Guvernul menţine obiectivul aderării la euro în 2015 în noul Program de convergenţă

România îşi menţine obiectivul aderării la moneda euro în 2015, prin intrarea în mecanismul ERM II în orizontul anilor 2013-2014, urmând ca până în 2014 să reducă deficitul structural sub 0,7% din PIB, potrivit Programului de convergenţă pentru 2012, adoptat, miercuri, de Guvern.

147 afișări
Imaginea articolului Guvernul menţine obiectivul aderării la euro în 2015 în noul Program de convergenţă

Guvernul menţine obiectivul aderării la euro în 2015 în noul Program de convergenţă (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Se menţine angajamentul de adoptare a monedei euro în 2015, prin intrarea în mecanismul ERM II în 2013-2014", a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

Potrivit acestuia, un alt obiectiv al Programului de convergenţă îl constituie reducerea deficitului structural sub 0,7% din PIB până în 2014, fapt care ilustrează capacitatea României de a se încadra începând din 2013 în obiectivul bugetar pe termen mediu stabilit prin Pactul de stabilitate.

Pe termen mediu, pentru 2013-2015, Programul de convergenţă propune un cadru macro-economic prognozat pe creşteri ale PIB între 3,1 şi 3,9%, cu circa un punct peste potenţial, ca urmare a contribuţiei aduse de investiţii şi de fondurile europene.

Suciu a arătat că, pentru acest an, cererea internă va reprezenta principalul motor al creşterii economice.

Inflaţia pentru acest an este de aşteptat să ajungă la sfârşitul anului la circa 3,5%, în intervalul ţintă al BNR, a mai precizat Suciu.

Pe termen mediu, obiectivul politicilor bugetare este reprezentat de ajustarea în continuare a deficitului bugetar, ţintele planificate fiind de 2,3% din PIB în 2012, 1,5% din PIB în 2013, 1,2% în 2014 şi 0,9% în 2015, cifre calculate conform metodologiei ESA.

Programul de convergenţă mai prevede îmbunătăţirea politicilor în domeniul investiţiilor, continuarea politicilor de reducere şi de prevenire a apariţiei de arierate şi îmbunătăţirea guvernanţei corporatiste.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici