Băsescu, în prima sa vizită în Republica Moldova ca cetăţean/ Mesaj pentru Dodon: Nu mai pierde vreme, ia-o spre vest că asta-i direcţia! - VIDEO

Fostul preşedinte Traian Băsescu, aflat sâmbătă la prima vizită la Chişinău de la obţinerea cetăţeniei acestei ţări, l-a îndemnat pe preşedintele ales, Igor Dodon, să nu mai ''piardă vremea'' şi să ''o ia spre vest''.

13357 afișări
Imaginea articolului Băsescu, în prima sa vizită în Republica Moldova ca cetăţean/ Mesaj pentru Dodon: Nu mai pierde vreme, ia-o spre vest că asta-i direcţia! - VIDEO

Fostul preşedinte Traian Băsescu: La 09.28 am intrat în R. Moldova - din ţara mea în ţara mea - VIDEO

UPDATE: Băsescu la Chişinău către Dodon: Nu mai pierde vreme, ia-o spre vest că asta-i direcţia!

''În ultimii ani sentimentul pro-european şi pro-românesc este în creştere şi mai ales este de neoprit. Degeaba câştigă unii alegeri spunând că vor uniunea vamală a lui Putin. Populaţia va vrea să meargă invers. (...) Deşi am votat pentru Maia Sandu, am luat notă de declaraţia făcută de domnul Dodon - astăzi am văzut-o în presă - în care şi-a mai diminuat elanul spre uniunea vamală şi spune că va întreba poporul dacă să meargă spre vest sau spre est. Iar eu îi dau un sfat de aici de la Chişinău: nu mai pierde vremea, ia-o spre vest că asta-i direcţia! Şi trebuie să recunoscă şi el că eu sunt unul care a fost preşedinte zece ani, el încă e stagiar, aşa că-i bine să-mi asculte sfaturile'', a spus Băsescu la o întâlnire cu electoratul din capitala Republicii Moldova.

El a subliniat că unirea cu fraţii de peste Prut este cea mai mare avere pe care România o are în momentul de faţă. ''Mai scumpă decât tezaurul ascuns de ruşi la Moscova este unirea cu Republica Moldova'', a afirmat fostul şef de stat.

''Mă feresc de termenul moldovean aici la Chişinău. Toţi suntem români. Marele obiectiv vieţii mele ca politician român este să văd unirea. Şi ea se va întâmpla'', a adăugat el. Liderul PMP a explicat că prin unire România ar deveni unul dintre marii furnizori de hrană ai Europei şi ai lumii, iar vocea sa ar fi mai importantă în cadrul UE.

''Sunt acel preşedinte care cu toate presiunile internaţionale a refuzat să trimită spre ratificare la Parlament tratatul de frontieră între Romînia şi Republica Moldova. Opt ani acel tratat pe care Parlamentul de la Chişinău l-a ratificat a stat în sertar în biroul meu şi vreau să cred că nici preşedintele Iohannis nu-l va trimite vreodată, cu toate presiunile extraordinare pe care le face doamna Merkel'', a mai accentuat el.

Băsescu a precizat că se va bate în favoarea eliminării taxelor pentru obţinerea cetăţeniei române şi pentru acordarea unui ajutor de către Guvernul de la Bucureşti pentru dascălii din Transnistria.

El a insistat că este important ca unirea să se facă ''cu zâmbetul pe buze, cu bucurie, cu înţelepciune'', în acord cu toate actele internaţionale, legitimând astfel anularea odată pentru totdeauna a pactului Ribbentrop-Molotov. Băsescu a reiterat că dacă în prezent 48% dintre cetăţenii Republicii Moldova sunt pro-europeni şi pro-unire, în 2-3 ani se va ajunge la 60%, iar unirea va putea fi realizată prin acord politic în conformitate cu Actul Final de la Helsinki.

În final, liderul PMP a promis că va închiria o locuinţă la Chişinău şi va veni o dată pe lună. ''Unirea este aproape, dragii mei!'', a concluzionat fostul şef de stat.

Băsescu: La 09.28 am intrat în Republica Moldova - din ţara mea în ţara mea

''La ora 09.28, prin punctul de frontieră Albiţa, am intrat în Republica Moldova, pentru prima dată şi ca cetăţean al acestei ţări. Altfel spus, am trecut frontiera din ţara mea în ţara mea'', a scris Traian Băsescu Facebook.

În cadrul vizitei acesta se va întâlni cu cetăţenii R.Moldova la Filarmonica Naţională, începând cu ora 11:00. Iniţial se preconiza ca evenimentul să aibă loc la Palatul Republicii, dar administraţia a refuzat pe motiv că în această perioadă ar putea avea loc învestirea noului preşedinte, Igor Dodon, transmite unimedia.info, citându-l pe Constantin Codreanu, candidat PMP pentru funcţia de deputat în Parlamentul României.

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSRM), a avertizat înainte de cel de-al doilea tur de scrutin că îi va retrage cetăţenia moldovenească fostului preşedinte al României Traian Băsescu dacă va câştiga alegerile.

Traian Băsescu - susţinător declarat al unirii României cu Republica Moldova - a depus la începutul lunii noiembrie jurământul de cetăţean al Republicii Moldova, alături de soţia sa Maria, spunând că şi-a îndeplinit "visul de a avea cetăţenie valabilă pe tot teritoriul de la frontiera de vest până la Nistru şi puţin dincolo".

"Preşedintele Timofti, prin decret, mi-a acordat dreptul să devin cetăţean al Republicii Moldova. O republică dragă mie, ca şi ţara mea. O republică de care mă simt legat prin cultură, prin educaţie, prin limbă şi, mai ales, prin solidaritate. Solidaritatea a fost aceea care m-a făcut de multe ori în timpul celor zece ani cât am îndeplinit funcţia de preşedinte să întreprind acţiuni, în primul rând, în favoarea cetăţenilor Republicii Moldova şi a parcursului european al acestei ţări a cărei independenţă România a cunoscut-o prima de pe mapamond", a declarat Traian Băsescu înainte de a depune jurământul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici