Federaţia asociaţiilor de români din Europa cere sprijinul preşedintelui pentru mărirea numărului de parlamentari de diaspora

Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) îi cere preşedintelui Iohannis, prin intermediul unei scrisori deschise, să intervină pentru modificarea legii alegerilor parlamentare în sensul de a mări numărul aleşilor care reprezintă diaspora.

208 afișări
Imaginea articolului Federaţia asociaţiilor de români din Europa cere sprijinul preşedintelui pentru mărirea numărului de parlamentari de diaspora

Federaţia asociaţiilor de români din Europa cere sprijinul preşedintelui pentru mărirea numărului de parlamentari de diaspora (Imagine: Sebastian Tataru/ Arhiva Mediafax Foto)

''În 2015 a fost adoptată o lege anticonstituţională care îi discriminează pe românii din diaspora şi face ca votul lor să fie de 20 de ori mai neînsemnat. În timp ce în ţară avem 1 deputat la 73.000 de locuitori, pentru diaspora s-a prevăzut algoritmul de 1 deputat la 1.400.000 de români. Menţionăm că, trecem cu vederea situaţia excepţională în care pentru 300.000 de locuitori proveniţi din rândul minorităţilor naţionale sunt rezervate nu mai puţin de 18 locuri de deputat'', acuză Daniel Ţecu, preşedintele FADERE, în scrisoarea deschisă trimisă preşedintelui Klaus Iohannis.

Ţecu îi cere şefului statului să intervină pentru a opri discriminarea românilor din diaspora. ''Au trecut doi ani de când românii din diaspora au doborât toate piedicile puse de guvernul de atunci şi au reuşit să voteze în număr mare, chiar dacă au stat în ploaie la cozi de 6-8 ore. Foarte mulţi dintre ei, au răbdat acea batjocură pentru ca să vă voteze pe dumneavoastră, crezând că viaţa lor se va îmbunătăţii şi că niciodată statul român nu îşi va mai permite să îi considere <<romani de mâna a doua>>'', i-a mai transmis preşedintele FADERE lui Klaus Iohannis.

Potrivit legii alegerilor parlamentare, românii din diaspora au dreptul să aleagă şase parlamentari: patru deputaţi şi doi senatori.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici