Eurobarometru: Europenii devin din ce în ce mai interesaţi de europarlamentare. Ce părere au românii

  • Cetăţenii europeni sunt din ce în ce mai interesaţi de alegerile europene şi sunt mai predispuşi să voteze, arată ultimele rezultate ale Eurobarometrului.
  • 56% dintre ei ar dori ca Parlamentul European să joace un rol mai important în viaţa lor.
  • În România, 60% dintre respondenţi se declară interesaţi de următoarele alegeri.
191 afișări
Imaginea articolului Eurobarometru: Europenii devin din ce în ce mai interesaţi de europarlamentare. Ce părere au românii

Eurobarometru: Europenii devin din ce în ce mai interesaţi de europarlamentare. Ce părere au românii

Aproximativ 41% dintre europeni declară că au o perspectivă ,,pozitivă" asupra Parlamentului European, în timp ce 56% dintre ei ar dori ca Parlamentul să joace un rol mai important în viaţa lor. Acestea sunt ultimele rezultatele ale Eurobarometrului, realizat de Parlamentul European, care arată că tendinţa se află pe o pantă descendentă faţă de ultimele sondaje realizate în urmă cu jumătate de an.

Studiul arată că interesul pentru alegerile europarlamentare a crescut cu precădere în cazul ţărilor care se află în proximitatea războiului Rusiei în Ucraina. În Cehia, probabilitatea de a vota a crescut cu 28% faţă de acum cinci ani, ajungând la un procent de 58% şi cu 18% atât în cazul Finlandei, cât şi a Poloniei, ajungând la 79% şi, respectiv, 70%, notează Euractiv.

Pentru prima dată, apărarea şi securitatea UE se află în primele preocupări ale europenilor, topul fiind completat de combaterea sărăciei şi de sprijinirea sănătăţii publice. Sondajul relevă faptul că acest lucru s-a produs din cauza invaziei ruseşti în Ucraina, dar şi în urma protestelor agricultorilor din mai multe state europene.

Ce părere au românii

În ceea ce priveşte respondenţii din România, 60% dintre aceştia afirmă că sunt interesaţi de alegerile din luna iunie, cu 11% mai mult decât sondajele făcute în aceeaşi perioadă a anului 2019, scrie Euractiv.

74% dintre cei intervievaţi spun că este probabil să voteze la următoarele alegeri europene, iar 68% cred că votul a devenit mai important în contextul situaţiei geopolitice actuale.

Potrivit datelor, 80% dintre cetăţenii din România au o imagine pozitivă sau neutră faţă de Parlamentului European. În plus, 1 din 3 români consideră că rolul UE în lume a devenit mai important în ultimii ani, iar 65% dintre respondenţii de la noi din ţară afirmă că ţara a beneficiat de apartenenţa la UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici