadrul operaţiilor sub comandă NATO sau UE în Marea Mediterană şi în Oceanul Indian. De asemenea, ministrul a remarcat şi rezultatele obţinute pe timpul marşurilor de pe nava de transport Albatros şi de nava şcoală Mircea, dar şi de personalul participant la exerciţiile regionale şi antrenamentele cu nave ale statelor membre NATO şi partenere.

"Facem eforturi importante pentru continuarea procesului de modernizare a tehnicii şi mijloacelor de luptă la cele mai înainte standarde. Nu este un proces uşor, resursele pe care le avem la dispoziţie sunt limitate însă sunt convins că vom găsi o înţelepciune şi chipzuinţă soluţiile necesare pentru ca atunci când este vorba de siguranţa naţională suntem datori să facem tot ce depinde de noi", a mai arătat ministrul Apărării.

El a mai spus că în cazul armatei banii alocaţi sunt mai puţini decât beneficiile obţinute de România şi că investiţia în armată se întoarce înzecit în societate.

"Avem militari care dau dovadă de acelaşi devotament ca şi cei din trecut. Avem misiuni extrem de dificile pe care le îndeplinim cu succes şi nu în ultimul rând avem ofiţeri şi generali, amirali care deşi sunt necunoscuţi publicului larg merită toată recunoştinţa noastră pentru ceea ce fac în teatrele de operaţii. Spun acest lucru fiind conştient că în cazul armatei banii alocaţi sunt mai puţin decât beneficiile obţine de noi ca ţară. Investiţia în armată se întoarce înzecit în societate, se întoarce sub forma unui garanţii pentru viitorul României, sub forma siguranţei şi libertăţii de care ne bucurăm cu toţii şi de care inclusiv sau mai ales datorită militarilor români se vor bucura copii şi nepoţii noştrii", a mai spus ministrul Apărării.

Pe faleză a avut loc şi un ceremonial religios oficiat de un sobor de preoţi în funte cu Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, apoi au fost depuse ancore de flori pe mare. La ora transmiterii acestei ştiri au loc exerciţii demonstrative executate de militari din cadrul Forţelor Navale, la manifestări asistând câteva mii de persoane.

La manifestările de Ziua Marinei mai sunt prezenţi ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bola şi primarul Constanţei, Radu Mazăre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici