Elena Băsescu în PE: Reorganizarea teritorială va duce la ruperea ireversibilă de statul comunist

Eurodeputatul PDL Elena Băsescu a declarat în plenul PE că procesul de reorganizare teritorială a României va conduce "la o rupere ireversibilă de conceptul de stat comunist" şi va face trecerea "la un stat construit pe baza conceptului european".

892 afișări
Imaginea articolului Elena Băsescu în PE: Reorganizarea teritorială va duce la ruperea ireversibilă de statul comunist

Elena Băsescu în PE: Reorganizarea teritorială va duce la ruperea ireversibilă de statul comunist (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

Elena Băsescu a rostit în sesiunea plenară a PE din perioada 4-6 iulie nouă discursuri pe teme de politică internă, politică externă şi economie.

În ceea ce priveşte reorganizarea teritorială, Elena Băsescu a spus că acest "subiect extrem de important" a ocupat agenda publică din România din ultima perioadă. "Din păcate, dezbaterile au atins mai mult forma proiectului şi nu fondul. Tema reorganizarii administrative este una de actualitate mai ales pentru noile state membre", a spus Elena Băsescu.

Ea a apreciat că, din perspectiva Parlamentului European aceasta este o temă importantă deoarece are două efecte majore, respectiv creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene şi îmbunătăţirea relaţiilor comunităţilor locale cu autorităţile statului. "Totodată, înseamnă descentralizare", a mai spus Elena Băsescu.

"Din punctul de vedere al dezvoltării strategice, în următorii ani acest proces va conduce la o rupere ireversibilă de conceptul de stat comunist. Va însemna trecerea la un stat construit pe baza conceptului european, care pune accentul pe dezvoltarea regională", a spus Elena Băsescu.

Elena Băsescu a mai vorbit în cadrul dezbaterilor privind situaţia din Nagorno-Karabah, politicile externe ale UE în favoarea democratizării, situaţia din lumea arabă şi din Africa de Nord - situaţia din Yemen - situaţia din Siria, femeiile şi conducerea întreprinderilor, sprijinul bugetar al UE acordat ţărilor în curs de dezvoltare, serviciul universal de urgenţă şi numărul 112 pentru apeluri de urgenţă, vânzarea în lipsă şi anumite aspecte ale swap-urilor pe riscul de credit şi supravegherea suplimentară a entităţilor financiare care aparţin unui conglomerat financiar.

"Salut iniţiativa Comisiei de a crea un cadru legal privind vânzările în lipsă şi Credit Default Swap-urile referitor la situaţiile în care aceste operaţiuni de piaţă ar deveni o ameninţare la adresa stabilităţii financiare sau a încrederii pe pieţe. Sunt de acord cu propunerea de a introduce un regim de transparenţă care presupune notificarea către autoritatea competentă a poziţiilor semnificative nete scurte în acţiuni, în funcţie de praguri specifice", a spus Elena Băsescu.

Referindu-se la situaţia din Nagorno-Karabah, Elena Băsescu a spus că susţine ajungerea la o soluţie acceptabilă pentru ambele părţi în cadrul grupului de la Minsk.

"Rezolvarea conflictelor îngheţate, precum Transnistria sau Nagorno-Karabakh, este una dintre priorităţile noii politici, în scopul asigurării unei zone de stabilitate la frontierele UE", a spus Elena Băsescu. Ea a reamintit că "tensiunile se accentuează între părţile conflictului".

Referitor la situaţia din Siria şi Yemen, Elena Băsescu a spus: "Discursul preşedintelui Assad nu a oferit garanţia unui dialog deschis şi angajat cu reprezentanţii societăţii civile din ţară".

Ea a mai spus că populaţia cere reforme concrete şi construirea unei democraţii autentice, îns până acum autorităţile nu s-au aratat receptive la aceste apeluri.

"În continuare sunt semnalate cazuri de cenzură a manifestaţiilor antiguvernamentale, precum şi arestări abuzive. Dreptul la libera exprimare este monopolizat de către cei loiali regimului", a mai comentat Elena Băsescu în luarea de cuvânt referitoare la Siria şi Yemen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici