Geoană spune că este "foarte posibilă" o audiere a ministrului Oprea în Parlament

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, joi, că ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, va trebui să dea explicaţii cu privire la "incidentul" de Ziua Naţională, apreciind că este "foarte posibilă" o audiere a acestuia în Parlament.

15 afișări
Imaginea articolului Geoană spune că este "foarte posibilă" o audiere a ministrului Oprea în Parlament

Geoană spune că este "foarte posibilă" o audiere a ministrului Oprea în Parlament (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

El a făcut aceste afirmaţii întrebat dacă a depus o sesizare privind această situaţie.

"Sunt convins că la nivelul Senatului şi sunt convins că şi la nivelul Apărării Naţionale va exista o astfel de nevoie de clarificări şi sunt convins că domnul ministru Oprea, pentru că, până la urmă Ministerul Apărării este cel care execută astfel de evenimente, va trebui să ne explice unde s-a întrerupt lanţul de comandă obişnuit la un astfel de ceremonial şi acolo să avem mai multă claritate cu privire la modul în care s-a respectat sau nu s-a respectat legea", a declarat preşedintele Senatului.

Întrebat dacă va avea loc o audiere a ministrului de resort, Gabriel Oprea, Geoană a spus că acest lucru "este foarte posibil".

"Este foarte posibil ca acest lucru să se întâmple", a arătat el.

"Instituţional vorbind, ieri (n.r. - miercuri) a fost o greşeală deliberată, în care s-a nesocotit o regulă minimă de funcţionare în statul roman", a susţinut social-democratul.

Preşedintele Senatului a arătat că în acest caz este vorba despre "respectul faţă de instituţii şi faţă de regula care funcţionează în ţara noastră", el adăugând că aceasta a fost o jignire pe care românii nu au meritat-o.

"Cred că ar trebui să conducă şi la o serie de concluzii şi de consecinţe, pentru că, dacă suntem indiferenţi faţă de astfel de încălcări grosolane ale Constituţiei şi ale regulilor în România, o să ne obişnuim ca ţara aceasta să nu aibă niciun fel de reguli", a apreciat social-democratul.

Geoană şi-a exprimat dorinţa ca presa să trateze acest subiect "fără nume şi prenume ale actorilor care ocupă aceste poziţii", menţionând că opinia publică şi presa ar fi tentate să se uite la acest subiect ca între Geoană şi Băsescu.

"Este preşedintele României, este preşedintele Senatului şi primul-ministru al Guvernului României. Ieri nu a fost vorba de Traian Băsescu, de Mircea Geoană şi Emil Boc, ci de preşedinte, preşedintele Senatului, al doilea om în stat, şi primul-ministru, care este al patrulea om în stat", a subliniat Mircea Geoană.

Senatorul a susţinut că la ceremonialul prilejuit de ziua de 1 Decembrie a existat o lipsă de respect faţă de regulă şi o lipsă de respect pentru Ziua Naţională a României.

Chestionat dacă a fost informat că preşedintele lipseşte, Mircea Geoană a răspuns afirmativ.

"Am fost informat la nivelul protocolului de la Preşedinţie către protocolul Senatului, instituţional. Am fost chiar pregătit pentru acest eveniment prin acel tip de reprezentare a dispozitivului şi a elementelor de protocol necesare şi, evident, ceva s-a întâmplat pentru că, iniţial, s-a mers pe o regulă normală, instituţională. Ceva a apărut între timp, acel ceva nu mă întrebaţi pe mine", a subliniat senatorul.

MApN a precizat, joi, la solicitarea MEDIAFAX, că modul de reprezentare şi desemnare a demnitarilor statului cărora li se acordă onorul militar la ceremoniile de sărbătorire a Zilei Naţionale nu sunt atributul său, ci se fac conform unui regulament din martie 2009.

"Acordarea onorului militar se face potrivit Regulamentului onorurilor şi ceremoniilor militare în vigoare din martie 2009. Modul de reprezentare şi desemnare a demnitarilor statului cărora li se acordă onorul militar cu prilejul ceremoniilor de sărbătorire a Zilei Naţionale a României nu sunt atributul Ministerului Apărării Naţionale", precizează MapN într-un răspuns transmis joi în legătură cu motivele pentru care la ceremonia de 1 Decembrie Regimentul de Gardă i-a prezentat onorul premirului Emil Boc.

Ministerul Apărării Naţionale mai precizează că nu a organizat parada de 1 Decembrie singur, ci alături de Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul Protecţie şi Pază şi în colaborare cu alte autorităţi publice.

Ordinul M30 din martie 2009 privind Regulamentului onorurilor şi ceremoniilor militare prevede, la articolul 10, că "onorul militar se acordă în situaţiile şi în condiţiile stabilite pentru fiecare caz în parte de către organizatori (...) astfel: a) preşedintelui României, preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, primului-ministru, ministrului Apărării Naţionale şi şefului Statului Major General".

Articolul 12 din Regulament arată că "onorurile militare cuvenite unor funcţii se prezintă numai titularilor sau înlocuitorilor legali".

De asemenea, conform articolului 45 din secţiunea Regulamentului dedicată paradei militare naţionale, "onorul trupelor se primeşte de preşedintele ţării, comandantul forţelor armate ale României", fără a se face precizări la situaţia în care şeful statului nu este prezent.

Premierul Emil Boc a primit onorul miercuri, în debutul paradei de Ziua Naţională, şeful statului fiind plecat în Kazahstan la summitul OSCE. La paradă a fost prezent şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, care, potrivit Constituţiei, este al doilea om în stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici