Europarlamentarul Matula cere UE reglementări pentru sancţionarea campaniilor de presă la comandă

Europarlamentarul PDL Iosif Matula a cerut în Parlamentul European reglementări pentru condamnarea "campaniilor de presă la comandă" şi a "şantajului mediatic", arătând că libertatea presei presupune şi "responsabilitatea de a avea măsura veridicităţii".

29 afișări
Imaginea articolului Europarlamentarul Matula cere UE reglementări pentru sancţionarea campaniilor de presă la comandă

Europarlamentarul Matula cere UE reglementări pentru sancţionarea campaniilor de presă la comandă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Biroul de Presă al europarlamentarului Iosif Matula, acesta a avut, săptămâna trecută, un discurs în Parlamentul European pe tema libertăţii presei în Europa de Est.

"Campaniile la comandă, şantajul mediatic, defăimarea imaginii trebuie condamnate public şi sancţionate inclusiv prin reglementări stricte la nivel comunitar", a declarat Iosif Matula, în plenul PE, potrivit comunicatului citat.

În cadrul discrusului din sesiunea plenară de la Strasbourg, Iosif Matula a spus că libertatea presei presupune şi "responsabilitatea de a avea măsura veridicităţii".

"Europarlamentarul democrat-liberal sprijină necondiţionat libertatea absolută a presei, corelată însă cu o maximă responsabilitate faţă de informarea corectă a publicului. Libertatea presei este unul dintre drepturile fundamentale pe care societatea democratică le oferă cetăţenilor săi", se mai arată în comunicat.

Matula este de părere că "în contextul apariţiei noilor mijloace şi procedee de comunicare, se impune elaborarea unui cod etic european al jurnalismului".

"Totodată, este nevoie de un mai mare accent, în programa şcolară, asupra unor cursuri de pregătire pentru acest nou tip de jurnalism. Iar ca o recunoaştere din partea Parlamentului European, susţin includerea noilor media printre secţiunile Premiului pentru jurnalism, pe care îl oferim anual", afirmă Iosif Matula.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici