Guvernul reia tema votului prin corespondenţă şi vrea să aprobe legea până la finele lunii aprilie

Guvernul a decis să reia tema votului prin corespondenţă şi şi-a propus să adopte actul normativ până cel târziu la sfârşitul lunii aprilie, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre aprobare, relevă programul legislativ al Executivului pentru acest an.

280 afișări
Imaginea articolului Guvernul reia tema votului prin corespondenţă şi vrea să aprobe legea până la finele lunii aprilie

Guvernul reia tema votului prin corespondenţă şi vrea să aprobe legea până la finele lunii aprilie (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Proiectul de Lege privind organizarea şi desfăşurarea votului prin corespondenţă al cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate a fost inclus în programul legislativ al Executivului, pentru Ministerul Afacerilor Externe fiind fixată luna aprilie ca termen limită de prezentare a actului normativ în şedinţă de guvern.

În urmă cu trei săptămâni, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a reiterat faptul că Uniunea nu va susţine introducerea votului prin corespondenţă, argumentând că în acest caz "securitatea votului lasă de dorit".

"Noi nu am susţinut proiectul domnului Baconschi şi, în continuare, în UDMR există o reticenţă foarte mare în ceea ce priveşte votul prin corespondenţă. Securitatea votului prin corespondenţă lasă de dorit. Românii care nu trăiesc în România au posibilitatea de a alege, au posibilitatea de a vota. Trebuie organizate alegeri în aşa fel încât fiecare român să aibă posibilitatea de a merge într-o circumscripţie unde pune ştampila pe un buletin de vot", a precizat preşedintele Uniunii.

El a apreciat că votul prin corespondenţă ar însemna "posibilitatea de a pune sub semnul întrebării corectitudinea votului".

La acea dată, Teodor Baconschi, atunci ministru de Externe, declara că va milita în continuare pentru adoptarea legii privind votul prin corespondenţă, apreciind că aceasta este cu atât mai importantă cu cât 15% din români trăiesc în străinătate.

El a precizat că proiectul de lege pe care l-a redactat s-a blocat în Guvern după prima lectură, din cauza opoziţiei UDMR.

Proiectul legii votului prin corespondenţă a fost aspru criticat de către opoziţie, preşedintele PSD, Victor Ponta, declarând că reprezentanţii opoziţiei vor pleca din toate funcţiile deţinute dacă puterea va adopta acest act normativ şi apreciind că nu are rost nici măcar să mai candideze la viitoarele alegeri.

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX, în luna mai 2011, că Guvernul a discutat, în primă lectură, proiectul de lege privind votul prin corespondenţă pentru românii din străinătate, dar nu a luat o decizie.

Documentul a fost lansat în dezbatere publică la sfârşitul anului 2010 şi prevede, printre altele, extinderea campaniei electorale de la 30 la 45 de zile, precum şi stabilirea datei scrutinului prezidenţial cu 90 de zile înainte, acesta urmând să aibă loc în luna dinaintea finalizării mandatului şefului statului.

În cazul alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, proiectul de lege prevede depunerea candidaturilor cu cel puţin 60 de zile înaintea alegerilor, faţă de 40 de zile cât stabilea Legea 35/2008 privind votul uninominal.

În privinţa alegerilor prezidenţiale, proiectul mai prevede că, în cazul organizării unui al doilea tur de scrutin, alegătorul care votează prin corespondenţă va primi un buletin de vot ce va cuprinde un patrulater în care trebuie să scrie olograf numele şi prenumele candidatului pentru care optează.

Alegătorii care doresc să voteze prin corespondenţă trebuie să adreseze în scris o cerere de înregistrare în Registrul alegătorilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care votează prin corespondenţă. Cererea de înregistrare trebuie să ajungă la misiunea diplomatică sau oficiul consular până cel mai târziu cu 60 de zile înaintea datei scrutinului.

Preşedintele Traian Băsescu declarat, la începutul anului trecut, că se va încerca introducerea votului prin corespondenţă pentru a facilita românilor din străinătate exprimarea opiniei politice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici